Μαζικό κύμα απέλασης Σύρων μεταναστών αρχίζει η Αυστρία – Τέλος η χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη, αδρανής η Ελλάδα
Η Αυστρία ανακοίνωσε
σχέδια απέλασης Σύριων μεταναστών μετά την πτώση του Bashar Assad μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ενώ το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Γερμανία διακόπτουν τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία.«Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα τακτικής επιστροφής και απέλασης στη Συρία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gerhard Karner στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι μετανάστες θα στοχοποιηθούν.
Περίπου 100.000 Σύροι ζουν στην Αυστρία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Μια μέρα αφότου οι συριακές αντάρτικες φατρίες, με επικεφαλής τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS) — χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο— κατέλαβαν τη Δαμασκό, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία κινούνται προς την αναθεώρηση των μεταναστευτικών τους πολιτικών, με τους έξι να κλείνουν τις πόρτες τους στους αιτούντες άσυλο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει να διεκπεραιώνει αιτήσεις ασύλου από Σύρους.
Αίτημα πολλών ετών
Οι αποφάσεις για αναθεώρηση των πολιτικών ασύλου έρχονται καθώς τα ακροδεξιά κόμματα κατά των μεταναστών έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, με τα ακροδεξιά κόμματα να έχουν αυτή τη στιγμή ισχυρές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.
Τα δικαιώματα των προσφύγων και οι οργανώσεις παροχής βοήθειας προειδοποίησαν ότι η απόφαση να σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου έρχεται πολύ νωρίς, υποδεικνύοντας τη συνέχιση των μαχών σε περιοχές της Συρίας και τα ζητήματα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα.
«Με σημαντικές αβεβαιότητες και ανησυχίες που παραμένουν για τη μετάβαση της Συρίας και το μέλλον της, καλούμε όλες τις χώρες όπου ζουν οι Σύροι ως πρόσφυγες να υποστηρίξουν το δικαίωμα στο άσυλο, καθώς και την αρχή της ασφαλούς και εθελοντικής επιστροφής», δήλωσε η Imogen Sudbery της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης
Πάνω από 4,5 εκατ. Σύροι στην Ευρώπη
Σε λιγότερο από 10 ημέρες, οι δυνάμεις των συριακών ανταρτών τερμάτισαν δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια Assad, η οποία διοικεί τη Συρία από το πραξικόπημα το 1970.
Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Σύροι έχουν φτάσει στην Ευρώπη μετά την καταστολή διαδηλώσεων και διαφωνιών από τον Assad το 2011 εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης, που οδήγησε σε έναν μακρύ, αιματηρό εμφύλιο πόλεμο κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 600.000 άνθρωποι.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) δήλωσε ότι θα παγώσει τις αιτήσεις ασύλου για περισσότερους από 47.000 Σύρους υπηκόους.
Η Συρία ήταν η κορυφαία χώρα προέλευσης για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία φέτος, σύμφωνα με το BAMF.
Τη Δευτέρα, η Ελλάδα σταμάτησε την επεξεργασία 9.000 αιτήσεων ασύλου από τη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις στο POLITICO υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, με την κυβέρνηση να αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή εάν θα σταματήσει πλήρως την επεξεργασία των αιτήσεων από τη Συρία.
Το Βέλγιο αποκάλυψε επίσης στο POLITICO ότι οι αιτήσεις περισσότερων από 3.000 Σύριων έχουν τεθεί σε αναμονή.
«Αποφασίσαμε σήμερα να σταματήσουμε να χειριζόμαστε αιτήσεις ασύλου από τη Συρία προς το παρόν», δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτρόπου του Βελγίου για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRS).
Άλλες χώρες επίσης εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τερματίσουν το άσυλο για Σύρους αιτούντες.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει «να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των προσφυγών για αιτήσεις ασύλου από Σύρους».
Ακόμη και πριν από την πτώση του καθεστώτος Assad, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι αγωνίζονταν να φιλοξενήσουν Σύριους υπηκόους.
Η κρίση του 2015
Το 2015, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι πήραν το δρόμο τους από ξηρά και θάλασσα προς την Ευρώπη, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Έκτοτε, εκατομμύρια έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη, αναστατώνοντας την πολιτική στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η Κύπρος διέκοψε τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία τον Αύγουστο, λέγοντας ότι αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη «μαζική άφιξη» μεταναστών.
Τον Οκτώβριο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής την Ιταλία, πίεσαν για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση των μεταναστών.
Με την απομάκρυνση του Assad, η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει το HTS, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου (που επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πολίτες αργά τη Δευτέρα).
Τη Δευτέρα ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανακοίνωσε ότι το μπλοκ δεν θα εμπλακεί με το HTS, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Anouar El Anouni, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς οι χώρες θα συμβιβάσουν τα νέα μεταναστευτικά τους όρια με την πολιτική της ΕΕ έναντι του HTS.
«Καθώς το HTS αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια τους, αλλά και τις πράξεις τους», πρόσθεσε ο Anouni.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου