Aν η Ουκρανία επιτεθεί με ATACMS σε ρωσικό έδαφος η μονάδα GUGI για αρχή θα “κόψει” υποβρύχια καλώδια ΕΕ-ΗΠΑ με εντολή Πούτιν

 

Η πιθανότατη Ρωσική δολιοφθορά

σε υποβρύχια καλώδια και σε συστήματα τηλεπικοινωνιών θα είναι πολύ μεγάλη και θα κοστίσει δεκάδες δις δολάρια στην δύση ενώ η συνέχεια θα δοθεί από το διάστημα

Η απάντηση της Μόσχας στο πράσινο φως και στην πρώτη ουκρανική επίθεση με πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος θα είναι ηχηρή, και θα προκαλέσει ζημιά πολλών δις, ενώ έπεται και συνέχεια, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα και τις κινήσεις στην Βαλτική.

 

 

“Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και απαιτεί να σκεφτούμε τις συνέπειες του καθρέφτη του μέτρου της Μόσχας”, δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ στο κοινωνικό δίκτυο X, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεκινήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι αφύσικο και εντελώς τρελό. Φανταστείτε αν η Ρωσία προμήθευε πυραύλους για να χτυπήσει την Αμερική!”, έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, η άδεια για χτυπήματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας, εάν γίνει αποδεκτή και γνωστοποιηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, σημαίνει νέο γύρο έντασης. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση της Μόσχας σχετικά με τέτοια βήματα.

Η επίθεση σε Βαλτική και οι προθέσεις των Ρώσων

Σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους Φινλανδία και Γερμανία, ανακοίνωσαν για απειλή στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών, ενώ μεγάλο υποβρύχιο καλώδιο που συνέδεε τη Σουηδία και τη Λιθουανία, κόπηκε.

Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για το καλώδιο οπτικών ινών που συνδέει τις δύο χώρες διατρέχοντας τη Βαλτική Θάλασσα και για άγνωστο έχει σταματήσει να λειτουργεί.
Εν τω μεταξύ, σουηδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάλογο πρόβλημα ερευνάται και για το καλώδιο που συνδέει τη Σουηδία με τη Λιθουανία.

“Το καλώδιο οπτικών ινών μήκους 1.200 χιλιομέτρων που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα από το Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, μέχρι το γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ μπορεί να κόπηκε από ξένο παράγοντα”, δήλωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και δικτύου τηλεπικοινωνιών Cinia.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια απειλείται ευθέως ενώ το ζήτημα θα έχει και συνέχεια.

Η μυστική ρωσική δύναμη GUGI ετοιμάζεται να “κόψει” τα καλώδια που συνδέουν την Ευρώπη με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ήχησαν  συναγερμό για την αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, που συνδέουν τις δύο ηπείρους.

Σύμφωνα με ειδικούς και εκτιμήσεις , εδώ και μεγάλο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν μεγάλη  αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από βασικά υποθαλάσσια καλώδια ΕΕ-ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή δολιοφθορά σε κρίσιμης σημασίας παγκόσμια επικοινωνιακή υποδομή.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μια μυστική ρωσική στρατιωτική μονάδα πιστεύεται ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διακοπή των υποθαλάσσιων καλωδίων του Διαδικτύου, προκαλώντας συναγερμό για την ασφάλεια των ζωτικών δικτύων επικοινωνιών.

Αυτή η αποκάλυψη υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να στοχεύει τις παγκόσμιες υποδομές.

Η εν λόγω μονάδα, γνωστή με το ρωσικό της ακρωνύμιο GUGI (General Staff Main Directorate for Deep Sea Research), φέρεται να ενισχύει τις δυνατότητές της για υποθαλάσσιες δολιοφθορές.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ τονίζουν ότι η GUGI αναπτύσσει διάφορα σκάφη, υποβρύχια και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επιχειρήσεις της.

Τα εξειδικευμένα υποβρύχια βαθέων υδάτων υπό τη διοίκηση της GUGI είναι ικανά να φτάσουν σε βάθη 2.500 μέτρων και το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Yantar -που εντοπίστηκε κοντά σε ευαίσθητα καλώδια στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, έχει σχέση με αυτήν την προσπάθεια.

Το Κρεμλίνο φαίνεται να δίνει σημαντική έμφαση στις δραστηριότητες της GUGI, με τη μονάδα να συνεχίζει να λαμβάνει ισχυρή οικονομική υποστήριξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος τον Ιούνιο άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει υποθαλάσσια δίκτυα επικοινωνίας εάν προκληθεί.

Περαιτέρω ανησυχίες προέκυψαν από αναφορές για ρωσικά πλοία που περιπολούν τακτικά κοντά σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές, συχνά μακριά από τις ακτές της ίδιας της Ρωσίας.

Όποιος θεωρεί ότι η Μόσχα δεν χτυπήσει στο ψαχνό ΕΕ και ΗΠΑ μετά την προχθεσινή απόφαση Μπάιντεν, γελιέται σίγουρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις