Έκθεση - βόμβα από ΝΑΤΟ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό - Πραγματικές απειλές αγνοήθηκαν

Έκθεση - βόμβα από ΝΑΤΟ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό - Πραγματικές απειλές αγνοήθηκαν 

Για επείγουσες αλλαγές

σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές δυνατότητες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου «καλεί» πρόσφατη έκθεση με αποδέκτη το ΝΑΤΟ, καθώς η «ρωσική αλλά και η κινεζική επιθετικότητα κλιμακώνονται».
Όπως επισημαίνεται, η «αμυντική κοινότητα του ΝΑΤΟ γνωρίζει πως παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις της.
Ειδικότερα, μια έκθεση από το ινστιτούτο σκέψης Royal United Services Institute (RUSI) με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ειδικεύεται στις στρατιωτικές και αμυντικές αναλύσεις, υποστήριξε ότι «σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις» δεν διαθέτουν τις «κρίσιμες δυνατότητες» που απαιτούνται για να κερδίσουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στον αέρα.
«Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της RAF [Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία], επί του παρόντος δεν διαθέτουν τις κρίσιμες ικανότητες που απαιτούνται για να υπερισχύσουν έναντι των ρωσικών δυνάμεων, ή οποιουδήποτε κράτους αντιπάλου με σύγχρονα επίγεια αμυντικά συστήματα και δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας», έγραψε ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Justin Bronk.
Σε αυτό το πλαίσιο, «τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αναγεννήσουν επειγόντως την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεών τους» υποστηρίζει η έκθεση.
Ομολογουμένως, στον αέρα βρίσκεται ο κύριος όγκος της συμβατικής ισχύος και της δύναμης πυρός του ΝΑΤΟ» και η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα το κλειδί για την αποτροπή των ρωσικών δυνάμεων. 
Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν «ατροφήσει» τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έγραψε ο Bronk.

Eυαλωτότητες

Η στρατιωτική ανάλυση εξέτασε διάφορες πτυχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, και διαπίστωσε ευάλωτες αεροπορικές βάσεις, ελλείψεις συντήρησης και εκπαίδευσης και μη ύπαρξη αρκετών πυρομαχικών για την καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού. 
Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας της συμμαχίας, δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι το ΝΑΤΟ πρέπει «να συνεχίσει να επενδύει στην ασφάλεια» προσθέτοντας ότι μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «επικίνδυνη» για τα κράτη της Συμμαχίας.
«Η εισβολή του Putin καταδεικνύει ότι η Δύση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να εφησυχάζει όσον αφορά την άμυνα» έγραψε το Σάββατο ο συνταξιούχος στρατάρχης αεροπορίας Son Bell για το βρετανικό Sky News.
Η χαλάρωση των αμυντικών δαπανών στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου «άφησε σημαντικά κενά στη συλλογική στρατιωτική ικανότητά μας», πρόσθεσε.
Ωστόσο, παρόλο που η έκθεση RUSI μπορεί να είναι νέα, οι πληροφορίες σχετικά με τη μείωση των0020 αεροπορικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ δεν είναι, όπως είπαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Η έκθεση δεν προκαλεί έκπληξη, σχολίασε στο Newsweek ο πρώην Βρετανός αξιωματικός του στρατού Frank Ledwidge.
Η εναέρια δύναμη έχει «επικεντρωθεί σε άσχετες απειλές», που σημαίνει ότι «οι πραγματικές απειλές για την ασφάλειά μας αγνοήθηκαν», είπε και συμπλήρωσε:
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είχε εξαντλήσει τους πόρους της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ.
Εν προκειμένω, ο Bronk υποστήριξε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «πρέπει να χαλαρώσουν δεσμεύσεις, όπως αυτή που αφορά την αντιτρομοκρατία».
«Δυστυχώς, δεν με εκπλήσσει καθόλου», είπε ο συνταξιούχος Αεροπόρος Andrew Curtis, της Bρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.
«Δεν αποτελεί έκπληξη.
Αυτό είναι κάτι που οι επιτελείς γνώριζαν εδώ και καιρό».
Αλλά η βρετανική αεροπορία και ο στρατός γενικότερα έχουν «πραγματικά πιεστεί», είπε ο Curtis.
Δεν υπάρχουν κεφάλαια να κατανεμηθούν σε όλες τις πτυχές των δαπανών που θα μπορούσαν να κριθούν απαραίτητες: από τον αριθμό των αεροσκαφών, μέχρι τη δημιουργία καταφυγίων ή την αύξηση της ικανότητας επιβίωσης των αεροσκαφών, είπε.
Οι προτεραιότητες άλλαξαν καθώς εξελίσσονταν οι συνθήκες, πρόσθεσε.
«Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες, γιατί ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα».
Η έκθεση RUSI προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένες ώστε οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην Κίνα, οπότε θα μείνουν μόνες τους.
«Η κινεζική στρατιωτική απειλή σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα αμερικανικά στρατιωτικά για να ενισχύσουν την Ευρώπη σε μια κρίση», έγραψε ο Bronk, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε ευκολότερα να στραφεί κατά μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Αυτό είναι «απολύτως» μια πιθανότητα, είπε ο Ledwidge.
Η Κίνα είναι «εκεί που επικεντρώνονται οι αποφάσεις των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Curtis.
«Σίγουρα, οτιδήποτε κάνει η Ρωσία για να αποσπάσει την εστίαση των ΗΠΑ από την ανάπτυξη του κινεζικού στρατού, είναι επ’ ωφελεία του Πεκίνουν» υποστήριξε ο Curtis.
«Αλλά με τον ίδιο τρόπο οτιδήποτε μειώνει τη ρωσική στρατιωτική ικανότητα, που αφήνει τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην Κίνα είναι χρήσιμο για τις ΗΠΑ».
«Γνωρίζουμε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Stoltenberg νωρίτερα αυτό τον μήνα.
«Εάν ο Πρόεδρος Putin κερδίσει, θα επηρεάσει τους υπολογισμούς και τις αποφάσεις που θα πάρουν στο Πεκίνο», συνέχισε.
«Όταν λοιπόν οι αυταρχικές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά, συνεργάζονται πιο στενά, είναι ακόμη πιο σημαντικό όλοι εμείς που πιστεύουμε στη δημοκρατία και την ελευθερία να είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο».
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΤΟ ΖΗΤΟΎΜΕΝΟ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΟΊ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΉΣΟΥΝ...
    ΟΙ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΠΆΝΕ ΖΒΑΡΝΑ.
    ΟΙ ΔΕ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ ΤΆΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΚ/ΧΜ ΣΕ ΧΏΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΑΝ ΚΙΑΛΛΟ.
    ΠΟΙΟΊ ΕΊΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΠΟ ΠΆΝΩ ΤΟΥΣ?! ΠΟΙΟΊ ΤΟΥΣ ΠΑΤΆΝΕ??? (ΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΑΥΤΌ.)
    ΑΛΛΙΏΣ ΤΡΕΧΑΤΕ... ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ.



    ΤΖΟΛΙ ΠΑΡΤΟΝ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις