Η μεγάλη ληστεία στα τιμολόγια ρεύματος

 Η μεγάλη ληστεία στα τιμολόγια ρεύματος - «Φωτιά» τον Μάιο παρά την μείωση... με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα 

Απροστάτευτα παραμένουν

περισσότερα από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά της  αγοράς  ηλεκτρικής ενέργειας αφού τα τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου δεν ικανοποιούν τους καταναλωτές αξιοποιώντας τα απλά μαθηματικά.  
Η σύγκριση των τιμολογίων της ίδιας εταιρείας αλλά και μιας εταιρείας με κάποια άλλη αποκαλύπτουν ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί μόνο από την πλευρά των προμηθευτών που σκοπό έχει να διατηρηθεί την καθαρή κερδοφορία τους  σταθερά και ψηλά ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών.  
Μετά τον πρόλογο θα ακολουθήσουν τα στοιχεία τα οποία πρέπει να  προβληματίσουν  την κυβέρνηση η οποία πρέπει να αλλάξει το «τροπάριο» που λέει ότι τα τιμολόγια έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα τιμών καθώς δεν ευσταθεί αλλά τους προμηθευτές  τους ενδιαφέρει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
Το μέσο κόστος αγοράς της ενέργειας του Απριλίου ήταν στα 60 ευρώ ανά MWh και τα τιμολόγια του Μαΐου για τα απροστάτευτα νοικοκυριά ανέρχεται έως τα  120 ευρώ ανά MWh.
Σε ένα μήνα οι προμηθευτές θα δουλέψουν με μεικτό  περιθώριο κέρδους έως 100%.Να σημειωθεί ότι  οι προηγούμενοι μήνες  του έτους έφεραν σημαντικά καθαρά κέρδη στους ομίλους το πρώτο τρίμηνο του 2024.  
 
Τι λένε τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια του Μαΐου 
 
Οι 12 προμηθευτές ενέργειας δεν έδωσαν το «φώς» το αληθινό στα νοικοκυριά παρότι η τιμή της MWh μειώθηκε κατά 7,39 ευρώ ανά MWh τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Η μείωση δεν έφτασε στη λιανική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ειδικά – πράσινα  τιμολόγια υπήρξαν προμηθευτές που έδωσαν υψηλότερες τιμές τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Προμηθευτής 1:
Ανέβασε στα 95 ευρώ ανά MWh ή 0,095 ευρώ ανά KWh, τον Απρίλιο η χρέωση ήταν στα 90,60 ευρώ. Σε ένα μήνα το κόστος για το νοικοκυριό ανεβαίνει 4,8% ενώ ο προμηθευτής αγόρασε πιο φθηνά το ρεύμα κατά 10,95%.

Προμηθευτής 2:  Μείωσε κατά 9,7% το τιμολόγιο του Μαΐου σε σχέση με του Απριλίου. Από τα 117,05 ευρώ ανά MWh έπεσε στα 105,68 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο ο προμηθευτής τον Απρίλιο αγόρασε ενέργεια με μέση τιμή κόστους τα 67,50 ευρώ ανά MWh και τιμολόγησε προς 117 ευρώ ανά MWh αυξημένη κατά 73,3% σε σχέση με το κόστος αγοράς.
Το τιμολόγιο του Μάιου των 105 ευρώ ανά MWh είναι αυξημένο κατά 75%  σε σχέση με το κόστος αγοράς του Απριλίου που ήταν τα 60 ευρώ. Έτσι ο προμηθευτής μειώνει το τιμολόγιο του Μαιου αυξάνοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους από το 73% στο 75%.

Προμηθευτής 3: Μείωσε την τιμή του πράσινου τιμολογίου στα 106 ευρώ ανά MWh τον Μάιο από τα 116 ευρώ του Απριλίου. Η ποσοστιαία μείωση είναι 8,6% για τα νοικοκυριά. Ωστόσο το μέσο κόστος αγοράς ήταν στα 60 ευρώ όπως για όλους τους προμηθευτές και   χρεώνει τα νοικοκυριά προς 106 ευρώ. Τιμολογεί κατά 76,6% πιο ψηλά τα νοικοκυριά παρότι έδωσε πιο χαμηλή τιμή τον Μάιο. Τον Απρίλιο ο προμηθευτής αγόρασε στα 67 ευρώ και χρέωσε προς 116 ευρώ ανά MWh. Δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν αυξημένη κατά 73% σε σχέση με το κόστος αγοράς.

Προμηθευτής 4: Μείωσε την τιμή στα 106 ευρώ ανά MWh τον Μάιο από τα 108 ευρώ ανά MWh του Απριλίου. Η ποσοστιαία πτώση διαμορφώνεται στο 1,8%. Το κόστος αγορά ενέργειας τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 10,9% σε σχέση με το κόστος του Μαρτίου.

Προμηθευτής 5:  Μείωσε κατά 12,1% την τιμή του πράσινου τιμολογίου του Μαΐου σε σχέση με του Απριλίου. Η τιμή πώλησης της ενέργειας του Μάιου όμως είναι κατά 68% πιο ψηλά σε σχέση με το κόστος αγοράς του Απριλίου και το αντίστοιχο τιμολογίου του προηγούμενου μήνα ήταν κατά 71% πιο ψηλά σε σχέση με το κόστος.  
Η ανάλυση των τιμολογίων του Μαΐου μεταξύ των προμηθευτών αναδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί προς όφελος των νοικοκυριών παρότι αγοράζουν μια ανελαστική υπηρεσία από τους πωλητές. Πάντως η κυβέρνηση «βολεύεται» ή κρύβεται πίσω από τη διαπίστωση ότι τα τιμολόγια επανήλθαν σε τιμές ανά KWh πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.  














ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ03 Μαΐου, 2024 21:40

    ΚΟΙΝΩΣ ...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ .
    ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ ; ΣΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ .
    ΕΙΠΑΜΕ ,ΕΧΕΙ ΚΑΙ 10% ΤΟ ΜΙΤΣΟ ΤΑΚΕΙΚΟ .
    ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΗ .....ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ....ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ,ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ .....
    ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ,ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ,ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΟΤΙ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΖΕΧΝΕΙ .
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις