Η απάτη του μπλέ κάδου – Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα88

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους … αλλά οι φωστήρες των Ελληνικών Κυβερνήσεων … δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν για ποιον λόγο οι ΗΠΑ προχωρούν
σε ΠΑΥΣΗ του προγράμματος ανακύκλωσης. Πλέον στις ΗΠΑ ζητούν από τους καταναλωτές να ΜΗΝ ανακυκλώνουν γιατί η ανακύκλωση ακούγεται υπέροχη … αλλά δεν είναι αυτό που νομίζουμε.
Οι ΗΠΑ δεν ανακύκλωναν τα σκουπίδια τους εντός χώρας διότι ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται με τα χέρια και δεν υπήρχε περίπτωση να βγει κέρδος πληρώνοντας εργάτες να πλένουν λαδωμένα πλαστικά ή να προσπαθούν να βγάλουν τα μπλε δαχτυλίδια που μένουν γύρω από το πώμα της πλαστικής φιάλης του νερού ή την ετικέτα … ώστε να μην καταλήξουν εκεί που πάει το διάφανο πλαστικό της φιάλης.



Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η ανακύκλωση πλαστικών , χαρτικών κλπ δεν είναι απλή , δεν γίνεται από μηχανήματα και με το κόστος εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο … είναι απλά μία ασύμφορη ουτοπία.
Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα77
Όμως επειδή οι τοκογλύφοι φρόντισαν να μας επιβάλλουν φόρους ανακύκλωσης (υπάρχουν ακόμα και στα ηλεκτρικά είδη) … οι οποίοι φυσικά δεν καταλήγουν σε εργάτες που κάνουν διαλογή στα σκουπίδια … οι πολιτισμένες χώρες , για να δείξουν ότι όντως έχουν οικολογική συνείδηση … έστελναν τα σκουπίδια τους στις υποανάπτυκτες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στην Κίνα … όπου ξυπόλητοι έκαναν την χρονοβόρα διαλογή των σκουπιδιών για μερικά σεντ του δολαρίου την ημέρα. Με τόσο χαμηλό κόστος … η διαλογή των πλαστικών προς ανακύκλωση μπορούσε να θεωρηθεί κερδοφόρος.
Όμως με τον καιρό χώρες όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Καμπότζη και η Μαλαισία άρχισαν να αναπτύσσονται και τα μεροκάματα δεν είναι πλέον τόσο χαμηλά … η ανακύκλωση έπαψε να είναι βιώσιμη και να συμφέρει.

Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα22Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα33

Έτσι όλες αυτές οι χώρες επιστρέφουν τα σκουπίδια των ΗΠΑ στις ΗΠΑ οριστικά …και το πρόγραμμα ανακύκλωσης οδεύει προς κατάργηση.
Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει οικονομικά η ανακύκλωση σε προοδευμένες χώρες όπως η Αμερική … επομένως …στην Ελλάδα που έχει υψηλά μεροκάματα αλλά δεν έχει ούτε την τεχνολογία , ούτε τις ποσότητες που έχουν οι ΗΠΑ … η ανακύκλωση δεν έχει νόημα…δεν μπορεί να γίνει.

Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα55
Είναι απορίας άξιο πως ένα φορτηγό σκουπίδια που απαιτεί πετρέλαια, διόδια , οδηγούς και πολλά μεροκάματα για τη διαλογή σκουπιδιών … μπορεί να αφήσει κέρδος.
Είναι ερώτημα πως γίνεται να συμφέρει στην Ελλάδα να ανακυκλώνει κι όχι στη Μαλαισία όπου τα μεροκάματα είναι 20 φορές χαμηλότερα.
Είναι ερώτημα που πάνε οι φόροι μας γιατί προφανώς είναι εντελώς παράλογο να παράγεται ανακυκλωμένο χαρτί με κόστος πχ 10 ευρώ το κιλό όταν το μη ανακυκλωμένο κοστίζει 5 ευρώ. (ενδεικτικό φανταστικό παράδειγμα)
Και ψάχνοντας σε δημοσιεύματα … βλέπουμε μία λέξη να κολλάει δίπλα στην Ανακύκλωση… κι η λέξη αυτή είναι «ΜΑΦΙΑ»
Κι όπως με τα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας … που κατέληγαν σε ανύπαρκτο οργανισμό … έτσι και τα τέλη ανακύκλωσης … δεν καταλήγουν ακριβώς στην ανακύκλωση όπως την φανταζόμαστε. Πληρώνουμε για κάτι που ΔΕΝ γίνεται ώστε το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα και κάποιοι μαφιόζοι να βγάζουν εύκολο χρήμα … παριστάνοντας τους οικολόγους.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος συνεχίζεται κανονικότατα ..όπως και εκβιαστική φτωχοποίηση και κλοπή του εισοδήματός μας με προσχηματικές δικαιολογίες.

Η απάτη του μπλέ κάδου - Η μαφία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα6666
















ΠΗΓΗ






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις