Η Ford Foundation κατηγορείται για χρηματοδότηση των ταραχών στην Κένυα...!!!


 Η Κένυα έχει κατακλυστεί από μαζικές διαμαρτυρίες για τις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος William Ruto, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Αφρική, κατηγόρησε το Ίδρυμα Ford, έναν κορυφαίο αμερικανικό φιλανθρωπικό οργανισμό, ότι χρηματοδοτεί δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τις ταραχές. Ακολουθούν τα όσα γνωρίζουμε σχετικά.
 

Το ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1936 από τον Χένρι Φορντ ως απάντηση στο καθεστώς φορολόγησης 70% των μεγάλων κληρονομιών του Ρούσβελτ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αρχικά περιόρισε τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ, παρέχοντας χρηματοδότηση για το νοσοκομείο Χένρι Φορντ, το μουσείο Χένρι Φορντ και τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό National Educational Television (NET).
 

 Το 1952, το ίδρυμα άνοιξε το πρώτο του γραφείο στο εξωτερικό στο Νέο Δελχί της Ινδίας, παρέχοντας επιχορηγήσεις για ΜΚΟ και εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωνική έρευνα και «εκπαίδευση ηγετών».
 

 Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ίδρυμα λειτούργησε ως αυτό που ο καθηγητής κοινωνιολογίας των ΗΠΑ James Petras έχει περιγράψει ως «βιτρίνα της CIA», παρέχοντας επιχορηγήσεις στο κομμένο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες Κογκρέσο για την Πολιτιστική Ελευθερία και χρηματοδοτώντας τον ρωσόφωνο εκδοτικό οίκο Τσέχωφ με έδρα τη Νέα Υόρκη.
 

 Το Ίδρυμα Ford εισήλθε στην Ανατολική Ευρώπη και τον πρώην σοβιετικό χώρο τις δεκαετίες του 1980 και 1990, δήθεν για να «προωθήσει τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
 

 Το Ίδρυμα έχει δραστηριοποιηθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρέχοντας χρήματα για την έναρξη του προγράμματος μικροπιστώσεων του Muhammad Yunus στο Μπαγκλαντές και υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των LGBTQ+ στην Ουγκάντα, λαμβάνοντας επίπληξη από τον Πρόεδρο Yoweri Museveni το 2019 για «χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις αξίες μας».
 

Στη Νιγηρία, το ίδρυμα δέχθηκε επίθεση το 2021 για τον υποτιθέμενο ρόλο του στη χρηματοδότηση αυτονομιστών και την «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με την τροφοδότηση του διχασμού», όπως το έθεσε ο τότε υπουργός Πληροφοριών Lai Mohammed.
 

 Στη Νότια Αφρική το 2017, ο τότε πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κατηγόρησε το ίδρυμα ότι ακολουθεί «πολιτική ατζέντα» και ότι παρέχει «οικονομική υποστήριξη σε ομάδες της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ που εργάζονται ακούραστα για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις