Δείτε τις γυναίκες με τα «δεμένα πόδια» στην Κίνα!

Το ανατριχιαστικό έθιμο της αυτοκρατορικής Κίνας που έχει επίσημα απαγορευτεί από το 2011, το σπάσιμο των οστών των ποδιών στα νεαρά κορίτσια, ώστε να χωρούν στο ιδανικό μέγεθος παπουτσιού, πρόκειται να γίνει θέμα φωτογραφικής έκθεσης από την Jo Farrel, που ζει στη Σιγκαπούρη και
ασχολείται με το θέμα από το 2005.
Η φωτογράφος ταξίδεψε για πρώτη φορά πριν εννέα χρόνια στο χωριό Sandong, στην κεντρική Κίνα, προκειμένου να συναντήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα που, όταν ήταν μικρή, οι δικοί της, της έσπασαν τα οστά των ποδιών για λόγους κομψότητας!
Το βάρβαρο έθιμο χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των Σονγκ και είχε ισχύ για τουλάχιστον 1.000 χρόνια, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας, μέχρι που το 1911 οι εθνικιστές ανέτρεψαν τη δυναστεία των Qing και το έθιμο καταργήθηκε, τουλάχιστον επίσημα!
Η Farrel από το 2005 και μετά ταξιδεύει συνεχώς σε επαρχίες της Κίνας για να εντοπίσει τις γυναίκες με τα «δεμένα πόδια», προκειμένου να μιλήσει μαζί τους, με στόχο κάποτε να γράψει ένα βιβλίο γι' αυτές.
Στο μεταξύ, η φωτογράφος έχει απαθανατίσει με τον φακό της πολλές από αυτές τις γυναίκες, αν και, όπως δηλώνει, η επικοινωνία μαζί τους δεν ήταν πάντα μια εύκολη υπόθεση.
Το project της Farell θα ονομαστεί «Living History» και, εκτός από έκθεση φωτογραφίας, η δημιουργός επιθυμεί να γράψει και ένα βιβλίο γι' αυτές τις γυναίκες, πολλές από τις οποίες δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά αποτελούν ένα κομμάτι της παραδοσιακής Κίνας, που θα χαθεί με το θάνατό τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις