Παύλος Γύπαρης, ο αρχιτραμπούκος και δεξί βρώμικο χέρι του Βενιζέλου.

Εικόνα  

Ο Γύπαρης γεννήθηκε

το 1882 στην Κρήτη και πέθανε το 1966 στην Αθήνα. Υπήρξε το πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου, ο άνθρωπος για όλες τις βρώμικες δουλειές, όπως η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη.

 Εικόνα

 Κατά τη διάρκεια του Διχασμού, ο Γύπαρης δημιούργησε προσωπικό "τάγμα" που ο λαός αποκαλούσε "οι Γυπαραίοι" που δεν ήταν τίποτε άλλο από ενόπλους τραμπούκους κρητικούς, τυφλά αφοσιωμένους στον Βενιζέλο και με αποκλειστική αρμοδιότητα τη βία και τρομοκρατία των αντιπάλων.

 Εικόνα

  Μετά το 1922, ο Γύπαρης θα δημιουργήσει τα Δημοκρατικά Τάγματα Ασφαλείας, δηλαδή έναν καλύτερο και πιο οργανωμένο παρακρατικό μηχανισμό για ενίσχυση του βενιζελισμού και του αβασίλευτου πολιτεύματος.

 Εικόνα

 Ο Γύπαρης εκτέλεσε τον Ίωνα Δραγούμη, σε πλήρη γνώση του Βενιζέλου και κατ' εντολή του Μπενάκη. Λίγο μετά τη δολοφονία μπήκαν στο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη (ερωμένης του Δραγούμη) και το έκαναν... οικόπεδο!

 Εικόνα

  Το 1931 ο Γύπαρης με τους τραμπούκους του μπήκαν στο θέατρο "Περοκέ" που έπαιζε ο νεαρός τότε Βασίλης Αυλωνίτης & σατίριζε τον "εθνάρχη" και άρχισαν να πυροβολούν! Ο Αυλωνίτης σώθηκε από θαύμα, αλλά σκοτώθηκε ένας τεχνικός. Ήταν κάτι που τον σημάδεψε σε όλη τη ζωή του.

 Εικόνα

 Ο Βενιζέλος διατήρησε τον Γύπαρη δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1936. Ο αρχιτραμπούκος έφτασε να γίνει και βουλευτής του Σοφοκλή Βενιζέλου. Πέθανε το 1966 πλήρης ημερών και ατιμώρητος για τα τόσα εγκλήματά του. Έχει προτομές στην Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Κρητικός ε; Έλληνας ήταν;
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν την πετυχουμε την προτομη να την τιμησουμε.αλεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις