Πράσινο φως Ρωσίας: Mεγάλη κοινή επιχείρηση Τουρκίας-Ιράν – Βομβαρδίζουν ανηλεώς τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ με στόχο τις ΗΠΑ

 Το Ιράν στέλνει στη Ρωσία εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, drones και τον “Dezful” εμβέλειας 1.000 χλμ – Ισραήλ: “Κανένα  Α/Α σύστημα δεν θα σώσει το Κίεβο”!

Γεωπολιτικό σεισμό προκαλεί στην Μέση Ανατολή

η πρώτη κοινή επιχείρηση Τουρκίας και Ιράν εναντίον των Κούρδων σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ, μια επιχείρηση η οποία στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον των Αμερικανών.

Η Ρωσία με πολύ έξυπνο τρόπο έδωσε το “πράσινο φως” στον Ερντογάν ανοίγοντας τον εναέριο χώρο της Συρίας ενώ την ίδια στιγμή το Ιράν ξεκινούσε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν τόνισε σήμερα αυτό που υποψιάστηκε εξαρχής το WarNews247: Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα συνοδευτούν και από χερσαίες επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό η τουρκική Αεροπορία βομβαρδίζει στόχους σε όλη τη βόρεια Συρία από το Χαλέπι μέχρι την Ράκκα.

Το Κουρδικό Ζήτημα μπαίνει σταδιακά στην τελική ευθεία: Η εξέγερση μέσα στο Ιράν κλιμακώνεται και αυτό αναγκάζει το Ιράν να ξεκινήσει επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κτυπώντας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones καμικάζι κουρδικές βάσεις.

Η Τουρκία βλέποντας πως ενισχύεται η κουρδική εξέγερση μέσα στο Ιράν καταλαβαίνει πως πλησιάζει η σειρά της και αποφασίσει να συνδράμει το Ιράν.

Αν οι Αμερικανοί χάρη στις παλινωδίες της πολιτικής τους χάσουν και τους Κούρδους, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα σε Συρία-Ιράκ.

Διότι οι Τούρκοι το φωνάζουν: “Πρέπει να εκδιώξουμε τις ΗΠΑ και το PYD από τη Συρία για πάντα”.

Βομβαρδισμοί του Ιράν εναντίον κούρδων στο Ιράκ

Το Ιράν εξαπέλυσε εκ νέου αργά τη νύχτα της Κυριακής βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων, βάσεων και οργανώσεων των ιρανών Κούρδων που είναι εξορισμένες στη γειτονική αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης (σ.σ. επίλεκτο σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων) βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα» ανέφερε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους στο βόρειο Ιράκ.

 Επίθεση με drones και πυραύλους δέχθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν (KDP) στους οικισμούς της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Κόγια και Τζεζνικάν, επίσης στο Κόμμα Komala του Ιρανικού Κουρδιστάν στο Zrguez.

«Η έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KRK) έγινε στόχος drones και πυραύλων, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα», δήλωσε ο Άραμ Μοντερίσι, μέλος του πολιτικού γραφείου του KRK.

«Η επίθεση ήταν αναμενόμενη, επομένως ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι», είπε ο Μοντερίσι. «Το drone πετά συνεχώς πάνω από την περιοχή», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ερμπίλ Ναμπάζ Αμπντούλ Χαμίντ δήλωσε ότι ο καταυλισμός Τζεζνικάν κοντά στο Bahrkay στο Εμπίλ, όπου ζουν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν (KDP), βομβαρδίστηκε, αλλά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Ο κυβερνήτης του Κόγια, Ταρίκ Χαϊντάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε τρεις πύραυλους στο Κόγια, ένας χτύπησε το Δημοκρατικό Φρούριο και δύο άλλοι χτυπώντας το κέντρο υγείας στον καταυλισμό Αζαντί όπου ζουν οι πρόσφυγες από το Ανατολικό Κουρδιστάν.

 Ο Μοχάμεντ Σαλίχ Καντέρι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (HDK) στο Ερμπίλ, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν drones και πύραυλοι στο Κόγια εναντίον καταυλισμού αμάχων.

Ο Καντέρι εκτίμησε ότι οι πύραυλοι και τα drones εκτοξεύονται από την ιρανική επαρχία Ούρμια.

«Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα για την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) επειδή ο καταυλισμός είναι μόνο άμαχοι και έχει πολλές βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) και είναι κοντά στη ζώνη του αεροδρομίου του Ερμπίλ», είπε ο Καντέρι.

Θέλει επίσης να ασκήσει πίεση στην περιοχή του Κουρδιστάν να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», κατέληξε.

Το PDKI επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις του στην Κόγια και στη Ζεζνικάν, όχι μακριά από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, από «πυραύλους και drones – καμικάζι».

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις έγιναν την ώρα που το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις σε εξέλιξη στο Κουρδιστάν» του Ιράν, υποστήριξε το PDKI, το παλαιότερο ιρανικό κουρδικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1945, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης αυτές, που βρίσκονται για πολύ καιρό στο στόχαστρο της, πως υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν. Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έπειτα από τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

 

Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε και με χερσαίες δυνάμεις

Συνέχεια θα έχει η επιχείρηση της Τουρκίας σε Συρία και βόρειο Ιράκ, όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η χώρα του θα χρησιμοποιήσει και χερσαίες δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει κάνει καμία κουβέντα με τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία. Όπως έχουμε ξαναπεί, αν κάποιος διαταράξει τη χώρα μας και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στα νότια της Τουρκίας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή. Είναι στην πλευρά του Ιράκ, είναι στην πλευρά της Συρίας. Όπως λέω πάντα, όταν είπαμε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», δεν το είπαμε για το τίποτα. Αυτά τα βήματα έγιναν μόλις ήρθε η ώρα.

Για την ακρίβεια, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ ήταν μια πλήρης εκδήλωση αυτού του γεγονότος. Διότι το να καταστρέψουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελεί αυτή τη στιγμή απαραίτητο καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας μας. Ούτε περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική εκστρατεία.

Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελεί Στρατού θα αποφασίσουν πόση δύναμη από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακεί εκεί. Κάνουμε τη διαβούλευσή μας και στη συνέχεια παίρνουμε τα μέτρα μας αναλόγως. Έχουμε ήδη κάνει τις διπλωματικές μας κινήσεις με τις χώρες που έχουν παρουσία εδώ, και έχουμε κάνει και κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Λεπτομέρειες» της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία και Ιράκ

Η τουρκική TRT Haber αναφέρεται σε ‘λεπτομέρειες’ της επίθεσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά κουρδικών στόχων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, όπως σημειώνεται, συμμετείχαν και επιθετικά UAV στην επιχείρηση «Pençe Kılıç» («Γαμψό Σπαθί»). Σχεδόν 70 αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις τρομοκρατών. Στις βόμβες που έπληξαν τους στόχους ήταν γραμμένα τα ονόματα της 9χρονης Ecrin και του 15χρονου Yağmur, που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Istiklal.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η επιχείρηση διεξήχθη σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να καταστρέψουν την τρομοκρατία στην πηγή της, δόθηκε μεγάλη προσοχή τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και στη φάση της εκτέλεσης.

Αφού έλαβαν ενημέρωση για την επιχείρηση από τον Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγο Rafet Dalkıran, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους μετά από εντολή του υπουργού Χουλουσί Ακάρ «Αρχίζουμε από τώρα την επιχείρηση «Pençe Kılıç».

Αεροπλάνα απογειώθηκαν από 6 διαφορετικές βάσεις

Τα αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από 6 διαφορετικές βάσεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εναντίον στόχων στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Την εντολή για την επιχείρηση έδωσε ο πρόεδρος Ερντογάν και χτυπήθηκε για πρώτη φορά το Άιν αλ Αράμπ (Κομπάνι). Καταστράφηκαν στόχοι όπως καταφύγια, αποθήκες, σπήλαια, σήραγγες και αποθήκες των τρομοκρατών.

Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε το επιθετικό UAV Akıncı, χτυπήθηκαν ταυτόχρονα στόχοι σε Καντίλ, Άσος, Χαρκούκ στο βόρειο Ιράκ και Άιν αλ Αράμπ, Τελ Ριφάτ, Τζιζίρε και Ντέρικ στη βόρεια Συρία.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι το Ayn Al Arab- Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, ήταν μεταξύ των κύριων στόχων που χτυπήθηκαν.

Αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων χτύπησαν ταυτόχρονα στόχους στην Άσος, 140 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή, και στο Καντίλ, 90 χιλιόμετρα, στο βόρειο Ιράκ.

Χτυπήθηκαν 89 στόχοι 

Στην πρώτη φάση της επιχείρησης, στοιχεία της Διοίκησης της Αεροπορίας κατέστρεψαν 81 στόχους.

Ο αριθμός των στόχων που χτυπήθηκαν αυξήθηκε σταδιακά σε 89. Ειδικά μετά τη βομβιστική επίθεση στην οδό Istiklal, όπου σκοτώθηκαν 6 άτομα, δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά, και τραυματίστηκαν 81, η αεροπορική εκστρατεία έγινε συμβολικά κατά 81 στόχων, όπως σημειώνεται.

Ενώ αναφέρθηκε ότι μεταξύ των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική επιχείρηση ήταν και οι λεγόμενοι αρχηγοί της τρομοκρατικής οργάνωσης, τονίστηκε ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τοπικά και εθνικά πυρομαχικά, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

NTV: Χρησιμοποιήθηκε ο ρωσικός ελεγχόμενος εναέριος χώρος

Το NTV μετέδωσε ότι ο συριακός εναέριος χώρος υπό τον έλεγχο της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε επίσης από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, ο ελεγχόμενος από τη Ρωσία συριακός εναέριος χώρος άνοιξε στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις