Ντέιβιντ Τόσι: Ο πραγματικός "Βρώμικος Χάρι"

Ντέιβιντ Τόσι: Ο πραγματικός  


Όταν το στιλ και τα πεπραγμένα σου έχουν δώσει ζωή στον σκληροπυρηνικό και αντισυμβατικό ντετέκτιβ Χάρι Κάλαχαν του «Βρώμικου Χάρι» αλλά και στον
υπολοχαγό Φρανκ Μπούλιτ (Στιβ ΜακΚουίν) στο «Bullit» του 1968, τότε ξέρεις ότι τα έχεις καταφέρει ως αστυνομικός!

Ο λόγος για τον ζωντανό θρύλο της Αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, Ντέιβ Τόσι, ο οποίος από το 1951-1983 μέτρησε πάμπολλες επιτυχίες, εξιχνίασε εγκλήματα και ενέπνευσε πολλούς να ακολουθήσουν τα χνάρια του, αν και τα αστυνομικά χρονικά του αμαυρώθηκαν από μία διαβόητη αποτυχία: τη σύλληψη του ψυχοπαθή κατά συρροή δολοφόνου Zodiac Killer.

Μεθοδικός και λεπτολόγος, ο Τόσι συνήθιζε να φορά ανάποδα τη θήκη για το «σιδερικό» του και μασουλούσε διαρκώς κρακεράκια, όταν δεν έλυνε τις υποθέσεις τη μία πίσω από την άλλη. Αν και στα παγκόσμια χρονικά θα περνούσε από την εμπλοκή του στην υπόθεση του κατά συρροή Δολοφόνου του Ζωδιακού Κύκλου, το μεγάλο αγκάθι της καριέρας του.

Από τον Δεκέμβριο του 1968 ως τον Οκτώβριο του 1969, ο Zodiac Killer τρομοκράτησε το Σαν Φρανσίσκο με μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων, παίζοντας με τις διωκτικές αρχές μέσω των επιστολών και των κρυπτογραφημάτων που άφηνε στους ανατριχιαστικούς φόνους του. Ο Τόσι τον κυνήγησε κατά πόδας για χρόνια, παρακολούθησε περισσότερους από 2.500 πιθανούς υπόπτους, έφερε μπόλικους από δαύτους ενώπιον του ανακριτή, αν και οι κοπιώδεις προσπάθειές του δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Παρά το γεγονός ότι έγινε δημοφιλέστατος για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία τον ανάγκασε τελικά σε παραίτηση, ο πραγματικός «Βρόμικος Χάρι» ήταν αχτύπητος επιθεωρητής, τόσο φοβερός που του ζήτησαν κάποια στιγμή να ρίξει μια ματιά στις δολοφονίες του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Σήμερα, στα 84 του, συνεχίζει να δηλώνει «στοιχειωμένος» από τον Δολοφόνο του Ζωδιακού Κύκλου και συχνά-πυκνά τσαλαβουτά στην υπόθεση που τον έκανε να εγκαταλείψει για πάντα την αστυνομική δράση…

Βιογραφία

ddvvsttoociii1

Ο Ντέιβιντ Ραμόν «Ντέιβ» Τόσι γεννιέται στις 11 Ιουλίου 1931 για να γίνει ο καλύτερος αστυνομικός επιθεωρητής της Αμερικής και αναμφίβολα ένας από τους γνωστότερους του κόσμου. Για τα παιδικά του χρόνια και το οικογενειακό του περιβάλλον δεν είναι τίποτα γνωστό, καθώς το ενδιαφέρον του Τύπου γι’ αυτόν εξαντλήθηκε στην περιπέτεια με τον Zodiac Killer.

Ξέρουμε πάντως καλά ότι ο Στιβ ΜακΚουίν μαθήτευσε για λίγο καιρό δίπλα του ώστε να αντλήσει έμπνευση για το κλασικό φιλμ του 1968 «Bullitt», την ίδια στιγμή που οι σεναριογράφοι του «Dirty Harry» βάσισαν τον καλτ χαρακτήρα τους στο ίδιο ακριβώς υπαρκτό πρόσωπο! Ο Τόσι λειτούργησε φυσικά και ως σύμβουλος στην ταινία του 2007 «Zodiac», επεξηγώντας αναλυτικά στον Μαρκ Ράφαλο πώς θα τον ενσαρκώσει.

ddvvsttoociii3

Ο επιθεωρητής-βεντέτα συνήθιζε να φορά ανάποδα τη ζώνη του περιστρόφου του στον ώμο, για να είναι πιο εύκολο το τράβηγμα του «σιδερικού», την ίδια ώρα που κρατούσε την καπαρντίνα του πάνω από τον ώμο, γεννώντας μια μακρά παράδοση κινηματογραφικών ντετέκτιβ που θα έκαναν ακριβώς το ίδιο. Και βέβαια, όμοια ακριβώς με τα κινηματογραφικά αντίστοιχά του, δεν γλίτωσε την κριτική, με πολλά από τα χρονικά του να λογίζονται σήμερα τουλάχιστον αμφιλεγόμενα.

Η φήμη του επιθεωρητή της Αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο γιγαντώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τόσο πολύ που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την υπόθεση του Δολοφόνου του Ζωδιακού Κύκλου και να ασχοληθεί με άλλες διαβόητες ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όπως οι δολοφονίες του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Τόσι αρνήθηκε αμέσως, καθώς είχε μια αποστολή και τίποτα δεν μπορούσε να τον κάνει να την παρατήσει.

ddvvsttoociii4

Ασχολούνταν εξάλλου αποκλειστικά με τον Zodiac Killer ήδη από το 1969, όταν σημειώθηκε άλλος ένας ανατριχιαστικός φόνος που θα έφερε τη σφραγίδα του Δολοφόνου του Ζωδιακού κύκλου. Ο Τόσι ερεύνησε ό,τι υπήρχε να ερευνηθεί, παρακολούθησε και έφερε στο σκαμνί του ανακριτή εκατοντάδες υπόπτους, ακολούθησε ακούραστα κάθε ίχνος ή υποψία ίχνους, αν και τίποτα από αυτά δεν θα στεκόταν αρκετό για να αποκαλύψει την ταυτότητα του πιο διαβόητου serial killer στα σύγχρονα εγκληματικά χρονικά των ΗΠΑ.

Η ιστορία του Τόσι και το άμεμπτο μητρώο του πήραν μια περίεργη τροπή τον Απρίλιο του 1978, όταν ένα νέο γράμμα του Zodiac Killer δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα (The San Francisco Chronicle) ως το πρώτο σημάδι ζωής του δολοφόνου εδώ και τέσσερα χρόνια σιωπής.

«Επέστρεψα», έγραψε ο ψυχοπαθής φονιάς, «το γουρούνι της πόλης, ο Τόσι, είναι καλός, αλλά εγώ είναι εξυπνότερος και καλύτερος». Οι ειδικοί αναλυτές χαρακτήρισαν σύντομα την επιστολή πλαστή και πολλοί άρχισαν να υποδεικνύουν ως συντάκτη τον ίδιο τον Τόσι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να ανακινήσει την υπόθεση και να κάνει τον Zodiac να σπάσει τη σιωπή του.



Ο ίδιος ο Τόσι αρνείται σθεναρά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια πως έγραψε αυτός το επίμαχο γράμμα, αν και παρ’ όλα αυτά τον έβγαλαν από την υπόθεση που είχε στοιχειώσει τη ζωή του και τα αστυνομικά χρονικά του Σαν Φρανσίσκο.

Οι αντισυμβατικές μέθοδοι που συνήθιζε να υιοθετεί ο Τόσι στη διαλεύκανση των ανθρωποκτονιών έκαναν αρκετούς να υποψιάζονται πως ήταν άλλη μια δαιμόνια, αν και αντιδεοντολογική, κίνηση του ντετέκτιβ-αστέρα για να αναθερμάνει την υπόθεση και να την κρατήσει ζωντανή. Κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξάλλου συνεχώς στα φώτα της δημοσιότητας και είχε γίνει μύθος, μπορεί και να ήθελε λοιπόν να παραμείνει αγκιστρωμένος στη διαβόητη ιστορία με νύχια και με δόντια.

ddvvsttoociii9

Ήταν εξάλλου ο μόνος αστυνομικός του Τμήματος του Σαν Φρανσίσκο που ερευνούσε πολύκροτη υπόθεση, μια από τις πλέον διαβόητες μάλιστα των αμερικανικών εγκληματικών χρονικών. Αν και τόσο η σωματική όσο και η ψυχική του υγεία είχαν κλονιστεί από το συνεχές κυνήγι του ψυχοπαθή δολοφόνου, κάτι που αντισταθμιζόταν μόνο από τον θαυμασμό που του έδειχνε όλη η πόλη.
Όταν δημοσιεύτηκε η πλαστή πάντως επιστολή του Zodiac που έκανε ρητή αναφορά στο όνομά του, ο Τόσι συμβουλεύτηκε παλαίμαχο ντετέκτιβ ρωτώντας τον: «Πιστεύεις ότι πρέπει να με ανησυχεί που με αναφέρει ρητά;». Η επανεμφάνιση του Δολοφόνου του Ζωδιακού Κύκλου κατατρομοκράτησε το Σαν Φρανσίσκο και όλοι έψαχναν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, αν και όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά με την ιστορία, και ήταν πολλοί αυτοί στα 45 χρόνια που παραμένει ανοιχτή, ισχυρίζονται ότι αδίκως κατηγορήθηκε ο ντετέκτιβ…

Ο Δολοφόνος του Ζωδιακού Κύκλου που στοίχειωσε τον Τόσι

ddvvsttoociii5

Όλα έγιναν γρήγορα, λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το βράδυ της 20ής Δεκεμβρίου 1968, όταν ένας 17χρονος και μια 16χρονη σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου με το αμάξι τους. Αμέσως μετά, ένας άντρας πλησίασε και πυροβόλησε τον νεαρό εξ επαφής μέσα από το παράθυρο, σκοτώνοντας την κοπέλα που προσπάθησε να γλιτώσει με έξι σφαίρες στην πλάτη.

Την επόμενη χρονιά, την 4η Ιουλίου, δύο έφηβοι δολοφονήθηκαν με παρόμοιο τρόπο, αν και τώρα μισή ώρα αργότερα ο φονιάς τηλεφώνησε στην αστυνομία: «Θέλω να αναφέρω έναν διπλό φόνο. Επίσης, εγώ σκότωσα εκείνα τα παιδιά πέρυσι. Αντίο». Ο δολοφόνος που αυτοαποκαλέστηκε «Zodiac» έμεινε διαβόητα τρομακτικός όχι μόνο για τα στυγερά φονικά του αλλά και για τα ανατριχιαστικά γράμματα που έστελνε στην εφημερίδα «The Cronicle» (και αλλού), εξευτελίζοντας την Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο και απειλώντας ανοιχτά τους νεαρούς κατοίκους και τα παιδιά.

ddvvsttoociii12

«Αγαπητέ εκδότη», έγραψε στην «The Chronicle» στις 31 Ιουλίου 1969, «είμαι ο δολοφόνος των δύο εφήβων πέρυσι τα Χριστούγεννα στη Λίμνη Χέρμαν αλλά και του κοριτσιού της 4ης Ιουλίου στο γήπεδο του γκολφ». Σε επόμενη μάλιστα επιστολή του, αποκάλυψε τη μεγάλη του φιλοδοξία: «Είμαι ο Zodiac … Περιμένω μια καλή ταινία για μένα. Ποιος θα με παίξει;»!

ddvvsttoociii6

Κατόπιν, στις 27 Σεπτεμβρίου 1969, ένας 20χρονος και μια 22χρονη έκαναν πικνίκ σε λιμνούλα του Σαν Φρανσίσκο όταν τους αιφνιδίασε από πίσω ένας άντρας με κουκούλα. Ο Zodiac μαχαίρωσε το νεαρό ζευγάρι πολυάριθμες φορές και χάραξε μετά στην πόρτα του αυτοκινήτου τους τις επίμαχες ημερομηνίες: «20/12/68, 4/7/69, 27 Σεπτ./69-6:30 με μαχαίρι». Ο Δολοφόνος του Ζωδιακού Κύκλου κρατούσε σκορ. Πλέον θα μετρούσε τους φόνους του στέλνοντας αντίστοιχα κιτάπια στις εφημερίδες σε κάθε του νέο χτύπημα.

Το 1974, για παράδειγμα, έγραψε: «Εγώ - 37, Αστυνομικό Τμήμα Σαν Φρανσίσκο - 0». Ο Τόσι ανέλαβε την υπόθεση μετά τις 11 Οκτωβρίου του 1969, όταν ο Zodiac ξαναχτύπησε σκοτώνοντας εξ επαφής έναν ταξιτζή. Αυτή τη φορά απέστειλε στην εφημερίδα και κομμάτι από τη ματωμένη μπλούζα του τραγικού θύματος, ενώ το συνοδευτικό σημείωμά του βύθισε την πόλη στον φόβο: «Τα σχολιαρόπαιδα είναι πολύ καλοί στόχοι. Μπορεί να ξεκάνω κάνα σχολικό λεωφορείο κάποιο πρωί».


ddvvsttoociii13

Ο 38χρονος ντετέκτιβ Τόσι ανέλαβε την υπόθεση, αν και μέχρι το 1983 που θα εγκατέλειπε τελικά την ενεργό δράση, δεν είχε σημειώσει καμία πρόοδο. Τώρα έπασχε από έλκος στομάχου και οι γιατροί του κατηγόρησαν το χρόνιο άγχος από την υπόθεση για την κατάσταση της υγείας του. Η κόρη του χλευαζόταν μάλιστα στο σχολείο από τους συμμαθητές της καθ’ όλη τη δεκαετία του 1970 για την αποτυχία του διάσημου πατέρα της να πιάσει τον ακόμα πιο διάσημο κατά συρροή δολοφόνο…

Τελευταία χρόνια

ddvvsttoociii7

Με την υγεία του σε κακό χάλι, ο Τόσι εγκατέλειψε οριστικά την Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο το 1983 και έπιασε κατόπιν δουλειά ως υπεύθυνος ασφαλείας σε νοσοκομείο της πόλης. Αργότερα μεταπήδησε ως σύμβουλος σε εταιρία σεκιούριτι, όπου έγινε κάποια στιγμή αντιπρόεδρος.

Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από την υπόθεση του Zodiac Killer, δεν έπαψε ποτέ να την ερευνά ιδιωτικά, αν και ο γιατρός του του το απαγόρευε ρητά. Αργότερα θα υποβαλλόταν σε εγχείριση για τον καρκίνο από τον οποίο υπέφερε και πια δεν θα είχε τις ίδιες δυνάμεις για να ασχοληθεί με τον γνώριμο ζήλο του στην υπόθεση. Ο Τόσι απέκτησε δύο κόρες και δύο εγγόνια στη ζωή του.

ddvvsttoociii8

Κάθε 11η Οκτωβρίου ανελλιπώς εδώ και 45 χρόνια, ο 84χρονος πια παλαίμαχος επιθεωρητής Ανθρωποκτονιών φεύγει από το σπίτι του και οδηγεί μέχρι το σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ταξιτζή το 1969, στην πρώτη του ποτέ επαφή με το σκοτεινό έργο του δολοφόνου που τόσο στιγμάτισε τη ζωή του. Εκείνο το μαύρο Σαββατόβραδο του 1969 άλλαξε για πάντα τη μοίρα του Τόσι και θεωρεί ηθικό χρέος να παρίσταται στην τραγική επέτειο του γεγονότος. «Παρκάρω πάντα στο ίδιο σημείο που πάρκαρα εκείνο το βράδυ το περιπολικό. Κοιτάω τριγύρω και αναρωτιέμαι τι στο καλό συνέβη. Καλύψαμε όλα τα ίχνη; Μας ξέφυγε κάτι στη σκηνή του εγκλήματος;».

ddvvsttoociii10

Όσο για την ίδια την υπόθεση, ο Τόσι δηλώνει: «Γιατί δεν τον πιάσαμε τον τύπο; Κατέληξα με αιμορραγικό έλκος από αυτή την ιστορία. Ακόμα με στοιχειώνει. Πάντα θα το κάνει». Κι αυτό από τον άνθρωπο που πέρασε 33 χρόνια στο σώμα, με τα 12 από αυτά στο Ανθρωποκτονιών (1966-1978), εξιχνιάζοντας τουλάχιστον εκατό υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια σειρά από πολύκροτα φονικά του Σαν Φρανσίσκο, αν και έμελλε να περάσει στην ιστορία ως ο αστυνομικός που δεν έπιασε τον Zodiac Killer, τον πιο φοβερό απ’ όλους…








ΠΗΓΗ






















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις