Ήπιε δηλητήριο on camera μόλις άκουσε ότι καταδικάστηκε ξανά ως εγκληματίας πολέμου

Πρωτοφανές: Ήπιε δηλητήριο on camera μόλις άκουσε ότι καταδικάστηκε ξανά ως εγκληματίας πολέμου 


Ήπιε δηλητήριο on camera κατά την δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Κροάτης αξιωματικός στην Βοσνία Σλόμπονταν Πράλτζακ μόλις άκουσε τους δικαστές να τον
καταδικάζουν εκ νέου σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Ο Κροάτης αξιωματικός άκουγε από τους δικαστές την τελική ετυμηγορία επί της προσφυγής του, μαζί με άλλους πέντε πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατών της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τη διετία 1992-1994, στην περιοχή του Μόσταρ όταν άρχισε να πίνει το υγρό που είχε σε ένα μικρό μπουκάλι και φώναξε “δεν είμαι εγκληματίας πολέμου και δεν αποδέχομαι αυτή την καταδίκη”.

Ο δικηγόρος του άρχισε να φωνάζει “Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο”.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κάρμελ Άνγκιους, διέκοψε αμέσως την ακρόαση. Στην αίθουσα επικράτησε σύγχυση. “Διακόπτουμε την... Διακόπτουμε... Σας παρακαλώ, τις κουρτίνες. Μην παίρνετε το ποτήρι που χρησιμοποίησε όταν ήπιε κάτι”, είπε ο πρόεδρος.
Ο δικαστής κάλεσε άμεσα γιατρό στην αίθουσα. Όμως άγνωστη παραμένει ακόμη η κατάσταση της υγείας του Πράλτζακ.

Η δίκη

Ο Πράλτζακ καταδικάστηκε ότι ζήτησε την καταστροφή μιας γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ, το Νοέμβριο του 1993. Η πράξη του θεωρήθηκε από τους δικαστές ότι “προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στο μουσουλμανικό πληθυσμό”.

Ο Πράλτζακ ήταν ένας από τους έξι Κροάτες της Βοσνίας πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που είχαν καταδικαστεί το 2013 για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, που προσέφυγαν σε νέα ακρόαση.

Το περιστατικό γίνεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη Ράκτο Μλάντιτς, για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα.















ΠΗΓΗ













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις