Ο Πάπας ποντάρει στην παγκοσμιοποίηση – έτσι προετοιμάζεται η ανθρωπότητα για την άνοδο του Αντίχριστου. «Ο κόσμος καταρρέει» προειδοποιεί

 

Ο παγκοσμιοποιητής, ο Πάπας Φραγκίσκος,

δεν έχει πολύ χρόνο στη γη. Αλλά πριν φύγει, θέλει να βεβαιωθεί ότι αφήνει πίσω του μια Καθολική Εκκλησία που αντιστοιχεί στο «ειδικό» όραμά του για αυτόν τον χιλιετή θεσμό.

 Για το σκοπό αυτό, έχει γεμίσει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων με ομοϊδεάτες κληρικούς» και αναδιαμόρφωσε το σώμα που πρόκειται να εκλέξει τον επόμενο κάτοχο της έδρας του Αγίου Πέτρου σύμφωνα με τις θεολογικές του ιδέες.
Τον Δεκέμβριο, ο Φραγκίσκος θα είναι 87 ετών. Εξαρτάται από αναπηρικό καροτσάκι και δεκανίκι, έχει κάνει αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα.
Τώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εδραιώσει περαιτέρω την κληρονομιά του ανυψώνοντας 21 ιεράρχες στην υψηλή θέση του καρδινάλιου και αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιναλίων που εκλέγει.
Το Reuters ανέφερε :
Σε μια τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, γνωστή ως consistory, ο Φραγκίσκος «δημιούργησε» 21 νέους καρδινάλιους, τους «πρίγκιπες της εκκλησίας» με τα κόκκινα καπέλα, [κοκκινοσπέλους ] οι οποίοι είναι οι στενότεροι σύμβουλοί του στο Βατικανό και στον κόσμο.
Υπάρχουν τώρα 137 καρδινάλιοι, περίπου το 73% των οποίων επιλέχθηκαν από τον Φραγκίσκο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι ο επόμενος Πάπας θα μοιραστεί το όραμά του για μια πιο προοδευτική και χωρίς αποκλεισμούς Εκκλησία, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα το κάνει.
Δεκαοκτώ από τους 21 καρδινάλιους είναι κάτω των 80 ετών και, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, δικαιούνται να συμμετάσχουν σε μυστικό κονκλάβιο για την εκλογή του επόμενου πάπα μετά το θάνατο ή την παραίτηση του Φραγκίσκου. Ονομάζονται καρδινάλιοι ψηφοφόροι. Οι τρεις άνω των 80 ετών έλαβαν αυτή την τιμή λόγω της πολυετούς υπηρεσίας τους στην Εκκλησία.

[(σχετικό δημοσίευμα--Κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ συναντά τον Πάπα για να αποφασίσει το μέλλον του πολέμου και να υποταχθεί στους Ιησουίτες!
Ο στρατηγός Mark Milley, ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματικός της χώρας και ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από την καταστροφική παράδοση στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο για να συζητήσουν το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.)]

Οι νεοδιορισθέντες καρδινάλιοι προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Ελβετία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Κολομβία, το Νότιο Σουδάν, το Χονγκ Κονγκ, την Πολωνία, τη Μαλαισία, την Τανζανία, τη Βενεζουέλα και την Πορτογαλία.

[(σχετικό δημοσίευμα--Τι κοινό έχουν ο βασιλιάς Κάρολος Γ', ο Πάπας και οι Καναδοί Ινουίτ; Γνωρίστε τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες του κόσμου
Η βρετανική βασιλική οικογένεια με επικεφαλής τον πρόσφατα στέφθηκε βασιλιά Κάρολο Γ'. κατέχει 6,6 δισεκατομμύρια εκτάρια γης παγκοσμίως. Αυτό είναι περισσότερο από 37 φορές περισσότερο από τη δεύτερη θέση στον κόσμο, την Καθολική Εκκλησία. Οι περισσότεροι από τους 25 κορυφαίους ιδιώτες γαιοκτήμονες είναι Αυστραλοί κτηνοτρόφοι, αλλά τους ξεπερνούν οι Ινουίτ στον Καναδά.)]


Η ποικιλομορφία [διαφορετικότητα] είναι απαραίτητη, είναι απαραίτητη», είπε ο Φραγκίσκος στην ομιλία του στη λειτουργία, όπου κάθε νέος καρδινάλιος έλαβε το δαχτυλίδι του αξιώματός του και το κόκκινο καπέλο με τα τρία κοχύλια, [ κελύφη] το λεγόμενο biretta.
Στις 4 Οκτωβρίου, ο Φραγκίσκος ανοίγει μια μεγάλη συνάντηση διάρκειας ενός μήνα, τη λεγόμενη Σύνοδο, στο Βατικανό, η οποία θα αποφασίσει το μέλλον της Εκκλησίας.
Σε μια διετή προετοιμασία για τη σύνοδο, οι Καθολικοί σε όλο τον κόσμο ρωτήθηκαν για το όραμά τους για το μέλλον της Εκκλησίας.
Η έρευνα είχε ως στόχο να «αλλάξει τη δυναμική ισχύος της Εκκλησίας» και «να δώσει μεγαλύτερη φωνή στους καθολικούς λαϊκούς».
Αλλά οι συντηρητικοί επικριτές του Φραγκίσκου λένε ότι η διαδικασία είναι χάσιμο χρόνου και, χειρότερα, θα μπορούσε να διαβρώσει την ιεραρχική δομή της Εκκλησίας και, μακροπρόθεσμα, να αποδυναμώσει την παραδοσιακή διδασκαλία.

Η New York Post ανέφερε

https://nypost.com/2023/09/30/pope-francis-appoints-21-new-cardinals-including-1-american/

Στις οδηγίες του προς τους νέους καρδινάλιους, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η ποικιλομορφία και η γεωγραφική ποικιλομορφία τους θα εξυπηρετούσαν την Εκκλησία, όπως οι μουσικοί σε μια ορχήστρα, μερικές φορές παίζοντας σόλο και μερικές φορές ως μέρος ενός συνόλου.
Η ποικιλομορφία [διαφορετικότητα ] είναι απαραίτητη, είναι απαραίτητη. Αλλά κάθε ήχος πρέπει να συμβάλλει στο κοινό έργο», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ακούμε ο ένας τον άλλον: κάθε μουσικός πρέπει να ακούει τον άλλο.
Κάθε νέος καρδινάλιος ορκιζόταν να υπακούει στον πάπα, να παραμένει πιστός στον Χριστό και να υπηρετεί την Εκκλησία. Ο ποντίφικας τους υπενθύμισε ότι φορούν το κόκκινο χρώμα ως ένδειξη ότι πρέπει να είναι δυνατοί «μέχρι σημείου αιματοχυσίας» για να διαδώσουν την πίστη.
Η τελετή ήταν πολύ αμφιλεγόμενη επειδή ο Victor Manuel Fernandez, ο οποίος διορίστηκε ως ο νέος επικεφαλής της έδρας του Βατικανού, μισείται [είναι μισητός ] σε πολλούς κύκλους και η εκλογή του έγινε δεκτή με αγανάκτηση.
Ο άνδρας που είναι γνωστός ως «θεολόγος» του Πάπα παραδέχθηκε λάθη στον χειρισμό μιας υπόθεσης του 2019 που αφορούσε έναν ιερέα που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά ανηλίκους κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίσκοπος στην Αργεντινή.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά για την κλιματική αλλαγή στο συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον υπέρ των αμβλώσεων
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ανοίξει το διήμερο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον 2023 στις 18 Σεπτεμβρίου με μια «ειδική συζήτηση [συνομιλία] » με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει μια «ειδική διάσκεψη» με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον μέσω βίντεο την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον [Clinton Global Initiative ] με θέμα «Κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, παιδική πρόνοια [Ευημερία ]». "
==================
Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό στις 14 Σεπτεμβρίου, έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του Πάπα στις δραστηριότητες της οικογένειας Κλίντον. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ανοίξει το διήμερο συνέδριο Clinton Global Initiative (CGI) του 2023 στις 18 Σεπτεμβρίου με μια «ειδική συνομιλία» με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον.
Το δελτίο τύπου αναφέρει:
Σήμερα, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κλίντον Τσέλσι Κλίντον ανακοίνωσαν το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες για τη συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI) 2023 της επόμενης εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το CGI 2023 ξεκινά τη Δευτέρα στις 9:15 π.μ. ET με μια ειδική τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Προέδρου Κλίντον και της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου για να συζητήσουν τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η προσφυγική κρίση, η ευημερία των παιδιών και η αποστολή και τα [ιεραποστολικά] έργα του Νοσοκομείου Παίδων Bambino Gesù.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον στις 5 Ιουλίου για μια αιφνιδιαστική [απροειδοποίητη] ιδιωτική επίσκεψη στο Βατικανό.

Ο 75χρονος Κλίντον είναι γνωστός για τη μοιχική σχέση του με μια νεαρή ασκούμενη του Λευκού Οίκου που οδήγησε στην παραπομπή του για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, καθώς και για τη σθεναρή υποστήριξή του στην άμβλωση και τον γάμο ομοφυλοφίλων.
Ο Φραγκίσκος χαιρέτησε θερμά τον πρώην πρόεδρο και του χάρισε ένα άγαλμα φτιαγμένο στο Βατικανό, το οποίο «συμβολίζει το έργο για την ειρήνη», είπε ο πάπας.
Ενώ ο Πάπας δίνει την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου CGI, μεταξύ των άλλων ομιλητών και συμμετεχόντων είναι γνωστοί πολιτικοί και υποστηρικτές της αριστεράς ή της άμβλωσης.[ και των αμβλώσεων. ]

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom και η κυβερνήτης του Michigan, Gretchen Whitmer θα είναι παρόντες.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών παγκοσμιοποίησης, Τόνι Μπλερ, θα είναι παρών, όπως και η πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου και ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων Τζεν Ψάκι.

Άλλοι συμμετέχοντες που ανακοινώθηκαν είναι:
Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος δέχθηκε κρυφά τον Πάπα Φραγκίσκο δύο φορές το 2022.

Ηθοποιοί Ορλάντο Μπλουμ και Ματ Ντέιμον
Kathy Hochul, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων
Qween Jean, τρανς "δεξιός" ακτιβιστής, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Black Trans Liberation
Μεταξύ των πολλών χορηγών του συνεδρίου CGI 2023 είναι το Ίδρυμα Rockefeller και η Pfizer Inc.
Το συνέδριο CGI ξεκίνησε από τον Μπιλ Κλίντον το 2005 για να «συγκεντρώσει ηγέτες από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις στις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της ισότητας στην υγεία».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CGI, τα συνέδρια «άλλαξαν τη ζωή περισσότερων από 435 εκατομμυρίων ανθρώπων σε περισσότερες από 180 χώρες».
Ο Πάπας και το Βατικανό έχουν μακρά ιστορία με τη δυναστεία Κλίντον.
Σύμφωνα με τον Henry Sire, συγγραφέα της σημαντικής βιογραφίας του Πάπα Φραγκίσκου «The Dictator Pope», ο Φραγκίσκος λέγεται μάλιστα ότι χρηματοδότησε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016 αποσύροντας χρήματα από τη συλλογή του Peter Pence. Ενώ ορισμένοι απέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό ως φήμες, ο Sire δήλωσε στο LifeSite το 2017 ότι οι λεπτομέρειες προήλθαν από μια επαφή στο Βατικανό και ότι «ο ισχυρισμός είναι αρκετά γνωστός μεταξύ των δημοσιογράφων».
Κατά τη διάρκεια των περιορισμών του COVID-19, το Βατικανό φιλοξένησε την Τσέλσι Κλίντον, κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κλίντον, μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους των κατασκευαστών εμβολίων Pfizer και Moderna, τον διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και τον Δρ Άντονι Φάουτσι.

Στο τέλος της διάσκεψης, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στους συμμετέχοντες ένα ιδιωτικό εικονικό «ακροατήριο».
Ωστόσο, όχι απροσδόκητα, δεδομένου ότι πήρε το όνομά του από τους Κλίντον, το συνέδριο CGI χαρακτηρίστηκε [σημαδεύτηκε] από ισχυρή υποστήριξη για την άμβλωση και την αντισύλληψη.
Μία από τις προσπάθειές τους είναι η Πρωτοβουλία Πρόσβασης στην Υγεία Κλίντον (CHAI). Clinton Health Access Initiative

Δραστηριοποιείται παγκοσμίως και παρέχει πρόσβαση σε ιδιαίτερα προσιτά «φάρμακα, διαγνωστικά, εμβόλια, συσκευές ή άλλα σωτήρια προϊόντα και υπηρεσίες υγείας» σε περίπου 125 χώρες.
Ένα από τα προγράμματα CHAI είναι το «Υγεία των Γυναικών και των Παιδιών», το οποίο - στην κοινή γλώσσα αντισύλληψης - διασφαλίζει ότι «οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για ασφαλή οικογενειακό προγραμματισμό για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας και της οικονομικής ευημερίας τους». "
Η CHAI υπερηφανεύεται για «απλές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις ... για την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, τη θεραπεία επιπλοκών εγκυμοσύνης και τοκετού και τη διάσωση της ζωής των νεογέννητων».
Η CHAI συνεχίζει:
Η CHAI έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την υγεία της μητέρας, του νεογνού και της αναπαραγωγικής υγείας, για να μειώσει δραματικά τις ακούσιες εγκυμοσύνες, τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα και τη θνησιγένεια. Αυτή η προσέγγιση ξεκινά με την προσέγγιση των εφήβων και των γυναικών για να διασφαλιστεί ότι εκπαιδεύονται σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία και έχουν πρόσβαση σε μια σειρά αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών μεθόδων αντισύλληψης.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας για να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να αποφύγει τις μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Υποστηρίζουμε τις γυναίκες στον προγραμματισμό και τον περιορισμό των γεννήσεών τους, βιώνοντας μια υγιή εγκυμοσύνη και γέννηση και βλέποντας πώς αναπτύσσεται το νεογέννητό τους από τη γέννηση έως την παιδική ηλικία.
Το πρόγραμμα Κλίντον αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία πριν «δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα» στη Νιγηρία. Μετά από μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη του προγράμματος αντισύλληψης, η CHAI ανέφερε «αύξηση 251% στη μέση μηνιαία χρήση αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων στο Καμερούν, την Κένυα, τη Λιβερία, το Μαλάουι, τη Νιγηρία, την Τανζανία και τη Ζάμπια σε διάστημα δύο ετών».
Επαίνεσαν επίσης τη μείωση κατά 50% της τιμής των αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων «μέσω εγγύησης ποσότητας σε 69 χώρες».
Το συνεπές έργο της CHAI για τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με έναν στόχο που ο Μπιλ, η Χίλαρι και η Τσέλσι Κλίντον διατύπωσαν τον Ιούλιο σε επιστολή που προωθούσαν το επερχόμενο συνέδριο. Επεσήμαναν ότι η διάσκεψη του Σεπτεμβρίου θα αφορά «τι μπορούμε να κάνουμε, όχι τι δεν μπορούμε να κάνουμε» και ότι θα εργαστούμε για να «αντιστρέψουμε την παλίρροια ακόμη και στις πιο επίμονες προκλήσεις μας» - προκλήσεις που φαίνεται να περιλαμβάνουν εγκυμοσύνες.
Παρά την έκκληση για αντισύλληψη, το συνέδριο CGI φλερτάρει με την υποστήριξη του έργου του με ένα απόσπασμα από τον Μπιλ Κλίντον: «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το δικό μας μέλλον χωρίς να βοηθήσουμε άλλους να χτίσουν το δικό τους».

Αυτή η ιστορία εξελίσσεται...
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για την άνοδο του Αντίχριστου
Ο Αρχιεπίσκοπος Carlo Maria Viganò, σε συνέντευξή του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχει μιλήσει έντονα κατά της παγκοσμιοποίησης, η οποία λέει ότι προετοιμάζει την ανθρωπότητα για την «άνοδο του Αντίχριστου».
Ο Vigano βλέπει μια σαφή σύνδεση μεταξύ παγκοσμιοποίησης και σατανισμού. Είναι σχεδόν συνώνυμα μεταξύ τους. «Η ουσία της παγκοσμιοποίησης είναι σατανική και η ουσία του σατανισμού είναι παγκοσμιοποιημένη».
Η παγκοσμιοποίηση προετοιμάζει την ανθρωπότητα για την άνοδο του Αντίχριστου, στον οποίο οι κυβερνήτες του κόσμου θα θυσιάσουν την εθνική τους κυριαρχία ώστε να γίνει ένα είδος παγκόσμιου τυράννου, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Για το λόγο αυτό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί η οικογένεια, ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας, έτσι ώστε τα παιδιά να γίνουν εμπόρευμα ή προϊόν που οι πλούσιοι μπορούν να παραγγείλουν στο διαδίκτυο.
Το διαζύγιο, η άμβλωση ή η ευθανασία, η ομοφυλοφιλία και η αλλαγή φύλου (ακρωτηριασμός) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά εργαλεία για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον Vigano.
Η παγκοσμιοποίηση είναι «μια θρησκεία» που διαδίδεται από μια «αφυπνισμένη ιδεολογία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Οι πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση θα λογοκρίνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με ωμή βία. Ως παράδειγμα, ο Vigano ανέφερε τη Γαλλία υπό τον Macron, έναν νέο παγκόσμιο ηγέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab.
Δεν ζούμε σε δημοκρατία, αλλά σε δικτατορία. Ο αρχιεπίσκοπος περιέγραψε τη δημοκρατία ως ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε από τη μασονική ολιγαρχία.
Εάν η δημοκρατία λειτουργούσε πραγματικά, οι πολίτες δεν θα είχαν δικαίωμα ψήφου. Η μασονική ολιγαρχία έχει τους εργολάβους της παντού. «Όσοι πιστεύουν στο παραμύθι της δημοκρατίας θα συνειδητοποιήσουν μια μέρα ότι έχουν εξαπατηθεί».
=============
«Ο κόσμος καταρρέει» - Πάπας
 5 Οκτ, 2023
Ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας έχει επικρίνει την έλλειψη δράσης για την κλιματική αλλαγή και αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνο δυτικό τρόπο ζωής
 
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος παρευρίσκεται στην καταληκτική συνεδρίαση των συναντήσεων για τη Μεσόγειο στο Palais du Pharo στο νότιο λιμάνι της Μασσαλίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2023


Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε «καταρρέει» εν μέσω της ραγδαία επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής και της αδράνειας των παγκόσμιων ηγετών, προειδοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Ξεχώρισε τα ανεπτυγμένα δυτικά έθνη ως τους κύριους ενόχους πίσω από την κρίση.
Στην Αποστολική Προτροπή του με τίτλο Laudate Deum που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη λύπη του [θρηνούσε] για το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος από τότε που κυκλοφόρησε την Εγκύκλιο Επιστολή Laudato Si' για το θέμα το 2015.
«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε καταρρέει και μπορεί να πλησιάζει στο οριακό σημείο», με την τρέχουσα κλιματική κρίση να απειλεί την ίδια την «αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής», επέμεινε ο ποντίφικας. Συνέχισε τονίζοντας ότι οι συνέπειές της γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν, εκδηλώνονται σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, συχνές περιόδους ασυνήθιστης ζέστης, ξηρασία».

[σχετικό δημοσίευμα: Η αμερικανική πίστη στην κλιματική αλλαγή αυξάνεται δέκα μονάδες μετά το καυτό καλοκαίρι – δημοσκόπηση]

Σύμφωνα με τον Πάπα, η ιδέα ότι τα φτωχότερα έθνη είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εντελώς παραπλανητική. Ο Ποντίφικας επεσήμανε ότι «οι εκπομπές ανά άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ατόμων που ζουν στην Κίνα και περίπου επτά φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των φτωχότερων χωρών». Με αυτό κατά νου, ζήτησε μια «ευρεία αλλαγή στον ανεύθυνο τρόπο ζωής που συνδέεται με το δυτικό μοντέλο».
Ο Φραγκίσκος επέκρινε έντονα τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, διακηρύσσοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατόν να αμφισβητηθεί η ανθρώπινη – 'ανθρωπογενής' – προέλευση» του φαινομένου. Σημείωσε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια με ταχύτητα που δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο χιλιετίες.
Ο Πάπας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «η κλιματική κρίση δεν είναι ακριβώς ένα θέμα που ενδιαφέρει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, των οποίων η ανησυχία είναι με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με ελάχιστο κόστος και στο συντομότερο χρονικό διάστημα». Έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς για την αναποτελεσματικότητά τους.
Ο Φραγκίσκος [Φράνσις] υποστήριξε ότι προηγούμενες κρίσεις, όπως η μεγάλη οικονομική ύφεση το 2008 και η πανδημία Covid-19, παρουσίασαν μοναδικές ευκαιρίες για να «επιφέρουν ευεργετικές αλλαγές» που όλες «σπαταλήθηκαν».
Η έκκληση του Πάπα το 2015 ήρθε μήνες πριν από την επικύρωση των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα, με μια αντιπροσωπεία του Βατικανού να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Τα επόμενα χρόνια, η Αγία Έδρα φιλοξένησε πολυάριθμα συνέδρια αφιερωμένα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στα οποία συμμετείχαν τόσο θρησκευτικοί όσο και επιχειρηματικοί ηγέτες. Ο Φραγκίσκος έχει δώσει πολλές ομιλίες για το θέμα, μεταξύ άλλων στον ΟΗΕ και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις