Ιστορική αποκάλυψη: O Clinton είχε αποπειραθεί να δωροδοκήσει τον Yeltsin για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην πρώην ΕΣΣΔ
Μία πρωτοφανή απόπειρα δωροδοκίας του πρώην προέδρου της Ρωσίας Boris Yeltsin αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton προσέφερε στον Yeltsin μεγάλες επενδύσεις στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 με αντάλλαγμα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την έγκριση αυτής της «εξάπλωσης» από τη Μόσχα.
Ένας αριθμός αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που μαρτυρούν τα σχέδια των ΗΠΑ να εξαγοράσουν τη Ρωσία έγιναν διαθέσιμα στον ιστότοπο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Yeltsin απάντησε στην πρόταση του Clinton λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί με δωροδοκία σε αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Ρωσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ εις βάρος των δικών της συμφερόντων.
Αρνήθηκε να υπογράψει ο Yeltsin
Τον Μάιο του 1997, ο Yeltsin αρνήθηκε να υπογράψει ένα μυστικό παράρτημα στην Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, ο Clinton διαμήνυσε πως η Ρωσία είναι «μια από τις καλύτερες επιλογές για επενδύσεις» και προσφέρθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών.
Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικός εταίρος σε άλλους τομείς, εάν η Μόσχα συμφωνήσει να αναπτύξει την οικονομία της.
Το επικίνδυνο πολιτικό χάος
Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αποκάλυψαν επίσης το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Clinton με τον Yeltsin στις 23 Ιανουαρίου 1993.
Εκείνη την εποχή, ο Clinton ενημέρωσε τον Yeltsin για το διορισμό του διπλωμάτη Strobe Talbott προκειμένου να αξιολογήσει τα προγράμματα συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ο Talbott είχε μιλήσει για τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ως «το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πολιτικό χάος στη Γη».
Όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν στις ρωσικές εκλογές
Δεν είναι όμως μόνο η απόπειρα δωροδοκίας ενός πρώην προέδρου από την αδίστακτη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Το 1996, ο Λευκός Οίκος και ο τότε πρόεδρος Bill Clinton άρχισαν προσωπικά μια τεράστια εκστρατεία για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή του Yeltsin, του οποίου το συμβιβαστικό έως υποτακτικό καθεστώς είχε αναρριχηθεί στην εξουσία ώστε να επιβλέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Η μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton είχε αναλάβει προσωπικά την εκστρατεία της επανεκλογής του Yeltsin
Όταν ο τότε Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωνε στις αρχές του 1996 ότι θα ήταν υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για εκείνο το καλοκαίρι, είχε γίνει μια από τις πιο περιφρονημένες προσωπικότητες στη Ρωσία, έχοντας προεδρεύσει στις καταστροφικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Ρωσικής οικονομίας.
Τοξικό μείγμα
Ο αντίκτυπος περιελάμβανε μείωση του ΑΕΠ κατά 50%, υπερπληθωρισμό, αχαλίνωτη διαφθορά, εκτόξευση της εγκληματικότητας, κατάρρευση ιατρικών υπηρεσιών, ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, μη καταβολή μισθών και συντάξεων και μια βουτιά στο προσδόκιμο ζωής.
Σε αυτό το τοξικό μείγμα προστέθηκε ο εξαιρετικά αντιδημοφιλής πόλεμος του Yeltsin με την Τσετσενία.
Στα τέλη του 1993, αυτές οι πολιτικές είχαν προκαλέσει τέτοιες μαζικές αντιδράσεις που ο Yeltsin, με δικτατορικό διάταγμα, διέλυσε το κοινοβούλιο.
Σε απάντηση, οι αντίπαλοί του στη Μόσχα κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.
Για να καταστείλει την εξέγερση, ο Yeltsin, χρησιμοποιώντας κρίσιμες πληροφορίες που του παρείχε η Ουάσιγκτον, κάλεσε τον στρατό, βομβάρδισε το κτίριο του κοινοβουλίου και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκότωσε περίπου 2.000 ανθρώπους.
Οι τρεις Αμερικανοί σύμβουλοι
Ο Joe Shumate ήταν ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού υπό τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Καλιφόρνια Pete Wilson.
Αργότερα συνέχισε να υπηρετεί ως πολιτικός σύμβουλος για διάφορους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς της Καλιφόρνια.
Ο George Gorton ήταν Ρεπουμπλικάνος πολιτικός σύμβουλος που υπηρέτησε στις εθνικές εκστρατείες των προέδρων Richard Nixon, Gerald Ford και Ronald Reagan.
Εκτός από τη δουλειά του στην εκστρατεία του Yeltsin βοήθησε να ηγηθεί εθνικών εκλογικών εκστρατειών στον Παναμά, τη Ρουμανία, την Τσεχοσλοβακία και τον Καναδά
Ο Richard Dresner ήταν πολιτικός σύμβουλος με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος νωρίτερα είχε συνεργαστεί με τον Dick Morris, τον κύριο πολιτικό βοηθό του Bill Clinton για να βοηθήσει τον τότε πρόεδρο να εκλεγεί κυβερνήτης του Αρκάνσας.
Ένα δύσκολο έργο
Αυτοί οι τρεις Αμερικανοί έφτασαν στη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου 1996 και εργάστηκαν για τέσσερις μήνες, από την 1η Μαρτίου έως τις προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουλίου.
Πληρώθηκαν 250.000 δολάρια συν όλα τα έξοδα και είχαν απεριόριστο προϋπολογισμό για δημοσκοπήσεις, ομάδες εστίασης και άλλες έρευνες.
Για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους προσποιήθηκαν τους πωλητές τηλεοράσεων τελευταίας τεχνολογίας.
Στεγάστηκαν σε ένα ξενοδοχείο που φυλασσόταν από την κυβέρνηση και φρουρούνταν από αστυνομικούς οπλισμένους με πολυβόλα.
Με βάση την αρχική τους δημοσκόπηση, διαπίστωσαν ότι ο Yeltsin είχε μόλις το 6% του εκλογικού σώματος με το μέρος του.
«Πάνω από το 60 % του εκλογικού σώματος πίστευε ότι ο Yeltsin ήταν διεφθαρμένος.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 65% πίστευε ότι είχε καταστρέψει την οικονομία. Ήμασταν σε μια βαθιά, βαθιά τρύπα», έλεγε τότε ο Dresner.
Το ΔΝΤ λίγο πριν από τις εκλογές
Την ίδια περίπου ώρα που οι Αμερικανοί πολιτικοί πράκτορες έφταναν στη Μόσχα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από «προτροπή» των ΗΠΑ, χορήγησε δάνειο 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία που επέτρεψε στην κυβέρνηση να δαπανήσει τεράστια ποσά πληρώνοντας καθυστερημένους μισθούς και συντάξεις σε εκατομμύρια Ρώσους, με κάποιες επιταγές να φτάνουν λίγο πριν τις εκλογές.
Με βάση τις ομάδες εστίασής τους, οι Αμερικανοί προσδιόρισαν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ανησυχούσαν για έναν εμφύλιο πόλεμο.
«Μείνετε με τον Yeltsin Γέλτσιν και τουλάχιστον θα έχετε ηρεμία», ήταν το μήνυμα των τριών Αμερικανών συμβούλων.
Αν και οι αρνητικές διαφημίσεις των Αμερικανών, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και τα βρώμικα κόλπα αποδείχθηκαν χρήσιμα για να καλυφθεί αυτό το μεγάλο χάσμα, η παρέμβαση του Clinton ήταν απελπιστικά απαραίτητη, ιδιαίτερα επειδή ο Yeltsin απέρριπτε πολλές από τις συμβουλές των Αμερικανών.
«Αλλά ο Yeltsin αντιστάθηκε - και αυτό έκανε την ομάδα να απευθυνθεί στον γενικό πολιτικό βοηθό του Clinton, τον Dick Morris.
Οι κλεμμένες εκλογές του 1996
Ενόψει της επικείμενης τότε συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, το σενάριο προέβλεπε πως ο Yeltsin υποτίθεται, πως θα υιοθετούσε μία σκληρότερη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, προκειμένου να επουλώσει τον ρωσικό πληγωμένο εγωισμό και να αποτελέσει ανάχωμα στην άνοδο των κομμουνιστών του Zyuganov στην εξουσία, αποκάλυπτε τότε στο Time αξιωματούχος της κυβέρνησης Clinton.
«Με τη στάση του Yeltsin κατά τη διάρκεια εκείνης της συνόδου κορυφής χωρίς να υποχωρήσει ο Clinton, ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε προς τα έξω την εικόνα ενός υπολογίσιμου ηγέτη.
Αυτό βοήθησε τον Yeltsin στη Ρωσία και εμείς ήμασταν υπέρ του Yeltsin», έλεγε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Όταν δούλευα για τον Clinton η Hillary με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: θέλω να εκλεγεί ο Yeltsin ως πρόεδρος της Ρωσίας αντί του Zyuganov.
Ο Putin ήταν τότε ο κύριος υποστηρικτής του Zyuganov. Εγώ, η Hillary Clinton είχαμε τακτική συνεργασία και ενημερώναμε τον Clinton για τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια ο Bill Clinton συνομιλούσε με τον Yeltsin και τον συμβούλευε για τα όλα τα θέματα που άπτονται της πολιτικής του εκστρατείας, έγινε κατά κάποιο τρόπο ο σύμβουλος του Yeltsin», αποκαλύπτει ο Morris.
Καθώς η εκστρατεία πλησίαζε στο τέλος της, οι Αμερικανοί πολιτικοί πράκτορες παρακολουθήθηκαν από έναν δημοσιογράφο του Time.
Δύο εβδομάδες μετά την απρόσμενη εκλογική νίκη του Yeltsin, ένα άρθρο του Time ανέφερε: «Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία έκανε ένα ιστορικό βήμα μακριά από το ολοκληρωτικό παρελθόν της. Η δημοκρατία θριάμβευσε — και μαζί της ήρθαν τα εργαλεία των σύγχρονων εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνασμάτων που γνωρίζουν τόσο καλά οι Αμερικανοί. Αν και αυτά τα εργαλεία δεν είναι πάντα αξιοθαύμαστα, το αποτέλεσμα που βοήθησαν να επιτευχθεί στη Ρωσία είναι θεαματικό».
Πολλοί πιστεύουν ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ στις εκλογές του 1996, δεν ήταν αρκετή να εκλεγεί ο Yeltsin και ότι στην πραγματικότητα έχασε. Θεωρούν το αποτέλεσμα ως ξεκάθαρη απάτη και νοθεία, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Τα σχόλια που υποτίθεται ότι έγιναν τον Φεβρουάριο του 2012 από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev προσδίδουν αξιοπιστία σε αυτήν την άποψη.
Ένα άρθρο του Time με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2012 ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για πρόσφατη εκλογική νοθεία, ο Medvedev αποκάλυψε ότι ο Yeltsin Γέλτσιν δεν ήταν ο νικητής των εκλογών του 1996.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Sergei Babkin ο ηγέτης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες αυτής της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης την επόμενη μέρα. «Ο Medvedev αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές του 1996 και είπε: Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ποιος κέρδισε σε αυτές τις εκλογές. Δεν ήταν ο Boris Yeltsin.»
Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει την απόλυτη υποκρισία της προσπάθειας της CIA, του Δημοκρατικού Κόμματος και των ΜΜΕ να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία προκειμένου να προετοιμάσουν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη ανάμειξή της σε αυτό που ιστορικά ήταν η ειδικότητα της Αμερικής - στον καθορισμό του αποτελέσματος των εκλογών άλλων χωρών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου