Χρονοκάψουλα του 1901 άνοιξαν στην Βοστώνη!



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Το μεταλλικό κουτί είχε τοποθετηθεί στο κεφάλι του αγάλματος του χρυσού λιονταριού της Βοστώνης - Περιέχει ένα βιβλίο και άλλα αντικείμενα που θα εξεταστούν από τους ειδικούς.
Χρονοκάψουλα από το 1901 κατόρθωσαν σήμερα να ανοίξουν επιστήμονες στη Βοστώνη. Ήταν κρυμμένη από τότε μέσα σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της πόλης, το άγαλμα του χρυσού λιονταριού, που βρίσκεται στην οροφή του ιστορικού «Old State House», δηλαδή του παλιού κυβερνείου της πόλης. Το μεταλλικό κουτί, μέσα στο οποίο κρύβονταν αναμνηστικά που είχαν επί τούτου τοποθετήσει οι αρχές της εποχής, είχε τοποθετηθεί μέσα στο κεφάλι του αγάλματος. Το γεγονός προκαλούσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες, που έψαχναν τρόπο να το ανοίξουν χωρίς να το καταστρέψουν.



Τελικά ο τρόπος βρέθηκε και όντως η χρονοκάψουλα άνοιξε. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκολλήσουν το στέμμα του λιονταριού από το κεφάλι και έτσι να φτάσουν το κουτί και να το ανοίξουν. Η τελετή διοργανώθηκε παρουσία του Τύπου και με live κάλυψη από διάφορα μέσα. Μάλιστα, η εφημερίδα Boston Globe, στην ηλεκτρονική της μορφή κάλυψε το γεγονός, όπως είχε κάνει η έντυπη έκδοσή της το 1901, όταν το κουτί είχε τοποθετηθεί αρχικά.




Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η χρονοκάψουλα έκρυβε ένα κόκκινο βιβλίο και κάποια άλλα αντικείμενα, τα οποία όμως δεν εξετάστηκαν περαιτέρω, καθώς θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε προστατευμένο περιβάλλον, ώστε να μην αλλοιωθούν από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας.



Το ρεπορτάζ της Boston Globe το 1901 είχε τίτλο «Λιοντάρι και Μονόκερος: Χάλκινο κουτί θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά των ζώων» και έγραφε χαρακτηριστικά πως το κουτί περιέχει «συνεισφορές από το κράτος και την πόλη, φύλλα εφημερίδων της εποχής, το όνομα του κατασκευαστή των γλυπτών και άλλα, τα οποία θα είναι πολύ ενδιαφέροντα όταν το κουτί ανοιχτεί πολλά χρόνια αργότερα».



Το λιοντάρι κατέβηκε πρόσφατα από την οροφή του Old State House για εργασίες συντήρησης, όταν ένας από τους υπευθύνους αποφάσισε να ερευνήσει ο ίδιος έναν από τους «αστικούς μύθους» της Βοστώνης.








ΠΗΓΗ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις