Πως ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία ... έπνιξαν στο αίμα την Ουκρανία -Ο Πουτιν ειχε ετοιμο το σχεδιο ειρηνης απο τον Απριλιο του 2022

Πως ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία ... έπνιξαν στο αίμα την Ουκρανία - Έτοιμος για συμφωνία ο Putin από Απρίλιο του 2022 

 Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin

απηύθυνε μια ακόμα πρόταση ειρήνης για την Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Kherson, Zaporizhia, Donetsk και Luhansk και τη διεθνή αναγνώριση τους – όπως και της Κριμαίας – την κήρυξη της Ουκρανίας ως ενός ουδέτερου, αδέσμευτου και απαλλαγμένου από πυρηνικά κράτους καθώς και την άρση των δυτικών κυρώσεων, απορρίφθηκε από τη Δύση και από το Κίεβο.
Η Μόσχα έσπευσε να προειδοποιήσει πως εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, τότε η επόμενη θα περιέχει πιο σκληρούς και πιο δύσκολους όρους για το Κίεβο

Βάσιμη προειδοποίηση

Η προειδοποίηση αυτή είναι βάσιμη.
Και δεν συνιστά κάποιου είδους απειλή αν λάβει κανείς υπόψη το πρόσφατο παρελθόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τον Απρίλιο του 2022 Ρωσία και Ουκρανία ήταν κοντά στο να υπογράψουν μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου.
Αυτό ήταν λίγες εβδομάδες μεταξύ την έναρξη του.
Έγγραφα αποδεικνύουν πως ο πρόεδρος Putin ήταν πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις και να συνάψει συμφωνία.

Διάθεση για παραχωρήσεις από Putin

Βάσει των εγγράφων αυτών, ο Putin αρχικά επιδίωξε να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Ωστόσο, ένα προσχέδιο συμφωνίας από τις 15 Απριλίου 2022, υποδηλώνει ότι και τα δύο μέρη ήταν διατεθειμένα να παραμερίσουν το θέμα αυτό, προκειμένου να συμφωνήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 και τα άρθρα 4, 5 και 11 της παρούσας Συνθήκης δεν εφαρμόζονται στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη», αναφέρει το έγγραφο.

Υπήρξε συμφωνία την άνοιξη του 2022

Τον Δεκέμβριο, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Oleksandr Chalyi υποστήριξε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία την άνοιξη του 2022, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές «κατάφεραν να βρουν έναν πραγματικό συμβιβασμό».
«Ήμασταν πολύ κοντά στα μέσα Απριλίου, στα τέλη Απριλίου, να βάλουμε τέλος στον πόλεμο με κάποια ειρηνική διευθέτηση» υποστηρίζει ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Τι είχε αποδεχθεί το Κίεβο

Το Κίεβο ήταν επίσης πρόθυμο να δεχτεί ουδετερότητα όσον αφορά το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους NYT.
Η διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας πρότεινε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έλεγε ότι η χώρα «δεν εντάσσεται σε καμία στρατιωτική συμμαχία» και «δεν αναπτύσσει ξένες στρατιωτικές βάσεις και σώματα».
Το σχέδιο συμφωνίας θα επέτρεπε στο Κίεβο να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με κράτη του ΝΑΤΟ, καθώς και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα απαιτούσε από τους εγγυητές ασφαλείας της Ουκρανίας να άρουν τις κυρώσεις στη Ρωσία.
111_5.jpg

112_23.JPG
Προστασία Ρωσόφωνων

Το Κρεμλίνο προσπάθησε επίσης να προστατεύσει τα δικαιώματα εκατομμυρίων Ρωσόφωνων που ζουν στην Ουκρανία αναγκάζοντας το Κίεβο να καταργήσει τους περιορισμούς στη ρωσική γλώσσα και να απαγορεύσει στο κράτος να κατασκευάζει μνημεία που εξυμνούν τους νεοναζί και τους συνεργάτες των Ναζί της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η παρέμβαση της Δύσης

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονταν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ωθήθηκε από τους Δυτικούς υποστηρικτές του να παραιτηθεί από τη διπλωματία και να προσπαθήσει να εκδιώξει βίαια τα ρωσικά στρατεύματα από τη χώρα του.
Ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson έκανε το περιβόητο ταξίδι στο Κίεβο για να πιέσει τον Zelensky να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε επανειλημμένα να παράσχει απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια.

Ο ρόλος των Αμερικάνων… και των Πολωνών

Το δημοσίευμα των NYT παρουσιάζει λεπτομέρειες σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Αμερικάνο αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, η Ουάσιγκτον «είπε ήσυχα: «Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μονομερή αφοπλισμό, σωστά;»
Επιπλέον, οι NYT σημείωσαν ότι Πολωνοί ηγέτες πίστευαν ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει την ειρηνευτική συμφωνία και να ωθήσουν την Ουκρανία να την αποδεχθεί.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα τέλη Μαρτίου 2022, ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda πίεσε άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να υπογράψει τη ρωσική πρόταση.

Τέχνασμα

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Ουκρανία να μην εμπιστεύεται τη Ρωσία και προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες ήταν απλώς ένα στρατιωτικό τέχνασμα.
Ωστόσο, δύο στους τρεις Ουκρανούς διαπραγματευτές που μίλησαν με τους NYT πίστευαν ότι η ρωσική πρόταση ήταν γνήσια και ένας εξήγησε ότι ο Putin είχε «μειώσει τις απαιτήσεις του» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Τελικά, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Κίεβο άκουσαν τους υποστηρικτές τους στη Βαρσοβία, στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον και επέλεξαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις.

Χωρίς σχέδιο

Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, η σύγκρουση συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σταθερά στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας παρά την ανανεωμένη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης.
Ήδη στην τελευταία της πρόταση, η Ρωσία δεν θέτει μόνο θέμα διεθνούς αναγνώρισης της Κριμαίας, αλλά και των τεσσάρων επαρχιών – Kherson, Zaporizhia, Donetsk, Luhansk -, τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός και τις οποίες έχει προσαρτήσει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Δύση απέρριψε την πρόταση αυτή, λέγοντας πως μοιάζει με πρόταση συνθηκολόγησης και όχι διαπραγμάτευσης.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι μετά από έναν πόλεμο, ο νικητής είναι αυτός που υπαγορεύει τη συμφωνία, η οποία αν μη τι άλλο θα πρέπει να αναγνωρίζει τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος.
Για αυτό και οι Ρώσοι προειδοποιούν πως η επόμενη ειρηνευτική πρόταση θα περιέχει ακόμα πιο δύσκολους και πιο περίπλοκους όρους για το Κίεβο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις