Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Πούτιν

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, έχει κλείσει πλέον ο εναέριος χώρος πάνω από την πρωτεύουσα Συμφερόπολη, καθώς τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με ελικόπτερα και αεροσκάφη, δυνάμεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Για «ρωσική εισβολή» έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Να δούμε τώρα ποια θα είναι η αντίδραση Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 2.000 στρατιώτες στην Κριμέα

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμέας και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις". Οπως υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ, η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 2.000 στρατιώτες στην Κριμέα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.
"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (...). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 2.000 στρατιώτες στην Κριμέα

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απεηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των ναυτικών βάσεων, στον Στόλο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, η εφημερίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι τουλάχιστον πέντε ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Γκβαρντίνσκι, κοντά στη Συμφερόπολη και αμέσως μετά εθεάθη μια αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού να κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα.

Η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε, νωρίτερα, αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.

Η πτήση των ελικοπτέρων καταγράφηκε πάντως από κάμερες και το ερασιτεχνικό βίντεο έχει ήδη αναρτηθεί στο YouTube.

Νέα προειδοποίηση της Ουάσινγκτον κατά της ρωσικής επέμβασης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

Οι αναφορές για μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στις ΗΠΑ και δε συνάδουν με τις προθέσεις που προβάλλει η Ρωσία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είπε ο ίδιος.

Ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα. Επρόκειτο για την τέταρτη τηλεφωνική συνομιλία τους τις τελευταίες 6 ημέρες.

Ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείο είχε αναφέρει προηγουμένως ότι περίπου 10 στρατιωτικοί που φορούν στολές χωρίς διακριτικά και ακόμη 30 φιλορώσοι πολίτες περιπολούσαν μπροστά από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.

Τρεις Ουκρανοί αστυνομικοί συνομιλούσαν μεταξύ τους αγνοώντας τους στρατιωτικούς, οι οποίοι επίσης κουβέντιαζαν μεταξύ τους. Η πλειονότητα των στρατιωτικών, που φορούν στολές αλλά χωρίς διακριτικά, κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Στο εσωτερικό του αεροδρομίου οι επιβάτες προχωρούσαν ήρεμα στις διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις προς το Κίεβο ή τη Μόσχα.

«Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να έρθουν με αεροπλάνο από τη δυτική Ουκρανία φασίστες ή εξτρεμιστές», δήλωσε ένας από τους πολίτες που περιπολούν μαζί με τους στρατιώτες, ο 46χρονος Βλαντίμιρ που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός εν αποστρατεία.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Αντρέι Παρούμπι γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας είχε διαβεβαιώσει ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται «εκ νέου υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Εξάλλου, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στη Σεβαστούπολη. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, μια ομάδα ενόπλων ανδρών - περίπου 400 άτομα - έχει καταλάβει τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Μπελμπέκ. Η Μόσχα, πάντως, διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο.

«Παράτολμη διαμαρτυρία»

Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Κριμαία είναι εξαιρετικά παράτολμο και κρατά τους πολίτες της χώρας ανάστατους, γιατί πολλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν με απροσδόκητο τρόπο, αναφέρει ο σχολιαστής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι Μιχαήλ Ροστόφσκι, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι ούτε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία διέθεταν σχέδια αντίδρασης που δεν ενέχουν ρίσκο.

«Η διαμαρτυρία της Κριμαίας θέτει την κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσενιούκ ενώπιον διλήμματος: είτε το εξτρεμιστικό μέρος του Μαϊντάν θα συνεχίσει όπως πριν να υπαγορεύει στους πιο μετριοπαθείς πολιτικούς τι να κάνουν, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ενότητα της Ουκρανίας, είτε η κυβέρνηση θα πάψει να χορεύει στο ρυθμό του όχλου και θα λάβει έναντι της ουκρανικής Ανατολής πιο ισορροπημένη και συμφιλιωτική γραμμή», γράφει ο Ροστόφσκι.
Αν συμβεί το δεύτερο, τότε μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από μια σειρά από ηχηρές δηλώσεις περί «εξωτερικής επίθεσης», η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Συμφερόπολης θα μειωθεί.

«Σε ανάλογες αρχές κατά τη γνώμη μου στηρίζεται και η θέση της Μόσχας, εκτιμώ ότι η Ρωσία δεν θέλει ένα νέο Κριμαϊκό πόλεμο, γι' αυτό και δείχνοντας στο Κίεβο τις δυνατότητές της, η Ρωσία παραπέμπει στην ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί», σημειώνει ο Μ. Ροστόφσκι.

Η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις, όπως η Κριμαία για την αυτονομία της: πρώτα απ' όλα ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν θα εκδιωχθεί από την Κριμαία, καθώς και ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να απελευθερωθεί από τη «σκέπη» των εξτρεμιστών και θα ακολουθήσει μια ισορροπημένη και ζυγισμένη γραμμή και ως προς την Ανατολή της χώρας και ως προς τη Μόσχα.

«Η Κριμαία δεν θέλει καυγά, θέλει συμβιβασμό, αλλά ούτε καν διανοείται να συρθεί γονατιστή για να ικετεύσει αυτό το συμβιβασμό από τη θέση του ταπεινωμένου ικέτη», εκτιμά ο Μ. Ροστόφσκι, που πιστεύει ότι το προαναγγελθέν Δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μια ηχηρή και πολύ επίμονη πρόσκληση για συνομιλίες», εξηγώντας στο Κίεβο ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή, εάν θέλετε συνυπολογισμό των συμφερόντων σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συνυπολογίσετε τα δικά μας», γράφει ο σχολιαστής, που κατατάσσεται στη «μετριοπαθή» σχολή των αναλυτών των ρωσικών ΜΜΕ.

kourdistoportocali

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις