Τι θα γίνει επιτέλους ρε κοπρίτες με τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ...?

 


«Φωτιά» πήραν για άλλον έναν μήνα

οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, παρά τις συνεχείς -σε σημείο εμμονής- προσπάθειες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να αποδείξει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ικανό να βοηθήσει τους πολίτες.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρίας μέτρησης της κατανάλωσης IRI, η μέση τιμή ανά τεμάχιο κατέγραψε τον Ιανουάριο αύξηση της τάξης του 9,8%. Τη μεγαλύτερη ανατίμηση σημείωσαν τα προϊόντα για το σπίτι, με 14,6%, ενώ ακολούθησαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 10,9%, όλη η κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών με 9,8% και τα τρόφιμα με 8,9%. Αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες των τροφίμων προκύπτει ότι οι τιμές ανά τεμάχιο αυξήθηκαν κατά 17,1% στα γαλακτοκομικά, κατά 8,1% στα συσκευασμένα τρόφιμα, κατά 5,2% στα σνακ, κατά 7,8% στα κατεψυγμένα και κατά 12,4% στα συστατικά και βοηθήματα για τη μαγειρική.

Σε ό,τι αφορά τις 11 κυριότερες κατηγορίες προϊόντων, καταγράφηκε μείωση του όγκου πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα (3,2%), στα σνακ (0,3%), στα γαλακτοκομικά (6,7%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (8,2%), στα καθαριστικά σπιτιού/ απορρυπαντικά (1,3%) και στα άλλα είδη νοικοκυριού (3,2%). Στον αντίποδα, αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων σε τέσσερις, στα μη αλκοολούχα ποτά (2,4%), στα αλκοολούχα ποτά (1,9%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (1,2%) και στα είδη ατομικής υγιεινής (1,3%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων αποτελούν τον βασικό λόγο μετακίνησης των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται στο 17,7%.

Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον μικρότερες ποσότητες. Μπορεί ο τζίρος των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο να διαμορφώθηκε στα 652.000.000 ευρώ έναντι 610.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, μια αύξηση όμως που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις και όχι με τη ζήτηση, καθώς ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,5%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ? ΘΑ ΠΆΤΕ ΝΑ ΦΆΤΕ ΣΩΣΤΆ ? ΣΕ ΕΜΠΌΡΟΥΣ ΠΟΥΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ?!

    ΑΡΚΕΤΆ ΔΏΣΑΤΕ ΣΤΑ ΧΑΖΑΡΟΜΑΠΕΡΚΤ.



    Ι'Μ ΠΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.peripolemou.gr/2023/03/blog-post_82.html?m=1

    Λίγο άσχετο με το θέμα, μπορεί όμως να αναρτηθεί ως ξεχωριστό άρθρο καθώς παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.
    Σχετικά με Ουκρανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΛΑΝΙΚΗΣ09 Μαρτίου, 2023 09:14

    Αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι για την ακρίβεια αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση, και ούτε μπορεί να κάνει και πολλά για να την σταματήσει. Όσα καλάθια της νοικοκυράς και να φτιάξει ο "μπουμπούκος" η ακρίβεια δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά συνέχεια θα χειροτερεύει και από τον πληθωρισμό που έχουμε σήμερα θα πάμε σε υπερπληθωρισμό. Μετά το χάρτινο χρήμα θα απαξιωθεί και κανένας δεν θα θέλει να το αποταμιεύει γιατί θα χάνει πολύ σύντομα την αξία του και όλοι θα θέλουν να το ανταλλάξουν όσο γίνεται συντομότερα με πραγματικά αγαθά. Η αιτία του πληθωρισμού είναι ότι έχει τυπωθεί πολύ χάρτινο χρήμα, και όσο και να θέλουν να το κρύψουν, αυτό εκδηλώνεται σαν πληθωρισμός. Η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί αν τυπώσουν κι άλλο χρήμα όπως έκαναν από το 2008 θα προκαλέσουν υπερπληθωρισμό, ενώ αν σταματήσουν να τυπώνουν κι ανεβάσουν τα επιτόκια, μεγάλοι παίκτες σαν την Credit Suisse και την Deutsche Bank θα καταρρεύσουν φέρνοντας χρηματοπιστωτικό ντόμινο σε όλον τον πλανήτη. Βασικά το παρόν χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο χρέος είναι νεκρό και είναι θέμα χρόνου (ίσως μηνών) για να καταρρεύσει. Η λύση για τον καθένα από μας είναι άν έχει κάποιες αποταμιεύσεις να φύγει από το χαρτί και να τις μετατρέψει σε ασήμι και χρυσό, τα οποία όταν καταρρεύσει το σύστημα, για ένα μικρό διάστημα μέχρι να πάμε σε κάποιο σταθερό καινούργιο σύστημα θα αποκτήσουν τεράστια αξία. Για παράδειγμα στην Δημοκρατία της Βαιμάρης (πρίν τον Χίτλερ) με 5 ουγκιές χρυσού ή 75 ουγκιές ασημιού (που σήμερα στοιχίζει 1500 - 2000 ευρώ) μπορούσες να αγοράσεις ένα ωραίο σπίτι στο Βερολίνο. Πιστεύω ότι το ασήμι πωλείται σήμερα σε "τιμή ευκαιρίας", και για κάθε ουγκιά χρυσού που υπάρχει εκτός εδάφους στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 2 - 3 ουγκιές ασημιού, με την τιμή τους όμως να είναι στο 1:80.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις