Αποκαλύπτεται μελέτη που έκρυψε η General Electric – Οι ανεμογεννήτριες παράγουν περισσότερο CO2

Αποκαλύπτεται μελέτη που έκρυψε η General Electric – Οι ανεμογεννήτριες παράγουν περισσότερο CO2… για έναν λόγο  

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

διαφημίζονται ως το ενεργειακό κύμα του μέλλοντος.
Καθώς προχωράμε περαιτέρω στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν αναγνωριστεί ως φάροι προόδου, που υπόσχονται να μειώσουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.
Αυτή η αφήγηση, που υποστηρίχθηκε τόσο από κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και από εταιρείες αιολικών πάρκων, απεικονίζει μια εικόνα ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ αυτού του αισιόδοξου οράματος και της απογοητευτικής πραγματικότητας είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα περίμεναν πολλοί.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπεράκτιος άνεμος μπορεί να αυξήσει το συνολικό ποσό των εκπομπών, ίσως ακόμη και να υπερβεί τα σημερινά επίπεδα, καθώς η απρόβλεπτη φύση του ανέμου αναγκάζει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων να εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους, εξηγεί ο Miles O. Bidwell, μέλος της Green Oceans με έδρα το Rhode Island, είναι κάτοχος Ph.D. στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ως οικονομολόγος, ο Bidwell έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια σχεδιάζοντας τις αγορές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ήταν σημαντικός αρχιτέκτονας της τρέχουσας αγοράς χωρητικότητας της Νέας Αγγλίας.

Οι απογοητευτικές μελέτες

Μελέτες στην Ολλανδία, την Ιρλανδία, το Κολοράντο και το Τέξας έχουν οδηγήσει όλες στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη αιολικών πάρκων αναγκάζει τις υπάρχουσες μονάδες ορυκτών καυσίμων να παράγουν περισσότερο CO2.
Καθώς αυξάνεται η ποσότητα των αιολικών πάρκων, το συνολικό εκλυόμενο CO2 αυξάνεται επίσης, καθιστώντας τις εκπομπές τόσο υψηλές ή και υψηλότερες από ό,τι θα ήταν χωρίς αιολικά πάρκα.
Καμία μελέτη δεν έχει αντικρούσει αυτό το εύρημα.
Όταν συζητάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά.
Πρώτον, η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε λογικό κόστος ή σε οποιαδήποτε σημαντική ποσότητα.
Δεύτερον, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται πρέπει, σε κάθε στιγμή, να είναι ίση με την ποσότητα που καταναλώνεται, διαφορετικά το σύστημα θα καταρρεύσει.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή των μονάδων υδρογονανθράκων πρέπει να μεταβάλλει την παραγωγή τους ώστε να ταιριάζει με τις ριπές και τις ηρεμίες του ανέμου.

Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο…

Όταν σκέφτεστε τη σχέση μεταξύ υπεράκτιου ανέμου και εκπομπών CO2, σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο ένα αυτοκίνητο λειτουργεί στην κίνηση, εξηγεί ο Bidwell.
Όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει και επιταχύνει επανειλημμένα, καταναλώνει περισσότερο καύσιμο και επομένως παράγει περισσότερες εκπομπές CO2 από ό,τι αν οδηγούσε με σταθερή ταχύτητα.
Η απόδοση καυσίμου μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ορυκτών καυσίμων ποικίλλει με τον ίδιο τρόπο.
Η μονάδα είναι πιο αποτελεσματική όταν λειτουργεί με σταθερό ρυθμό.
Σύμφωνα με την General Electric, όταν μία από τις πιο αποδοτικές εγκαταστάσεις αεριοστροβίλων της αναγκάζεται να μεταβάλλει την παραγωγή ως εφεδρική παραγωγή αιολικής ενέργειας, η μονάδα μπορεί να καταναλώνει διπλάσια ποσότητα καυσίμου και επομένως να απελευθερώνει διπλάσιο CO2.
Σε ένα τυπικό ενεργειακό σύστημα, χωρίς ανεμογεννήτριες, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε διαφορετικούς χρόνους είναι πολύ προβλέψιμη και ολόκληρο το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο αποδοτικό υπό αυτές τις συνθήκες.
Η προσθήκη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας διαταράσσει αυτή την εγγενή απόδοση.
Επειδή ο άνεμος είναι απρόβλεπτος, το επίπεδο παραγωγής είναι απρόβλεπτο.
Ως αποτέλεσμα, οι μονάδες ορυκτών καυσίμων που λειτουργούν παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες πρέπει να μεταβάλλουν συνεχώς τις αποδόσεις τους ώστε να αντισταθμίζουν ακριβώς και στιγμιαία τη μεταβαλλόμενη παραγωγή αιολικού πάρκου.
Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν σχεδιαστεί.
Σε περιόδους ταχείας επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, τα ορυκτά φυτά καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα ενώ παράγουν λιγότερη συνολική ηλεκτρική ενέργεια.
Μερικά εργοστάσια που είναι, στην ουσία, μεγάλοι κινητήρες αεριωθουμένων μπορούν να σβήσουν και να ξεκινήσουν γρήγορα, αλλά καταναλώνουν πολύ καύσιμο.
Τα περισσότερα πάρκα, από τη φύση τους, δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν γρήγορα και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η μεταβλητή παραγωγή θα αυξήσει αναπόφευκτα την ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνεται και τις προκύπτουσες εκπομπές άνθρακα.
Σε περιπτώσεις όπου τα αιολικά πάρκα δεν προκαλούν την έκλυση περισσότερων CO2, η μείωση είναι ελάχιστη — πολύ μικρή για να δικαιολογήσει την οικονομική επένδυση.

Η παραγωγή ανεμογεννητριών

Πέρα από τις δυνατότητες για αυξημένες εκπομπές λόγω λειτουργίας, η κατασκευή ανεμογεννητριών είναι εγγενώς εντάσεως άνθρακα.
Τα τρία κύρια εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός στροβίλου - σκυρόδεμα, χάλυβας και υαλοβάμβακα - παράγουν όλα εκπληκτικές ποσότητες CO2 στην κατασκευή τους, ακόμη και πριν αρχίσουν να περιστρέφονται τα πτερύγια από υαλοβάμβακα μήκους 100 γιάρδων της τουρμπίνας.
Σε αυτό, προσθέστε τις εκπομπές μεγάλων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν εξαρτήματα και υλικά στροβίλου στο εργοτάξιο.
Αυτό επίσης δεν αγγίζει καν τον αντίκτυπο της ενδεχόμενης διαδικασίας παροπλισμού του στροβίλου, η οποία θα εκπέμψει σημαντικά περισσότερο άνθρακα στον αέρα.
Με τις κυβερνήσεις να πιέζουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την επίτευξη «στόχων καθαρής ενέργειας», η ανάγκη να κατανοηθούν οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής είναι επείγουσα, αναφέρει ο Bidwell.
Είτε πρόκειται για τον αέρα που αναπνέουμε είτε για τους πολύτιμους ωκεάνιους πόρους μας, πρέπει να κάνουμε το μέρος μας για να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες λαμβάνουν υπόψη τον πλήρη περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αιολικών πάρκων, τουλάχιστον επιβάλλουν μια λύση που επιδεινώνει το πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Προφανώς το κείμενο είναι από ξένη δημοσίευση γιατί η μετάφραση είναι καη με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία δε βγάζει κάνεις νόημα..
    Κ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:ΤΑ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ=ΜΕΤΌΧΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ ΠΟΥ ΦΛΟΜΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑ ΦΎΣΗ ΈΡΓΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΔΑΊΜΟΝΑΣ ΤΕΤΆΡΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ ΈΚΑΙΓΕ ΔΆΣΗ ΒΟΥΝΑ,ΣΠΙΤΙΑ ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ,ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΈΣ ΜΟΝΆΔΕΣ ΜΕΛΊΣΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ=ΤΟ ΧΌΜΠΙ ΤΟΥ ΜΟΛΩΧΙΑΝΟΥ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΟΥ,ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΉΘΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΚΙ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΘΗΡΙΩΝ,ΤΏΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΚΟΥΛΟΔΑΙΜΟΝΑ ΕΠΟΧΗ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΊΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΊΑΣ ΚΙ ΕΥΤΥΧΏΣ ΚΑΘΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΎΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Η SAGRARA FAMILIA ΤΩΝ ΔΑΙΜΌΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΤΩΝ ΕΛΛΆΔΟΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΤΥΠΉΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΑΝΕΠΑΝΌΡΘΩΤΑ. ΕΝΩ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΆ

    ΕΚΔΡΟΜΉ ΔΕΝ ΠΑΩ ΠΛΈΟΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΏΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΠΈΜΠΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΎΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΤΩΝ ΑΘΏΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ.

    ΚΟΥΛΗ;
    ΝΑ ΕΤΟΙΜΆΖΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΡΥΝΤΩ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΡ Α ΛΑΓΚΟ ΕΙΔΕ ΤΑ ΒΊΝΤΕΟ ΚΑΙ ΛΕΡΩΣΕ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΟΥ.ΕΣΥ;
    ΤΙ ΘΑ ΛΕΡΩΣΕΙΣ ΟΣΟΝΟΎΠΩ;

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις