Οι Ασιάτισσες θέλουν λευκούς δότες σπέρματος
Καθώς η εξωσωματική γονιμοποίηση
κανονικοποιείται σε όλο τον κόσμο, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για λευκούς δότες στην Ασία. Το λευκό δέρμα θεωρείται πολύ επιθυμητό σε πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες και, μεταξύ άλλων, πολλές γυναίκες στην Ινδία και την Κίνα απαιτούν οι δότες σπέρματος να έχουν δυτική εμφάνιση.Η τάση, που εντοπίστηκε πρόσφατα από το Red Ice TV, συνεχίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία και τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, αναφέρουν ότι οι γυναίκες θα ήθελαν να έχουν παιδιά με λευκούς και γαλανά μάτια αν είναι δυνατόν, αναφέρει η Nya Dagbladet.
– Τα ζευγάρια που έρχονται για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αναφέρουν προδιαγραφές: ο δότης ωαρίου ή σπέρματος πρέπει να είναι μορφωμένος, να έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπλε μάτια, εξήγησε η εμπειρογνώμονας της εξωσωματικής γονιμοποίησης Rita Bakshi, προσθέτοντας ότι περίπου το 70 τοις εκατό των «πελατών» ζητά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δότη.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα «μωρά σχεδιαστών» είναι πολύ ακριβά και απαιτούν σημαντικά περισσότερα έγγραφα και περισσότερες εγκρίσεις από την κανονική εξωσωματική γονιμοποίηση. Πριν από έντεκα χρόνια, ένας Ευρωπαίος δότης μπορούσε να απαιτήσει έως και 5.000 δολάρια για το σπέρμα του εάν ήταν σωστά εκπαιδευμένος και είχε καλή σωματική υγεία.
Ο Manish Banker, επικεφαλής μιας ινδικής κλινικής γονιμότητας, επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια «ανοδική τάση» για αναζήτηση δοτών με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ότι «τα ζευγάρια τις περισσότερες φορές ζητούν δότη με μπλε μάτια».
– Είμαστε τόσο ευγνώμονες που η κόρη μας η Βάνη είναι λευκή σαν το γάλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πιο εύκολο να παντρευτούν κορίτσια με ανοιχτόχρωμο δέρμα, είπε μια γυναίκα με το όνομα Suresh που υποβλήθηκε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και μια άλλη εξήγησε ότι ήθελε ένα παιδί με ανοιχτόχρωμο δέρμα επειδή ήταν σε μια ταινία παντρεμένη με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Η ίδια τάση στην Κίνα
Η νομοθεσία διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες δυτικές χώρες απαγορεύεται ο δωρητής να ζητήσει οικονομική αποζημίωση, ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν καθόλου κανόνες σχετικά με το ποσό που μπορεί να χρεώσει.
Η ίδια τάση παρατηρείται και στην Κίνα, και οι πλούσιες Κινέζες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο λευκούς δότες σπέρματος αν θέλουν να κάνουν παιδιά «μόνες τους» – τόσο πολύ που η δανική τράπεζα σπέρματος Cryos International δημιούργησε έναν ιστότοπο εξ ολοκλήρου στα κινέζικα – και έχει επίσης προσωπικό που μιλάει τη γλώσσα.
Ο Peter Reeslev, Διευθύνων Σύμβουλος της Cryos International, λέει ότι «οι Κινέζες τείνουν επίσης να επιλέγουν λευκούς δότες» – αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στην έλλειψη Κινέζων δωρητών. Στην Κίνα, οι κανόνες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ αυστηρότεροι και οι τράπεζες σπέρματος χρησιμοποιούνται κυρίως για τη «θεραπεία της υπογονιμότητας και την πρόληψη γενετικών ασθενειών» – κάτι που μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί στρέφονται στη Δύση.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί δηλώνουν ότι οι Κινέζες προτιμούν Καυκάσιους δότες σπέρματος ανεξάρτητα από τις άλλες διαθέσιμες επιλογές και ότι είναι πολύ συνηθισμένο να ζητούν συγκεκριμένα έναν Καυκάσιο δότη, ενώ είναι πολύ σπάνιο να ζητήσουν ένα Κινέζο το ίδιο για να ζητήσουν. Αρκετές γυναίκες δηλώνουν επίσης ότι «προτιμούν» το μωρό τους να έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Οι κλινικές γονιμότητας της Δανίας θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλείς επειδή προσφέρουν στους «πελάτες» τους μια ποικιλία επιλογών – εκτός από το χρώμα των ματιών, την εθνικότητα, το χρώμα των μαλλιών και την κατασκευή, μπορείτε επίσης να δείτε τις φωτογραφίες του μωρού και το χειρόγραφο του δότη και να ακούσετε τη φωνή του.
Δανία – παγκόσμιος ηγέτης
Η Cryos International, η οποία ιδρύθηκε το 1987 στο Aarhus της Δανίας, αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στον κόσμο» – και η εστίασή της είναι στη διεθνή αγορά. Πέρυσι, το 60 τοις εκατό του συνόλου των σπερματοζωαρίων στις ολλανδικές κλινικές γονιμότητας προέρχονταν από τη Δανία και 6 στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν μέσω δωρητών στο Βέλγιο έχουν Δανό βιολογικό πατέρα. Στη Βρετανία, το 20 τοις εκατό του σπέρματος που δωρίζεται προέρχεται από τη Δανία και υπολογίζεται ότι συνολικά το 90 τοις εκατό του συνόλου των σπερματοζωαρίων που δωρίζονται στη Δανία αποστέλλεται στη συνέχεια σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου