«Χαστούκι» των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ερντογάν: «Τερματίστε την κατοχή της Κύπρου τώρα!»

«Χαστούκι» των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ερντογάν: «Τερματίστε την κατοχή της Κύπρου τώρα!» 


«Χαστούκι» των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ερντογάν! Η αμερικανική Βουλή με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζει την αμέριστη
συμπάραστασή της προς όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα με την Τουρκία, καυτηριάζοντας την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, τόσο για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, όσο και για την αμφισβήτηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Το σημαντικότερο, όμως, απ ' όλα είναι η θέση που εκφράζεται για άμεσο τερματισμό της τουρκικής κατοχής του βόρειου μέρους του νησιού.
Η επιστολή εξαίρει τις άριστες σχέσεις ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς,  τη ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του καθεστώτος  Ερντογάν, ενώ παράλληλα θίγει τρία μεγάλα θέματα, όπως: την τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου από την Τουρκία, την παρεμπόδιση εξεύρεσης λύσης του κυπριακού από την Τουρκία και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικου πλούτου εντός της ΑΟΖ της.
Πολλά είναι τα παραδείγματα της τουρκικής αδιαλλαξίας, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις τις απειλές της Άγκυρας ότι ο τουρκικός Στρατός δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το νησί, ότι ο διάλογος για εξεύρεση λύσης έχει τελειώσει αλλά και το ότι η Τουρκία μπορεί να παρέμβει ενεργά στα εσωτερικά της Μεγαλονήσου, αμφισβητώντας και αγνοώντας ακόμη και την παρουσία μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ εξαπολύοντας απειλές για να μην αρχίσουν οι εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 «Ονησίφορος», όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Total - ENI
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής κ. Έντουαρντ Ρόις και το μέλος της Επιτροπής κ. Ελιοτ Ένγκελ εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξη τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμιά άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτό.

Ολόκληρη η επιστολή

«16 Αυγούστου 2017
Εξοχότατο Νίκο Αναστασιάδη
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,
Γράφουμε για να εκφράσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στις στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ούτε η Τουρκία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυπριακή δικαιοδοσία σε αυτά τα ύδατα.
Οι διενέξεις και η αναταραχή αποτελεί μακρά Ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία. Με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ να εργάζονται μαζί αυτοί οι πόροι προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική παρεμβατικότητα να υπονομεύσει αυτό τον στόχο. 
Όπως γνωρίζετε πάντοτε πιστεύαμε ότι η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί και υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Κύπρου επί των εδαφών της. Μας ανησυχεί ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις. 
Εκτιμούμε τη σταθερή σας δέσμευση ως προς τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρου και προσβλέπουμε στο να εργαστούμε μαζί σας σε αυτά και σε σειρά άλλων ζητημάτων». 








ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις