Mπορεί ο Τράμπ να αναγνωρίσει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος; Δώρο Χριστουγέννων στους Κούρδους;

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ έχει το σχέδιο να αναγνωρίσει ένα κυρίαρχο κουρδικό κράτος στο Ιράκ για να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή, αναφέρει ο αναλυτής της Μέσης
Ανατολής και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Ευαγγελικής πίστης Mike Evans.

Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) διεξήγαγε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017, με το 92,7% των 3,3 εκατομμυρίων ψήφων να ψηφίζουν υπέρ της απόσχισης. Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σθεναρά, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής εκστρατείας για την επανάληψη μεγάλου μέρους των αμφισβητούμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Kirkuk, η οποία ήταν υπό κουρδικό έλεγχο από την εμφάνιση του ISIS το 2014, καθώς και τον έλεγχο των δύο διεθνών αεροδρομίων στο Erbil και στο Sulaimani.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ αγαπάει να λέει «Καλά Χριστούγεννα », οπότε μην εκπλαγείτε αν ανακοινώσει ένα δώρο Χριστουγέννων για τους Κούρδους. Ένα κυρίαρχο κουρδικό κράτος στα σύνορα του Ιράν, σε συνδυασμό με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη, θα ήταν συνδυαστικό επίτευγμα- όχι μόνο για το Ιράν αλλά επίσης και για την ιρακινή κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπισε την Αμερική με τέτοια περιφρόνηση «, ανέφερε ο Evans σε άρθρο του.
«Με την απόφαση να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, και άνοιξε το δρόμο για μια τουρκική επίθεση στην περιοχή, ο Τράμπ έδωσε στην Τουρκία αυτό που ήθελε πριν αναγνωρίσει ένα κυρίαρχο κουρδικό κράτος », ανέφερε ο αναλυτής.













ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις