Ένα νομοσχέδιο που περνάει μόνον με… lockdown

 Οι εργαζόμενοι του Facebook γκρινιάζουν -Tα άπλυτα των μάνατζερ, οι  ατέλειωτες ώρες και η εργασιακή κόλαση [εικόνες] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ |  iefimerida.gr

Από το 8ωρο και πενθήμερο, σε 10ωρο, δουλειά την Κυριακή. Οι προβλέψεις του νέου εργασιακού νόμου που ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο εν μέσω πανδημίας.

 Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό Συμβούλιο και καθιερώνει το 10ωρο εργασίας, επεκτείνει την κατάργηση της Κυριακής –αργίας, ενώ παράλληλα επιβάλει ποινικούς περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση που τιτλοφορείται «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» έρχεται να αντικαταστήσει το νομου 1264/82 ένα νομοθέτημα των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου που παραμένει ενεργός έως σήμερα. Μία κίνηση που καμία άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει επιχειρήσει έκτοτε. Όμως η σημερινή προωθεί την ψήφιση του σε μία τέτοια συγκυρία.

Μάλιστα ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης στη εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο δεν έκρυψε τον πολιτικό προσανατολισμό του νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως είναι «κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο». Επίσης σημειώσε πως το νομοσχέδιο «προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων»

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Παράλληλα προβλέπεται «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

Είναι σαφές από αυτή την διατύπωση ότι θεσμοθετούνται αφενός απλήρωτες υπερωρίες που θα «καλύπτονται» με ρεπό ή άδειες ενώ υπάρχει επέκταση για άγνωστο αριθμό κλάδων η κατάργηση του 5νθήμερου μέσω της εργασίας την Κυριακή. Επίσης αυξάνει τουλάχιστον κατά 20 ώρες την εβδομάδα ο χρόνος εργασίας δίχως μάλιστα αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Μάλιστα το πόσο θα μεγαλώσει ο εργασιακός χρόνος δεν μπορεί καν να υπολογιστεί αφού στην εισήγηση του νομοσχεδίου γίνεται λόγος για «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών».

Ολα αυτα βεβαια θα γινουν μεσω ενος πολυ "βολικου"  lockdown....














ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ,ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΧΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ.
    ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ;
    ΠΕΡΙΕΡΓΟ....... Ή ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ;
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΑΙΓΕ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΜΗΝΑ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΛΑΙΕΙ ΑΥΤΟΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέχρι τις 04 του μήνα...άντε να δούμε τι θα δούμε...(διευκρίνηση-το σχόλιο μου δεν είναι ειρωνικό)-ΑΓΓΕΛΟΣ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις