Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα...?
Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του.
Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν.
Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.
Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.
Ένα από αυτά… κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο δήθεν εθνάρχης, ο εβραίος Βενιζέλος (Μπεν Σαλόμ) απαγόρευσε τη ζέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας
ΜΕ ΕΝΤΟΛΉ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΕΘΝΑΡΧΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΕΝΤΟΛΉ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΈΣΕΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΥΡΏΠΗ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈΤΡΩΓΑ ΤΕΤΟΙΟ ΨΩΜΊ ΠΟΥ ΑΓΌΡΑΖΑ ΤΟ ΑΛΕΎΡΙ ΑΠ'ΕΥΘΕΊΑΣ ΑΠΟ ΜΥΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΌ ΚΑΙ ΈΦΤΙΑΧΝΑ ΨΩΜΊ ΑΠΕΙΡΩΣ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΩ ΑΡΤΟΣΚΕΥΆΣΜΑΤΑ.
ΚΑΙ ΝΑΙ...
ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΕΥΡΩΠΑΊΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ!
ΕΙΠΑΜΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΘΕ ΝΑ'ΝΑΙ ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ....ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΎΝ ΤΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΊΩΝ ΕΘΝΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ κλπ.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΘΟΝΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΙΕΖΡΑΕΛ....
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ.....ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΊΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ ΠΩΛΟΎΝΤΑΙ ΣΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΌΛΕΜΗ ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΑΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΊ ΠΟΥ;
ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΌ.
ΚΙ ΕΔΩ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ,ΚΑΙ ΑΘΌΡΥΒΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο "ΣΤΑΡΕΝΙΟΨΩΜΟΣ" ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.
ΡΙΤΑ