Η καταγωγη του καφε και οι παραλλαγες του

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιόταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους.
                                                            Όνομα και μύθοι
Το όνομα του καφέ προέρχεται από την Αραβική λέξη qahhwa που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής Αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-bknn, κρασί του κόκκου, που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως "Αραβικό κρασί". Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.
                                                             Ο μύθος του Kaldi
Ο μύθος αφηγείται την ιστορία του Kaldi του γιδοβοσκού, ο οποίος έζησε στην Αιθιοπία περί το 300 μ.Χ. Ο Kaldi πρόσεξε ότι οι γίδες, αφού έφαγαν τους κόκκινους καρπούς ενός δέντρου, ήταν γεμάτες ζωντάνια και ενεργητικότητα μέχρι αργά το βράδυ. Δοκίμασε λοιπόν και ο ίδιος τους κόκκινους καρπούς και βίωσε τις ίδιες επιδράσεις. Ανέφερε την εμπειρία του στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι από τότε έτρωγαν τους καρπούς για να παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των νυκτερινών προσευχών τους. Τυχαία, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καβουρντίσουν τους κόκκους και να παρασκευάσουν από αυτούς ένα ρόφημα το οποίο όχι μόνο είχε τις ίδιες επιδράσεις, αλλά και καλύτερη γεύση.
1. Caffè Marocchino – Ιταλία (espresso, κακάο σε σκόνη και αφρόγαλα)



2. Vietnamese Iced Coffee – Βιετνάμ (καφές, ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και πάγος)



3. Irish Coffee – Ιρλανδία (καφές, μαύρη ζάχαρη και ουίσκι)



4. Frappé – Ελλάδα (στιγμιαίος καφές, γάλα -ή όχι- και πάγος)



5. Cappuccino – Ιταλία (espresso και αφρόγαλα)



6. Ελληνικός καφές – Ελλάδα (αλεσμένος καφές που βράζει σε μπρίκι)



7. Frappuccino – Ιταλία (παγωμένος καφές με σαντιγί, διάφορα σιρόπια και θρυμματισμένο πάγο)



8. Café au lait – Γαλλία (γαλλικός καφές με γάλα)



9. Εσπρέσο – Ιταλία (δυνατός ζεστός καφές)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις