Έγινε έκρηξη στο San Juan: Έσβησαν οι ελπίδες για τους «44»

Έγινε έκρηξη στο San Juan: Έσβησαν οι ελπίδες για τους «44» 


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RT το Ναυτικό της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι ένα «επεισόδιο συνεπές με έκρηξη» καταγράφηκε την περασμένη
εβδομάδα, κοντά στο σημείο που χάθηκε το σήμα του υποβρυχίου San Juan με το πλήρωμα 44 ατόμων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ναυτικού, επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο, μεμονωμένο, σύντομο, σφοδρό και μη πυρηνικό επεισόδιο» που εντοπίστηκε στον νότιο Ατλαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της Αργεντινής, πλοίαρχος Ενρίκε Μάλμπι, είχε αναφέρει το γεγονός της καταγραφής μιας «υδροακουστικής ανωμαλίας», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για έκρηξη.

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου.

Το ARA San Juan εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη και έκτοτε πάνω από δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ρωσίας έχουν στείλει αεροπλάνα και σωστικά σκάφη για να βοηθήσουν στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης εξαντλήθηκε η προθεσμία της δυνατότητας του υποβρυχίου να τροφοδοτεί το πλήρωμα με οξυγόνο, Η μόνη ελπίδα των συγγενών των μελών του πληρώματος είναι το υποβρύχιο με κάποιο τρόπο να κατάφερε να ανέβει στην επιφάνεια προκειμένου έτσι να αναπλήρωσε τα αποθέματά του σε οξυγόνο. Ωστόσο και αυτή η ελπίδα αρχίζει πλέον να σβήνει με τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν το ενδεχόμενο της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία όσον αφορά τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan η τύχη του οποίου αγνοείται εδώ και μέρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Χόρχε Φόρι σε δηλώσεις που έκανε στο κανάλι Todo Noticias.
«Σήμερα το βράδυ μπορεί να υπάρξει τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πούτιν προς τον πρόεδρο Μάκρι, το οποίο θα έχει σχέση με την πρόταση για την παροχή βοήθειας από μέρους της Ρωσίας. Είναι μια ακόμη χώρα (η Ρωσία), η οποία διαθέτει για την αναζήτηση υποβρυχίων έναν αξιοθαύμαστο εξοπλισμό».

Βέβαια προκύπτει το ερώτημα γιατί ο Μάκρι επέλεξε μετά από τόσες ημέρες να ζητήσει βοήθεια από τους Ρώσους οι οποίοι και μετά το ατύχημα με το υποβρύχιο κλάσης Όσκαρ «Κουρσκ» (Project 949A Антей) το 2000 έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνολογία εύρεσης χαμένων υποβρυχίων.

Η απάντηση είναι απλή: Ο Μ.Μάκρι αντίθετα από την προκάτοχό του Kριστίνα Κίρχνερ, είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΣ και δεν ήθελε να εμπλέξει την Ρωσία στην υπόθεση αυτή. Όμως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες δεν στάθηκαν ικανές να τον «ξελασπώσουν» και αν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι ήταν ικανοί να το εντοπίσουν έγκαιρα τότε θα ήταν καλύτερα για τον Αργεντίνο πρόεδρο να μην τους είχε καλέσει ποτέ.

Δεν τον σώζει τίποτα εάν παίχτηκε παιχνίδι πάνω από τις ζωές των Αργεντίνων ναυτικών.
Ακόμα κι αν εντοπιστούν για να διοργανωθεί μια επιχείρηση διάσωσης χρειάζονται χρόνος και ο χρόνος πλέον είναι κάτι που βρίσκεται σε ελλειψη.









ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις