Bruce Lee (Jeet Kune Do)
Ακούγοντας και μόνο την λέξη “καράτε” ή πολεμικές τέχνες το μυαλό του μέσου ανθρώπου αμέσως ανατρέχει στο όνομα του θρυλικού Bruce Lee.
Ο Bruce Lee γεννήθηκε στο San Francisco στις 27 Νοεμβρίου του 1940. Για τους Κινέζους αυτή θεωρούνταν η «Χρονιά του Δράκου». Ο πατέρας του, Li Hoi Cheun, ήταν μέλος της Καντονέζικης Όπερας του Χονγκ Κονγκ και η μητέρα του, Grace, νοικοκυρά.
Το πρώτο παιδί της Grace, ένα αγόρι, γεννήθηκε νεκρό, γεγονός που ο Li το απέδωσε στα κακά πνεύματα. Έτσι, όταν
γεννήθηκε ο Bruce, και από φόβο μήπως οι δαίμονες σκοτώσουν και τον δεύτερο γιο του, του έδωσε το κοριτσίστικο όνομα Sai Fon προκειμένου να τους ξεγελάσει. Στην πραγματικότητα, το όνομα ‘Bruce’ ήταν ένα παρατσούκλι που δόθηκε στο μωρό από τον παιδίατρό του ενώ το ‘Lee’ ήταν η αμερικάνικη παραφθορά του ονόματος του πατέρα του. Λίγο μετά την γέννησή του η οικογένεια επέστρεψε στο Hong Kong προκειμένου το μικρό αγόρι να μεγαλώσει σύμφωνα με την ανατολική κουλτούρα.
Ο μικρός Bruce ήταν ένα υπερκινητικό παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Δεν στερούνταν ευφυΐας και αντίληψης- το αντίθετο. Ήταν τελειομανής και επικεντρωνόταν μόνο σε ό,τι τον ενδιέφερε πραγματικά. Λίγη σημασία έδινε στην μόρφωση καθώς το ενδιαφέρον του περιστρέφονταν γύρω από το kung fu, τον χορό και τα κορίτσια. Η αστυνομία γνώριζε πολύ καλά το όνομά του και ήταν συχνός επισκέπτης στο σπίτι του καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Bruce καβγάδιζε με τις τοπικές συμμορίες. Ένας καβγάς κατά τον οποίο χτυπήθηκε πολύ άσχημα ήταν η αφορμή να αναζητήσει τρόπους αυτοάμυνας. Αποφασισμένος να μάθει μια αποτελεσματική μέθοδο πολεμικών τεχνών, ο Lee σε ηλικία πια δεκατριών ετών, γνώρισε τον μελλοντικό του μέντορα, Yip Man υπό την καθοδήγηση του οποίου εξέλιξε το ταλέντο του.
Οι καβγάδες και οι χαμηλές σχολικές του επιδόσεις, δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στην αποβολή. Συνέχισε την μαθητική του ζωή σε άλλο σχολείο στο οποίο κατάφερε κάπως να προσαρμοστεί ενώ συμμετείχε σε σχολικά πρωταθλήματα box εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα των κινήσεών του. Ωστόσο, οι συμπλοκές του με συμμορίες στους δρόμους της Chinatown αποτελούσαν καθημερινότητα. Η μητέρα του, βλέποντας ότι ο γιος της είχε πάρει τον κακό δρόμο, του πρότεινε να εκμεταλλευτεί την αμερικάνική του υπηκοότητα και να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Bruce Lee συμφώνησε και τον Απρίλιο του 1959 επέστρεψε στο San Francisco. Αρχικά φιλοξενήθηκε από οικογενειακούς φίλους του πατέρα του και δούλευε ως σερβιτόρος στο εστιατόριό τους ενώ παράλληλα προσπαθούσε να τελειώσει το σχολείο. Το 1961 κατάφερε να αποφοιτήσει και να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο παρακολουθώντας μαθήματα φιλοσοφίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του δίδασκε kung fu σε συμφοιτητές του, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν Κινέζοι. Αυτό θεωρούνταν ταμπού για την κινέζικη κουλτούρα και θα αποτελούσε την αφορμή για την απόκτηση εχθρών.
Το 1963 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Lee. Εκείνη την χρονιά γνώρισε την Linda Emery, την συμφοιτήτριά του που έμελλε να γίνει σύζυγός του. Ακόμη, ήταν η χρονιά που άνοιξε την πρώτη σχολή kung fu με δίδακτρα μόλις τέσσερα δολλάρια την εβδομάδα. Ο Bruce προσέλκυε ολοένα και περισσότερους μαθητές στην σχολή του κάνοντας επιδείξεις της τεχνικής του σε σχολεία και πανεπιστήμια. Κάθε επίδειξη περιελάμβανε τα push-ups στα δύο δάχτυλα και το περίφημο «χτύπημα της μιας ίντσας»: διαλέγοντας ως παρτενέρ έναν από τους πιο εύσωμους θεατές, ο Lee τοποθετούσε την γροθιά του μόλις μια ίντσα από του στήθος του «θύματος» και με μια αστραπιαία κίνηση τον χτυπούσε ωθώντας τον δύο μέτρα πίσω.
Τον Ιούνιο του 1964 ο Bruce και η Linda μετακόμισαν στο Oakland, όπου και άνοιξαν την δεύτερη σχολή kung fu. Οι επιδείξεις συνεχίζονταν και σε κάποια από αυτές ο Bruce γνωρίστηκε με τηλεοπτικούς παραγωγούς που του πρότειναν να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές.
Την ίδια χρονιά η Linda γέννησε τον γιο τους Brandon Bruce Lee. Τρεις μέρες αργότερα ο Bruce βρισκόταν στα στούντιο της 20th Century Fox και υπέγραφε το πρώτο του συμβόλαιο για την τηλεοπτική σειρά «Η πράσινη σφήκα» με αμοιβή 1800 δολάρια. Ο ρόλος του ως «Κato» προκάλεσε αίσθηση με τις εντυπωσιακές πολεμικές σκηνές οι οποίες είχαν σκηνοθετηθεί από τον ίδιο τον Lee. Μάλιστα, κατά την μαγνητοσκόπηση ο Bruce χρειάστηκε να επιβραδύνει τις κινήσεις του διότι η ταχύτητά τους ήταν τέτοια που η κάμερα δεν μπορούσε να τις ‘πιάσει’ και αποτυπώνονταν θολά στο φιλμ.
Με τον γιο του Brandon το 1966
Η σειρά, ωστόσο, δεν είχε καλή τύχη και η προβολή της σταμάτησε έπειτα από μερικά επεισόδια. Παρόλα αυτά, με την αμοιβή του από την τηλεοπτική σειρά, ο Lee άνοιξε την τρίτη σχολή kung fu στο Los Angeles με μαθητές διασημότητες της εποχής μεταξύ των οποίων οι Steve McQueen, Roman Polanski και Kareem Abdul-Jabbar. Το 1969 απέκτησε την κόρη του, Shannon.
( έμβλημα Jeet Kune Do )
Οι κινεζικοι χαρακτήρες γύρω από το Taijitu σημαίνουν τα εξής: “χρησιμοποιώντας τον μη δρόμο ως δρόμο » και «χρησιμοποιώντας το μη όριο ως όριο” ,Τα βέλη αντιπροσωπεύουν την απέραντη αλληλεπίδραση μεταξύ γιν και γιανγκ.
Ο Lee δίδαξε αυτό που αποκαλούσε “το στυλ που δεν εχει στυλ”.Η διδασκαλία αυτή είχε ως στόχο ο ασκούμενος να απαλλαγεί από την τυπική προσέγγιση των παραδοσιακών στυλ.
Γυμναστική και διατροφή
Στο περιεχόμενο του βιβλίου Η Τέχνη της σωματικής έκφρασης μπορεί κανείς να μελετήσει τις ακριβείς μεθόδους που χρησιμοποιήσε ο Bruce για να φτιάξει και να διατηρήσει το απίστευτο σώμα του.Είναι πραγματικά ενττυπωσιακό πως μετά από τόσα χρόνια, από τον θάνατο του,ο κόσμος μιλάει ακόμη για το σώμα ενός ανθρώπου με ύψος 1,75 και μέγιστο βάρος τα 62κιλά!
Παρόλο που ο Bruce lee δεν υπήρξε Body builder ασχολήθηκε πολύ με την προπόνηση με βάρη έχοντας ως στόχο την μέγιστη ανάπτυξη της σωματικής δύναμης. Ο ίδιος πίστευε πως οι μυς έχουν λόγο ύπαρξης μόνο αν μπορούν παράγουν την αντίστοιχη δύναμη όταν χρειαστεί.Ένας bodybuilder μπορεί να καταλάβει , πόση ενέργεια και πόσος κόπος χρειάστηκε για να δημιουργήσει ο Bruce αυτό το σώμα.Ο Bruce ομως δεν κέρδισε τις εντυπώσεις για τον τεράστιο όγκο του αλλά για την ποιότητα των μυών του και την δύναμη του.
Ο Arnold Schwarzenegger είχε εντυπωσιαστεί από το γραμμωμένο σώμα του Bruce και έλεγε πως ήταν τόσο γραμμωμένος που σίγουρα ήταν ένας από τους αθλητές με το χαμηλότερο ποσοστό λίπους που είχε γνωρίσει.Συνεπής στην ιδεολογία του, ο Bruce δούλεψε το σώμα του με σκοπό να το κάνει όσο πιο λειτουργικό γινόταν.Το αποτέλεσμα αυτού; γροθιές που κάλυπταν αποστάσεις ενός μέτρου σε 5 εκατοστά του δευτερολέπτου και ψηλά λακτίσματα έως και τα 2.5 μέτρα!
Παραθέτουμε σχετικό βίντεο της δύναμης και της ταχύτητας του.
Bruce Lee’s amazing Kung Fu one inch punch
Bruce Lee – sidekick
Jeet Kune Do Trapping: BRUCE LEE & TAKY KIMURA
Bruce Lee’s amazing Kung Fu fire the match video
Bruce Lee tribute
Σχετική με την φιλοσοφία του είναι και η παρακάτω ιστορία :
Κάποτε περπατούσε με έναν καλό του φίλο σε μια παραλία της Santa Monica και τότε οι δύο φίλοι είδαν να βγαίνει από ένα γυμναστήριο (Dungeon ) ένας εντυπωσιακός Bodybuilder…Γυρίζει λοιπόν ο φίλος του και λέει στον Bruce ¨κοίτα κάτι χέρια που έχει ο τύπος ! ¨και ο Bruce απάντησε ” Ναί είναι τεράστιος , αλλά έχει δύναμη ; ” Η ισχύς σύμφωνα με την φιλοσοφία του φαινόταν από την χρήση των μυών στην καθημερινότητα.Τεράστιοι μυες με λίγη δύναμη = άχρηστοι μύες, για τον Bruce
Ο Bruce συνήθιζε να κάνει πους απς με δύο δάχτυλα και με τα λακτίσματα του ,παρόλο το χαμηλό βάρος του, να στέλνει σάκους πυγμαχίας των 130κιλών στο ταβάνι!
Θα κλείσουμε το τεράστιο αυτο κεφάλαιο που αφορά την προπόνηση του Bruce με την πρόκληση που έλαβε προκειμένου να σταματήσει να διδάσκει Kung fu στους Δυτικούς.
Σύμφωνα λοιπόν με την σύζυγο του, κάποια μέρα έλαβε μια επιστολή η οποία έλεγε πως ή θα σταματήσει να παραδίδει μαθήματα κουνγκ φου ή διαφορετικά θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή αυτών που είχαν ενοχληθεί.Εννοείται πως δέχτηκε άμεσα την πρόκληση και μια εβδομάδα μετά ήταν στον χώρο τους προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εκλεκτό μαχητή τους.Η μάχη ξεκίνησε και ο Bruce έκανε τον αλαζόνα δάσκαλο , μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα να τρέχει προς την έξοδο!!!
Μετά απο αρκετό τρέξιμο κατάφερε να τον ρίξει στο πάτωμα και να τον κάνει να παραιτηθεί.Μετά τον αγώνα αυτό,εκτός από νικητής ο Bruce ήταν και πραγματικά απογοητευμένος, λόγω της επίδοσης του. Θεωρούσε πως ο αγώνας είχε διαρκέσει( περίπου 3 λεπτά , βάσει μαρτυριών ) πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε και αυτό λόγω της κακής του φυσικής κατάστασης!
Ήταν ένας άνθρωπος πειθαρχημένος χωρίς όρια, λάτρης της ταχύτητας,ευελιξίας και κυρίως της δύναμης.
” Η Σπάρτη , Η Ρώμη, οι ιππότες της Ευρώπης, οι Σαμουράι … όλοι τους είχαν το ίδιο ιδεώδες … Τιμούσαν την δύναμη, γιατί αυτή είναι που επιτρέπει σε όλες τις άλλες αξίες να υπάρχουν.Τίποτα δεν θα μπορούσε να επιζήσει χωρίς αυτή…”
Bruce lee
Φιλοσοφία
Ο Lee είναι γνωστός ως πολεμικός καλλιτέχνης, αλλά και ο ίδιος σπούδασε θέατρο και τη φιλοσοφία, ενώ φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον . Ήταν μορφωμένος και είχε μια εκτενή βιβλιοθήκη. Τα δικά του βιβλία για πολεμικές τέχνες και την καταπολέμηση της φιλοσοφίας είναι γνωστή για τη φιλοσοφική τους ισχυρισμούς τους, τόσο εντός όσο και εκτός των πολεμικών τεχνών. H εκλεκτική φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται συχνά σε πεποιθήσεις πάλης του, αν και ο ίδιος έσπευσε να ισχυριστεί ότι οι πολεμικές τέχνες ήταν μόνο μια αλληγορία για τέτοιες διδασκαλίες. Πίστευε ότι κάθε γνώση οδήγησε τελικά στην αυτογνωσία, και είπε ότι έχει επιλέξει τη μέθοδο της αυτο-έκφρασης, αυτό ήταν οι πολεμικές τέχνες. Οι επιρροές του περιλαμβάνουν Ταοϊσμός , Jiddu Krishnamurti , και το Βουδισμό . Λέγεται ότι ο Lee ήταν άθεος . Όταν ρωτήθηκε το 1972 για το θρήσκευμά του, ο ίδιος απάντησε, “κανένας απολύτως».
Bruce Lee έχει ταφεί δίπλα στο γιο του
Τον Ιούλιο του 1973 ο Bruce επέστρεψε στο Hong Kong προκειμένου να τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας του. Κάποιο βράδυ, μαζί με τον παραγωγό του επισκέφθηκαν την ηθοποιό Betty Ting-Pei η οποία θα συμπρωταγωνιστούσε μαζί με τον Lee στην επόμενη ταινία. Όταν η επίσκεψη τελείωσε και ο παραγωγός έφυγε, ο Lee παραπονέθηκε για πονοκέφαλο. Η Ting-Pei του έδωσε ένα παυσίπονο και λίγο αργότερα ο Bruce αποκοιμήθηκε. Τρεις ώρες μετά, η Ting-Pei τηλεφώνησε στον παραγωγό λέγοντας ότι δεν μπορούσε να τον ξυπνήσει. Αμέσως κάλεσε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Queen Elizabeth Hospital. Όλες οι προσπάθειες ανάνηψης ήταν ανεπιτυχείς και ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκλήθηκε από αλλεργική αντίδραση στην ασπιρίνη. Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι ο εγκέφαλός του βρέθηκε να ζυγίζει 175γρ παραπάνω από τον κανονικό λόγω των μικρών όγκων. Ήταν μόλις 33 ετών…
Από τον θάνατό του μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια που εξηγούν τι πραγματικά συνέβη στον Lee. Το ένα θέλει τον Bruce Lee να δολοφονείται από αυτό που οι Κινέζοι ονομάζουν «άγγιγμα του θανάτου». Με άλλα λόγια, η κινέζικη μαφία δεν του συγχώρεσε το ότι δίδαξε τις ανατολικές πολεμικές τέχνες και τα μυστικά της στους Δυτικούς. Το άλλο, να σκοτώνεται από τους Triads -ομάδες που ελέγχουν την βιομηχανία του θεάματος στο Hong Kong και εξαφανίζουν όποιον δεν συνεργαστεί με τους δικούς τους όρους. Το δεύτερο, μάλιστα, ενισχύεται κι από τον θάνατο του γιου του, Brandon, κατά την διάρκεια κινηματογραφικών γυρισμάτων, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από ένα όπλο που… κατά λάθος είχε μια σφαίρα στην θαλάμη.
Όσο κι αν αυτές ο θεωρίες προσθέτουν έναν αέρα μυστηρίου στον θρύλο του Bruce Lee, το γεγονός που παραμένει αναμφισβήτητο είναι ότι, αν η Δύση έμαθε kung fu, το οφείλει σε εκείνον. Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της τεχνικής του και η μοναδικότητα του ταλέντου του ήταν αρκετά για να τον κάνουν πρότυπο στα μάτια των φίλων των πολεμικών τεχνών, δείχνοντάς τους ότι οι πολεμικές τέχνες δεν είναι μόνο κλωτσιές και μπουνιές αλλά, κυρίως, πνευματική εξάσκηση. Διότι για τους απανταχού θαυμαστές του, ο Lee, δεν είναι μόνον ο πιο άρτιος Δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Είναι κι ένας μεγάλοςφιλόσοφος.
Λίγη από την φιλοσοφία του Bruce Lee :
- Πάρε ότι είναι χρήσιμο, πέταξε ότι είναι άχρηστο και πρόσθεσε ό,τι είναι προσωπικά δικό σου.
- Να είσαι ευτυχισμένος αλλά ποτέ ικανοποιημένος.
- Οι υψηλές ιδέες του πολιτισμού όπως η δικαιοσύνη δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν , αν δεν υπήρχαν δυνατοί άνθρωποι να τις επιβάλουν.Γιατί τι είναι ο πολιτισμός εκτός από την τιμή των δυνατών ανθρώπων; Οι νέοι σήμερα δεν μαθαίνουν την τιμή .Το να αντιλαμβάνεσαι την ζωή σαν ένα έπος, σαν κάτι μεγάλο για το οποίο αξίζει να πολεμήσεις τους φαίνεται ανόητο.Δεν τους νοιάζει το μεγαλείο.Οι νέοι έχουν πάψει να ονειρεύονται .
- Δεν φοβάμαι αυτόν που έχει εξασκηθεί σε 10000 κλωτσιές μια φορά, αλλά αυτόν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10000 φορές.
- Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να μελετάς τον εαυτό σου όταν αντιμετωπίζει έναν άλλο άνθρωπο.
- Κάθε είδος γνώσης στο τέλος οδηγεί στην αυτογνωσία.
- Να ακολουθείς τους κανόνες χωρίς να περιορίζεσαι από αυτούς.
- Μην φοβάσαι την αποτυχία. Όχι η αποτυχία, αλλά ο χαμηλός στόχος είναι έγκλημα. Στις μεγαλειώδεις προσπάθειες ακόμα και η αποτυχία είναι ένδοξη.
- Η γνώση σου χαρίζει δύναμη, αλλά ο χαρακτήρας σεβασμό.
- Ένας οξύθυμος χαρακτήρας θα σε κάνει να φανείς γελοίος αργά ή γρήγορα.
- Ένας στόχος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τον πετυχαίνουμε πάντα. Συχνά χρησιμεύει απλά στο να έχουμε κάτι να επιδιώκουμε.
- …Δεν υπάρχουν όρια.Υπάρχουν περίοδοι στάσης, όμως δεν πρέπει να μένεις εκεί.Θα πρέπει να τις ξεπερνάς και αν αυτο σε σκοτώσει, ας σε σκοτώσει. Ο άνθρωπος πρέπει να υπερβαίνει διαρκώς το επίπεδο του.
- ο στόχος του ανθρώπου είναι η δράση και όχι η σκέψη, όσο ευγενής και αν είναι αυτή
- Κάθε άνθρωπος είναι αυτό που πιστεύει ότι είναι
- Η ευκαμψία είναι ζωή, η ακαμψία είναι θάνατος ,είτε μιλάμε για το σώμα για τον νου ή το πνεύμα
- αφου η ζωή είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, ο άνθρωπος θα πρέπει να ρέει μέσα στην διαδικασία αυτή και να ανακαλύπτει πως να πραγματώνει και να επεκτείνει τον εαυτό του.
- Η τέλεια ζωή , είναι η απλή ζωή.
- Η συγκέντρωση είναι η ρίζα των υψηλότερων ικανοτήτων στον άνθρωπο
- Το να αποθαρρύνεσαι σημαίνει να ηττάσαι
Βιβλιογραφία
- Chinese Gung-Fu: The Philosophical Art of Self Defense (Bruce Lee’s first book) – 1963 Κινέζικα Gung-Fu: Η φιλοσοφική τέχνη της αυτοάμυνας (πρώτο βιβλίο του Μπρους Λι) – 1963
- Tao of Jeet Kune Do (Published posthumously) – 1973 Tao του Jeet Kune Do (Εκδόθηκε μετά θάνατον) – 1973
- Bruce Lee‘s Fighting Method (Published posthumously) – 1978 Μέθοδος Καταπολέμηση του Μπρους Λι (Εκδόθηκε μετά θάνατον) – 1978
- Η τέχνη της σωματικής έκφρασης
- Αιχμηρές Σκέψεις.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου