ΞΕΦΤΙΛΑ- Τα «μαζεύει» άρον-άρον ο Σαντορινιός για τον εποικισμό των νησιών στο Αιγαίο



Ο υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών και έκανε λόγο για σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης προς όφελος των μεγάλων νησιών γύρω τους και για προσέλκυση τουριστών για την
παρατήρηση των σπάνιων ζώων που ζουν εκεί


Σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των 28 νησιών του Αιγαίου, το οποίο επέφερε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός, «μαζεύοντας» τις δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί περί εποικισμού και κατοίκησης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο δημιουργίας άλλων υποδομών ή κατοίκησης των νησιών στο κεντρικό Αιγαίο. Αναφέρθηκε δε, σε σχέδιο τουριστικής αξιοποίησής τους προς όφελος των γύρω μεγάλων νησιών, με βάση συγκεκριμένο θεματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στόχος, όπως τονίζει στη δήλωσή του, είναι η προσέλκυση τουριστών για τη μοναδικότητα των νησιών αυτών και για την παρατήρηση των σπάνιων ειδών ζώων που ζουν στις νησίδες.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας:
«Σχετικά με το θέμα της από 9/01/17 απάντησής μου σε ερώτηση βουλευτή, παραπέμπω στις δηλώσεις μου στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και το σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη.

Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον.
Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».

Απειλές της Τουρκίας για τα 28 νησιά: Μην τα αγγίξετε

Νωρίτερα, η Τουρκία είχε αντιδράσει δυναμικά στην αναφορά του Έλληνα υφυπουργού Ναυτιλίας στο σχέδιο εποικισμού των νησιών του Κεντρικού Αιγαίου, παρ' ότι η κρισιμότητα των στιγμών ήταν μεγάλη λόγω και των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Γενεύη της Ελβετίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε ξανά τους τόνους όσον αφορά το Αιγαίο, και με μία ανακοίνωση διαμηνύει ότι η Αγκυρα δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου, δήλωσε χθες: «Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το παρόν δεν έχει βγάλει ανακοίνωση, ωστόσο δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα ο αν. υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9». Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε μάλιστα πως «όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος».

Οι ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προβάλλονται εκτενώς και στον τουρκικό Τύπο σήμερα. Τα περισσότερα ρεπορτάζ φέρουν τον τίτλο «Η απάντηση της Τουρκίας για τα 28 νησιά» και μέσα γίνεται αναφορά στο σχέδιο που προανήγγειλε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και μεταφέρεται η δήλωση του Χ. Μουφτούογλου.
 
Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο

Την Πέμπτη επίσης, τουρκικά αεροσκάφη και δη οπλισμένα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για μία ακόμη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι η τουρκική ηγεσία δεν πτοείται από τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εκτός των δύο οπλισμένων μαχητικών, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν δύο ελικόπτερα. Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η νέα προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα προκλήσεων το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Άγκυρας, που κυρίως έχει εκδηλωθεί με τις δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και των ελληνοτουρκικών συνόρων από την πλευρά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις