ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ… ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ
Στην τελευταία θέση της ΕΕ,
κάτω και από την Βουλγαρία, έχει υποχωρήσει η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα με την χώρα μας να καταγράφει μια ακόμα αρνητική πρωτιά σε μια περίοδο που ακρίβεια και στεγαστική κρίση χτυπούν δυνατά «καμπανάκια».Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθέτησε και με τη βούλα τη χώρα μας πρώτη από το τέλος, χαμηλότερα από τη Βουλγαρία. Ο δείκτης της Eurostat αφορά τον μέσο ετήσιο «προσαρμοσμένο» μισθό πλήρους απασχόλησης, όπως υπολογίζεται σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Standards). Aν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (PPS) είναι μόλις το 68% του μέρου όρου της ΕΕ, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σε PPS είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 54% της ΕΕ.
Ο δείκτης ξεκίνησε να υπολογίζεται από τη Εurostat μετά το 2021, με την υιοθέτηση της οδηγίας για την «Μπλε Κάρτα». Λειτουργεί ως ένα «κατώφλι εισόδου» για να χορηγεί η κάθε χώρα άδειες εργασίας σε υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους τρίτων χωρών και σύμφωνα με τη Εurostat αντιπροσωπεύει «ένα μισθό επαρκή για αξιοπρεπή διαβίωση σε κάθε κράτος μέλος».
O «προσαρμοσμένος» μισθός προκύπτει από συνδυαστικά στοιχεία, για το ύψος των αμοιβών και τις ώρες απασχόλησης σε κάθε χώρα, μετατρέποντας τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε «ακαθάριστα ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης». Ένας από τους λόγους για το νέο τρόπο υπολογισμού, είναι ότι όσο η μερική απασχόληση κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, αναζητείται ένας δείκτης που να είναι πιο αντιπροσωπευτικός από το μέσο όρο των αμοιβών.
Σε ονομαστικό μέσο ετήσιο μισθό
Όπως
ανακοινώθηκε, επίσης από την Eurostat, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος
σε μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης, με 17.013 ευρώ
το χρόνο – σε απόσταση αναπνοής από την Ουγγαρία (16.895). Τελευταία με
διαφορά από τους επόμενους είναι η Βουλγαρία, με μέσο ετήσιο
προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης μόλις 13.503 ευρώ. O μέσος
ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ είναι 37.863
ευρώ.
«Φωτιά» τα ενοίκια
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε νέα
υψηλά θα φτάσουν τα ενοίκια το 2025. Έρευνες από ειδικούς αναλυτές
δείχνουν ότι στην Αττική, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει στα
ενοίκια. Οι τιμές σήμερα είναι σχεδόν 90% πάνω από ό,τι το 2017, όταν
ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς.
Το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη δει αύξηση 8,6% το 2024 και 8,3% το 2023, ενώ ο Πειραιάς, που από πολλές απόψεις είναι ο πρωταθλητής των αυξήσεων τιμών, έχει καταγραφεί άνοδος των ζητούμενων ενοικίων της τάξης του 11,1% φέτος, 10,2% πέρσι και 8,8% το 2022.
Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που επιβαρύνονται υπερβολικά από το στεγαστικό κόστος. Το κατώφλι της «υπερβολικής επιβάρυνσης» κόστους στέγασης έχει οριστεί από την Εurostat στο 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος.
Τα καύσιμα πλέον έχουν γίνει εφιάλτης για τους Έλληνες και το σούπερ μάρκετ για βασικά αγαθά ξεκινά με 100 ευρώ περνώντας απλώς την πόρτα. Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη για την ποιότητα ζωής. Αλλά ξεχάσαμε σε δέκα χρόνια θα είναι έτοιμο το καζίνο στο Ελληνικό…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου