«Total War» ανάμεσα σε Κίνα-ΗΠΑ: Σε ισχύ από σήμερα δασμοί 200 δισ. δολαρίων και ο πλανήτης κρατάει την... ανάσα του

«Total War» ανάμεσα σε Κίνα-ΗΠΑ: Σε ισχύ από σήμερα δασμοί 200 δισ. δολαρίων και ο πλανήτης κρατάει την... ανάσα του 

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» για την έναρξη ενός ανελέητου εμπορικού πολέμου (για αρχή) καθώς οι τελωνειακοί δασμοί ύψους 200 δισεκατομμυρίων σε κινέζικα
προϊόντα επιβάλλονται σήμερα.

Στην  Ουάσινγκτον οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο μέρες των συζητήσεων τους, σε μια απόπειρα να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, που όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, αλλά και το ΔΝΤ, θα ήταν «παγκόσμια απειλή».

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επειγόντως να μειώσει το έλλειμμα έναντι της Κίνα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα «παγώσει» ολοκληρωτικά το εμπόριο καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το αμερικανικό δολάριο το οποίο έχει καταστεί κυριολεκτικά «φανταστικό χρήμα» αφού τυπώνεται αφειδώς χωρίς να υπάρχει αντίκρυσμα στηριζόμενο στο γεγονός ότι είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Δηλαδή δεν είναι χρήμα όπως πολλοί πιστεύουν αλλά... προϊόν.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες αλλά όλοι κρατούν την αναπνοή τους καθότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τα τελευταία 2 χρόνια μια τακτική επιθέσεων κατά όλων των μεγάλων γεωπολιτικών τους αντιπάλων σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την απώλεια της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).
Ενώ οι αρχικές συνομιλίες είχαν προχωρήσει και πολλοί μιλούσαν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, τελικά η Κίνα  την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο. Η Κίνα δήλωσε πως θα αναγκαστεί να απαντήσει με ανάλογα μέτρα.
Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να πάει στην Ουάσινγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη.

«Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, [μίλησε για] “υπαναχώρηση”, για “προδοσία” κ.λπ. (…) Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.

Οι τρέχουσες συνομιλίες μπορεί να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, είπε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό τους. Η Κίνα μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τις αλλαγές που θέλει, ή να τις ακυρώσει τελείως, ή οι δύο πλευρές να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, εξήγησε.

Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).
Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» — με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας — κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.

«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», δ'ηώσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα.

«Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Μαΐου  κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που ίσως δώσει ένα πλεονέκτημα στην Αμερική,

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο εξέφρασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 10 Μαίου πως ελπίζει οι δύο χώρες να λύσουν τα προβλήματα τους.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Άσο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών εκατέρωθεν.

«Αυτή η εμπορική διένεξη είναι ζήτημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή εμπορικών περιορισμών δεν θα ωφελήσει καμία χώρα. Τα όποια μέτρα για το εμπόριο πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» κατέληξε
Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάτι συμβαίνει με το αμερικανικό δολάριο το οποίο και αποτελεί το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. Επί του πρακτέου ο πλανήτης έχει «γεμίσει» από αυτό και πλέον δεν μπορεί να διατηρήσει για πολύ την αξία του.
Το pronews.gr έχει από την αρχή προειδοποιήσει ότι το δολάριο όπως χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς δημιουργεί «φούσκες». «Φούσκες» οι οποίες όταν σκάνε «ρουφάνε» τα πάντα σαν «μαύρες τρύπες».

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δολάριο ως επιθετικό όπλο για δύο λόγους:

Πρώτον για να περνάνε καλά αυτοί, χρησιμοποιώντας το ως ανεξάντλητο μέσο πλούτου και δεύτερον για να μην περνάνε καλά οι υπόλοιποι και ιδίως όσοι αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία τους.

Ότι υπάρχει με αυτό πληρώνουμε. Με το δολάριο η ύπαρξη του χρήματος έγινε ένα είδος... ανέκδοτου.

Πρόσφατα το pronews.gr επανήλθε στο θέμα καθώς υπάρχουν βάσιμες προβλέψεις ότι κάτι άσχημο έρχεται. Ίσως τελικά οι Αμερικανοί να ήθελαν μια νέα κρίση με το Ιράν καθώς ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και μαζί με αυτές η ανάγκη για αύξηση της κυκλοφορίας του δολαρίου.
Το δολάριο εξαρτάται πάρα πολύ από την κυκλοφορία.

Για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες ότι το pronews.gr εδώ και πολλά χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη δολαριακή κρίση σας παρουσιάζουμε την «προφητική» δήλωση του Ν.Τραμπ ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και την έκανε στην εκπομπή του Fox News’ “On the Record with Greta Van Susteren.”

Χαρακτηριστικά είπε οτι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον μια πλούσια χώρα.

"Έχουμε ένα χρέος 16 τρισ.δολαρίων και μόλις φτάσει (που θα φτάσει) τα 21-22 τρισ.δολάρια θα αναγκαστουμε εκ των πραγμάτων να το αναδιαρθρώσουμε"

"Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι της τάξης του 15-16% και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι 21%! Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν πάει καλά και ο όρος ύφεση είναι απλά μια ωραία λέξη για να το περιγράψει"

Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το 1/4 του πλανητικού χρέους και έχει ξεφύγει τελείως από οποιοδήποτε ανθρώπινο όριο. Πιθανότατα να χρωστάνε και στους Κλίγκον του...Σταρ Τρεκ. Αυτά επειδή πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά παίζουν με την νοημοσύνη μας.

Το ζήτημα είναι ότι το χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φτάσει επί προεδρίας Τραμπ τα 21 τρισ.δολάρια!
Μέσω του δολαρίου ελέγχουν τις αγορές, επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον θέλουν, προκαλούν οικονομικούς «στραγγαλισμούς» δηλαδή με λίγα λόγια χρησιμοποιούν μια «σημαδεμένη» τράπουλα και όλα στο τέλος τους ανήκουν.

Ακόμα και η άλλοτε Σοβιετική Ένωση σε δολάρια συναλλάσσονταν.

Τώρα όμως Ρωσία και Κίνα έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αποδολαριοποίησης με σκοπό να την επιβάλουν σε όλο τον πλανήτη και να επαναφέρουν τον κανόνα του χρυσού ο οποίος αν μη τι άλλο, τηρεί τους κανόνες της Λογικής.
















ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις