Νέα μελέτη στην Lancet: Κίνδυνος μακροχρόνιας καρδιακής βλάβης από τα mRNA κατά του Covid

 

Η βλάβη από τη μυοκαρδίτιδα

που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά του Covid συνήθως διαρκεί πολύ και μακροπρόθεσμα η καρδιά υφίσταται βλάβη. Αυτό φαίνεται από μια νέα μελέτη. Επηρεάζονται ιδιαίτερα οι νέοι άνδρες, σύμφωνα με τον Thomas Oysmüller.

Πιθανώς το πιο σημαντικό ιατρικό περιοδικό στον κόσμο, το The Lancet, έχει σηκώσει τα φρύδια. Ο στόχος μιας πρόσφατης μελέτης ήταν να διερευνήσει τη βλάβη στον καρδιακό μυ και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19. Πώς τα πηγαίνουν τα άτομα με μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού λίγους μήνες αργότερα; Πώς πάει μια καρδιά που έχει υποστεί βλάβη από τη θεραπεία με mRNA; Μια εκρηκτική μελέτη, παρόλο που η ορθόδοξη επιστήμη εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν θα υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA του Covid.

Μακροπρόθεσμη ζημιά

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη διαχρονική, αναδρομική, πολυκεντρική μελέτη κοόρτης παρατήρησης ήταν η εξής: 333 ασθενείς (κάτω των 30 ετών) που προσβλήθηκαν από μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19 εντοπίστηκαν σε 38 νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα αυτών των ασθενών με «C-VAM» ήταν άνδρες και ανέπτυξαν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και αυξημένα επίπεδα τροπονίνης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συγκρίθηκαν με 100 ασθενείς με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C). Η μελέτη περιγράφει αναλυτικότερα τη μεθοδολογία ως εξής:

Συμπεριλήφθηκαν ασθενείς ηλικίας ≤30 ετών με κλινική διάγνωση οξείας μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 με βάση την κλινική εικόνα, τους μη φυσιολογικούς βιοδείκτες ή/και τα καρδιαγγειακά απεικονιστικά ευρήματα. Δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, νοσηλεία, βιοχημικά αποτελέσματα, καρδιαγγειακή απεικόνιση και πληροφορίες παρακολούθησης συλλέχθηκαν μεταξύ Απριλίου 2021 και Νοεμβρίου 2022. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η παρουσία μυοκαρδιακής βλάβης όπως ανιχνεύθηκε με όψιμη ενίσχυση γαδολινίου (LGE) στην απεικόνιση καρδιακού μαγνητικού συντονισμού (CMR).

Βασικά αποτελέσματα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ασθενών με μυοκαρδίτιδα ήταν ήπια και οι πάσχοντες ανέρρωσαν γρήγορα. Ωστόσο, στο 82 τοις εκατό των περιπτώσεων, η καρδιακή βλάβη αποδεικνύεται από την «όψιμη ενίσχυση γαδολινίου» (LGE) στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Αυτές οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες. Στο 60 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων, η βλάβη παρέμεινε έξι μήνες μετά την οξεία μυοκαρδίτιδα. Η «ήπια» μυοκαρδίτιδα υπάρχει πράγματι, αλλά οι συνέπειες είναι κάθε άλλο παρά ήπιες και μακροχρόνιες.

H Δρ. Maria Hubmer-Mogg συζήτησε την έρευνα στο κανάλι της στο Telegram και την συνόψισε: «Οι εμβολιασμένοι νέοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή, αλλά περπατούν με μια βόμβα στην καρδιά τους».

Η μελέτη με τίτλο «Cardial manifests and results of COVID-19 vaccine σχετιζόμενη μυοκαρδίτιδα στους νέους στις ΗΠΑ: διαχρονικά αποτελέσματα από την πολυκεντρική μελέτη Myocarditis After COVID Vaccination (MACiV)» εκφράζεται πολύ πιο προσεκτικά, αλλά με το ίδιο περιεχόμενο. Λέει:

«Η βλάβη του μυοκαρδίου κατά την αρχική εμφάνιση και η εμμονή της κατά την παρακολούθηση, παρά την ήπια αρχική πορεία και μια ευνοϊκή μεσοπρόθεσμη κλινική έκβαση, δικαιολογούν τη συνέχιση της κλινικής παρακολούθησης και τις μακροχρόνιες μελέτες σε προσβεβλημένους ασθενείς με C-VAM».

Ακόμα κι αν η μυοκαρδίτιδα έχει επουλωθεί καλά σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα, η καρδιά του προσβεβλημένου ατόμου πρέπει να παρακολουθείται. Χωρίς μαγνητική τομογραφία δεν ξέρετε αν η καρδιά είναι ξανά 100 τοις εκατό υγιής. Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζονται τόσο ήπια μπορεί να έχει να κάνει και με τους χορηγούς της μελέτης. Το άρθρο χρηματοδοτήθηκε από τον FDA, την υψηλότερη και άκρως αμφιλεγόμενη αρχή ελέγχου ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις