To δολάριο δεν είναι χρήμα αλλά... πίστωση

 Νομισματική επανάσταση:  To δολάριο δεν είναι χρήμα αλλά... πίστωση – Το σχήμα Ponzi και ο δρόμος προς την κατάρρευση

 Με τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα,

το αυξανόμενο χρέος και τις πληρωμές για τοκοχρεολύσια οι οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο με την έκδοση ενός νομίσματος φθίνουσας αξίας, το δολάριο μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα περίτεχνο σχήμα απάτης Ponzi σε επίπεδο έθνους - κράτους.
Τα δολάρια υποστηρίζονται από χρέος, το οποίο απαιτεί… άπειρη οικονομική ανάπτυξη για να εξυπηρετηθεί – είναι δηλαδή μια νομισματική μονάδα που βασίζεται στην πίστωση.
Χωρίς συνεχή πληθωρισμό για να διαβρωθεί η αξία του χρέους (και έτσι να αποφευχθεί η χρεοκοπία…), και να μεταφερθεί ο πλούτος από τους αποταμιευτές στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, όλα θα καταρρεύσουν.
Χωρίς νέους δανειολήπτες για να διατηρήσουν τις τρέχουσες καταναλωτικές δαπάνες σε ένα συγκεκριμένο ύψος, όλα καταρρέουν.
Χωρίς ένα σύστημα πετροδολαρίων όπου το δολάριο δεν είναι πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και άλλες χώρες δεν αναγκάζονται πλέον υπό την απειλή των όπλων να χρησιμοποιούν δολάρια, όλα καταρρέουν.
Ακριβώς όπως ένα σχήμα απάτης Ponzi καταρρέει, όταν αρκετοί επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό, επειδή δεν υφίσταται καμία υποκείμενη αξία και δεν υπάρχουν αρκετά νέα… κορόιδα για να αποπληρώσουν προηγούμενα κύματα επενδυτών, το δολάριο καταρρέει σύμφωνα με το ίδιο σενάριο.
Και ενώ θα πρέπει να εξετασθεί το σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου Donald Trump να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος με δασμούς, υπάρχει (τουλάχιστον) ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Πρόκειται για μία χώρα που, επί δεκαετίες, δεν είχε παραγωγική βάση, καθιστώντας την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου τουλάχιστον αμφισβητήσιμη.
Ακόμα κι αν κατά κάποιο τρόπο αυτό λειτουργούσε, δεν θα έλυνε το πρόβλημα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να βασίζονται στα κρατικά εγκεκριμένα σχήματα Ponzi.
Μέχρι να επιστρέψουμε σε δολάρια που είναι συνδεδεμένα με κάτι πραγματικής αξίας, όπως ο χρυσός, η απάτη θα συνεχιστεί.
Και συνεχίστηκε για τόσο πολύ καιρό που ο τεράστιος οικονομικός πόνος είναι πλέον προϋπόθεση για να απογαλακτιστούμε από αυτό το νοσηρό οικονομικά περιβάλλον .

Όλα οδηγούν στην κατάρρευση

Ακριβώς όπως η κατάρρευση ενός συστήματος Ponzi βλάπτει όλους όσοι έχουν την τύχη να συμμετέχουν, η κατάρρευση του ψεύτικου πετροδολαρίου θα βλάψει κάθε Αμερικανό και, πράγματι, ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θα προκαλέσει από το χάος της συνειδητοποίησης ότι το δολάριο ήταν ψεύτικο σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού κύκλου, και η σειρά των νέων κορόιδων για την αγορά χρέους των ΗΠΑ έχει επίσημα στερέψει.
Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξάνονται και τις μεγάλες πιέσεις στα επιτόκια να ανέβουν υψηλότερα, η Fed και ο Trump θέλουν απεγνωσμένα να τα κρατήσουν χαμηλά.
Αλλά στα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, η «βόμβα του χρέους δεν εξαφανίζεται και το έλλειμμα δεν πάει πουθενά.
Το μεγαλύτερο βάρος πληρωμής τόκων και το QE (νομισματική επέκταση) θα εκτινάξουν το σχήμα Ponzi του δολαρίου σε όλο και μεγαλύτερο μέγεθος, οπότε το μόνο ερώτημα θα είναι πότε σκάσει.

Οι αριθμοί που ζαλίζουν 

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το ορόσημο των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και προσεγγίζει ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό χρέος στον κόσμο σε ονομαστικούς όρους και έχει αυξηθεί κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους.
Από τις 21 Νοεμβρίου (την τελευταία ημέρα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία), το εθνικό χρέος ήταν λίγο πάνω από 36.034.994.586.981 δολάρια.
Το δημόσιο χρέος χωρίζεται σε δύο μέρη: το ενδοκυβερνητικό και το δημόσιο.
Το ενδοκυβερνητικό χρέος είναι χρέος που οφείλεται σε διάφορους κρατικούς φορείς, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού χρέους και στις 21 Νοεμβρίου ήταν 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το δημόσιο χρέος οφείλεται σε ιδιωτικούς φορείς, ιδιώτες και ξένες χώρες.
Αποτελεί το υπόλοιπο 80% του χρέους, ή σχεδόν 28,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις 21 Νοεμβρίου.
Στις 3 Ιανουαρίου 2024, το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.  
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-24_140142.png
Η ... φούσκα που σκάει και η δημιουργική καταστροφή


Όσο επώδυνη κι αν είναι η έκρηξη, είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη, και θα είναι πιο σφοδρή όσο συνεχίζεται η εξαπάτηση.
Ακριβώς όπως περισσότεροι επενδυτές πλήττονται, και πιο θεαματικά, όταν ένα Ponzi είναι σε θέση να μεγαλώσει, η κατάρρευση του δολαρίου θα είναι πιο οδυνηρή όσο περισσότερο το κουτάκι κλωτσάει στον δρόμο.
Αυτή η δημιουργική καταστροφή θα είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε σε υγιή χρήματα, αλλά όπως και στην κρίση του 2008/2009, οι ίδιες ελίτ που την προκάλεσαν θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν ως ευκαιρία να εφαρμόσουν ένα όλο και πιο συγκεντρωτικό σύστημα που τους δίνει ακόμη περισσότερο έλεγχο στη οικονομκή σφαίρα.
Δυστυχώς, έχουμε ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο για το σχήμα Ponzi.
Είμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Καμία μορφή  παραβίασης της οικονομικής λογικής, ακόμη και του σωστού είδους και σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, από τον Trump ή οποιονδήποτε άλλον, δεν μπορεί να αναστρέψει ή να λύσει το πρόβλημα χωρίς μια μεγάλη έκρηξη  που θα προκαλέσει τρομερό πόνο σε ολόκληρη την οικονομία.
Ο χρυσός είναι ένας τρόπος προστασίας από την καταστροφή, αλλά όταν καταρρέει, κανείς δεν θα έχει προστασία από τις επιπτώσεις μιας τόσο θεαματικής έκρηξης.














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις