Θρίλερ στη Μαύρη Θάλασσα – Η Ρωσία όπλισε και περιμένει το ΝΑΤΟ – Κόκκινος συναγερμός σε ΗΠΑ, Βρετανία

Θρίλερ στη Μαύρη Θάλασσα – Η Ρωσία όπλισε και περιμένει το ΝΑΤΟ – Κόκκινος συναγερμός σε ΗΠΑ, Βρετανία 

 Έτοιμη να πάρει φωτιά

είναι η Μαύρη Θάλασσα καθώς η ηττημένη Ουκρανία ακολουθεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική προσέλκυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Τα σχέδια στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της Ουκρανίας για προσέλκυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, καθιστώντας σαφές ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Στις 17 Ιουλίου 2024 ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ενέκρινε τη στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας της χώρας.

Η επικίνδυνη στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικής και αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης απειλών για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου το Κίεβο δηλώνει την ανάγκη να αποκατασταθεί ο έλεγχος στις ακτές και στη θαλάσσια περιοχή εντός των συνόρων του 1991.
Η ουκρανική ηγεσία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία για ενέργειες εναντίον της χώρας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.
«Η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους», αναφέρει η στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία προσδιορίζεται ως η κυρίαρχη για τη θαλάσσια ασφάλεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο που συνέταξε το καθεστώς του Κιέβου.
Το Κίεβο κατηγορεί επίσης τη Μόσχα για επιθέσεις σε θαλάσσιες και παραποτάμιες υποδομές, για εξορύξεις στον θαλάσσιο χώρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Η ουκρανική ηγεσία θεωρεί ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση της Ουκρανίας από τις διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας που έχουν συναφθεί με τη Ρωσία.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει έναν επιπλέον στόχο να αφαιρέσουν τη Μόσχα από τη διαχείριση της βάσης δεδομένων ελέγχου λιμένων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία θέλει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ πιο ενεργές στη Μαύρη Θάλασσα

Η ενεργός εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι βασικός στόχος της θαλάσσιας στρατηγικής της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, το Κίεβο σκοπεύει να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να διεξάγουν τακτικές ασκήσεις και επιχειρησιακούς ελιγμούς.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κίεβο σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη συνεργασία με τη συμμαχία στις επιχειρήσεις των κοινών ναυτικών δυνάμεων.
Αναμένεται ότι η Ουκρανία θα εμπλακεί στις δραστηριότητες των σχετικών κέντρων του ΝΑΤΟ καθώς και σε προγράμματα για εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά αντίποινα

Η Μόσχα είναι έτοιμη για αντίποινα ως απάντηση.
Τα σχέδια της ουκρανικής ηγεσίας για επέκταση της εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ προκαλούν την απάντηση από τη Ρωσία.
Η παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα του Κιέβου.
Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο λαμβάνει υπόψη τη θέση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, που είναι παράκτια κράτη.
«Αυτό αποτελεί, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, πρόσθετη απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Peskov.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη Σύμβαση του Montreux του 1936, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση πλοίων του πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία παίζει το ρόλο του διαχειριστή για τη διέλευση τέτοιων πλοίων και «εκτελεί τις λειτουργίες της με σαφήνεια» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
«Φυσικά, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια», τόνισε ο Peskov, υπερτονίζοντας το γεγονός πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε απάντηση προς το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις