Hellas Verona - Μια " Ελληνική" ομάδα στην Ιταλία (Βίντεο)


Hellas Verona - Μια " Ελληνική" ομάδα στην Ιταλία (Βίντεο)

Η ιστορία της ομάδας

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1903 από μια ομάδα φοιτητών. Της έδωσαν την επωνυμία «Ελλάς» έπειτα από υπόδειξη ενός καθηγητή της κλασικής φιλολογίας, θεωρώντας ότι ήταν ένα αρχαίο ένδοξο όνομα. Την εποχή εκείνη το ποδόσφαιρο παιζόταν κυρίως στις μεγάλες πόλεις της ΒΔ Ιταλίας, έτσι το ενδιαφέρον των κατοίκων της Βερόνα για το
νέο άθλημα δεν ήταν ιδιαίτερο. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης που έδωσαν στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πόλης οι δυο ομάδες της Βερόνα το 1906. Έκτοτε τόσο ο κόσμος όσο και ο τύπος άρχισε να ασχολείται περισσότερο.

Τα πρώτα αυτά χρόνια η Ελλάς Βερόνα συναγωνιζόταν με την τοπική αντίπαλο Μπεντεγκόντι (Bentegodi) και με τρεις τέσσερις άλλες ομάδες της γύρω περιοχής. Πιο δυνατός αντίπαλος στο τοπικό πρωτάθλημα ήταν η Βιτσέντζα Κάλτσιο (Vicenza Calcio), το ντέρμπι με την οποία συγκινεί μέχρι σήμερα.
Ως το 1926 η Ελλάς αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα, αφού δεν υπήρχε εθνική κατηγορία. Το 1911 κατάφερε να φτιάξει ένα πιο αξιοπρεπές γήπεδο ώστε να συμμετάσχει στο προκριματικό τουρνουά για το πρωτάθλημα Ιταλίας. Το 1919 συγχωνεύτηκε με την άλλη ομάδα της πόλης, που ονομαζόταν «Βερόνα» και απέκτησε το πλήρες σημερινό της όνομα.
Hellas Verona - Μια " Ελληνική" ομάδα στην Ιταλία (Βίντεο)
Το 1926 επιλέχτηκε να μετάσχει στο εθνικό πρωτάθλημα (Campionato Nazionale) αλλά δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί τα άλλα ιταλικά σωματεία. Το 1929 το Campionato Nazionale μετατράπηκε σε επαγγελματική κατηγορία, την γνωστή μέχρι σήμερα ως Serie A. Η Ελλάς ήταν ακόμα ερασιτεχνικό σωματείο.
Αποφασίστηκε να συγχωνευτεί με άλλες δύο ομάδες της πόλης, την Μπεντεγκόντι (Bentegodi) και τη Σκαλιέρα (Scaligera), και να δημιουργηθεί η επαγγελματική AC Verona, η οποία εντάχθηκε στη Β΄ κατηγορία (Serie B).
Η Βερόνα αγωνίστηκε στη Serie B επί 28 ολόκληρα χρόνια, πριν καταφέρει να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία το 1957. Όμως, παρέμεινε μόνο μια σεζόν. Το 1959 η ομάδα επανέφερε το αρχικό όνομα Hellas Verona AC, έπειτα από συγχώνευση με την ερασιτεχνική Hellas της πόλης.

Το 2013 η ιστορική Ελλάς Βερόνα επέστρεψε στα μεγάλα "σαλόνια" του Ιταλικού ποδοσφαίρου ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια απουσίας!




πηγη






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις