Πρώτα το «ΟΚ» από ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ και μετά η αποκατάσταση στις αποδοχές των ενστόλων




Το «πράσινο φως» από τους δανειστές θα χρειαστεί να περιμένει η κυβέρνηση για τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα που θα αντικαταστήσουν τις διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες επιβλήθηκαν περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων αναδρομικά από την 1η-8-2012 και οι οποίες κρίθηκαν «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστές» από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μέχρι να πει το τελικό «OK» η τρόικα του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μπορέσει να δώσει τίποτε στους δικαιωμένους από το ΣτΕ ενστόλους!

Η τρόικα θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν προκειμένου να αναπληρωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κενό που θα απαιτηθεί να καλυφθεί αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκαταστήσει πλήρως τις αποδοχές των ενστόλων και των αποστράτων, όπως δηλαδή αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31-7-2012, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 500-600 εκατ. ευρώ είναι τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200-300 εκατ. ευρώ οι ετήσιες αυξήσεις που θα πρέπει να χορηγούνται από δω και στο εξής! Συνεπώς, όσο πιο… πλήρης είναι η συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος των εναλλακτικών ισοδυνάμων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει

Δεδομένου δε ότι η τρόικα αρέσκεται στην επιβολή μέτρων που θεωρεί ότι οδηγούν σε άμεσα κέρδη για τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν αποκλείεται να υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων και νέων εισοδηματικών περικοπών άμεσης «αποτελεσματικότητας» σε βάρος του συνόλου των πολιτών! Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένονται και πάλι έντονες αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα θίγονται με τα νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την υποχρέωση να καλύψει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό των 800 εκατ. ευρώ με νέα επώδυνα μέτρα για μεγάλο αριθμό πολιτών, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποκαταστήσει πλήρως, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, τις αποδοχές των ενστόλων και των αποστράτων, αλλά να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου που θα προβλέπει μικρότερες περικοπές από αυτές που επιβλήθηκαν με το ν. 4093/2012 και θα καθορίζει τις αποδοχές των ενστόλων και, συνακόλουθα, των αποστράτων σε επίπεδα υψηλότερα μεν από τα σημερινά αλλά χαμηλότερα από αυτά στα οποία είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει θα είναι μικρότερο, καθώς το ύψος των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα απαιτηθεί να καταβληθούν θα είναι χαμηλότερο. Πάντως, και πάλι θα χρειασθεί να βρεθούν εναλλακτικά δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, τα οποία θα είναι μεν μικρότερου ύψους αλλά θα πρέπει και πάλι να είναι μόνιμα και να «παράγουν» άμεσα αποτελέσματα υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, όπως επιτάσσει η τρόικα. Συνεπώς και στην περίπτωση αυτή τον τελευταίο λόγο για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων θα τον έχει η τρόικα των δανειστών.

Το περιθώριο για τη μη πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων και των αποστράτων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 τον δίνουν οι ίδιες οι αποφάσεις του ΣτΕ, στις οποίες γίνεται λόγος για την ανάγκη οι μειώσεις των αποδοχών να μην είναι πολύ μεγάλες ώστε τα επίπεδά τους να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση και να μην θέτουν σε κίνδυνο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Δίδεται δηλαδή στην κυβέρνηση η δυνατότητα να περιορίσει απλώς τις περικοπές και όχι να τις καταργήσει πλήρως.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Την πρόθεση αυτή μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπροσώπους των ένστολων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, στη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ένστολων, καθώς ο κ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των απόστρατων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών την άμεση αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεων. Δήλωσαν δε ότι δέχονται σταδιακή καταβολή των αναδρομικών.
Με δηλώσεις του, ο κ. Σπ. Περβαινάς, πρόεδρος του Συντονιστικού των αποστράτων, ανάφερε ότι ο κ. Σταϊκούρας τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι θα αναζητηθούν τα σχετικά κονδύλια.

Ο ίδιος υπολόγισε το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των μισθών των συντάξεών τους στα 140 εκατομμύρια ευρώ, με τα 78 εκατομμύρια να αφορούν τους εν ενεργεία και τα 62 εκατομμύρια τους απόστρατους.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια αποκατάστασης των μισθολογίων τα οποία θα έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

πηγη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις