Economist: Ενοχλήθηκε από την κατάκτηση του EURO 2020 από την Εθνική Ιταλίας γιατί... είχε μόνο Ιταλούς!
Επίθεση στην Εθνική Ιταλίας κάνει με άρθρο του το «Economist», το οποίο
ουσιαστικά την κατηγορεί... για ρατσισμό!«Μια νίκη της ευρωπαϊκής ιδέας και της ιταλικής δεξιάς», χαρακτηρίζει την κατάκτηση του EURO 2020 από την Ιταλία.
Θυμίζουμε ότι η Ιταλία νίκησε την Αγγλία με 3-2 στα πέναλτι, την Κυριακή το βράδυ, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 1968.
Ενώ όμως οι Ιταλοί -και το σύνολο της Ευρώπης- ξεσπούσαν σε πανηγυρισμούς , κάποιοι απογοητευμένοι οπαδοί της Αγγλίας επιτέθηκαν λεκτικά στους μαύρους παίκτες της ομάδας τους που αστόχησαν στα πέναλτι.
Πάνω σε αυτό το περιστατικό με ρατσιστική χροιά βασίστηκε το άρθρο του Economist, κατηγορώντας την Ιταλία για μία «ακόμα χειρότερη μορφή ρατσισμού» επειδή -άκουσον άκουσον- έκανε το σφάλμα να έχει μόνο Ιταλούς στην ομάδα της!
«Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της ιταλικής ομάδας των 26 ποδοσφαιριστών ήταν ότι, στη βασική 11άδα, δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης έγχρωμος. Αν και τρεις από τους παίκτες ήταν γεννημένοι στη Βραζιλία, είχαν ρίζες ιταλικές από τους παππούδες τους και συνεπώς ιταλική καταγωγή».
Και το άρθρο στο παγκοσμίου φήμης «Economist» συνεχίζει, αναπτύσσοντας μία αλλοπρόσαλλη λογική:
«Το πώς η ομάδα της Ιταλίας κατέληξε τόσο σοκαριστικά ξέχειλη από Ιταλούς εξηγείται από τους νόμους για την ιταλική ιθαγένεια. Βασικά, η ιταλική ιθαγένεια βασίζεται στο «jus sanguinis» («δικαίωμα του αίματος»): που μεταβιβάζεται τον Ιταλό γονέα σε Ιταλό τέκνο. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο απονέμουν την υπηκοότητα με αυτόν τον τρόπο, από την Ιρλανδία και τη Γαλλία έως την Ιαπωνία.
Το αντίθετο, το «jus soli» («δικαίωμα του εδάφους» ή «υπηκοότητα των δικαιωμάτων γέννησης»), παρέχει υπηκοότητα σε οποιονδήποτε γεννιέται στην επικράτεια ενός έθνους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απονέμουν την ιθαγένεια με αυτόν τον τρόπο.
Τέλος πάντων το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι Ιταλοί παίζουν στην ιταλική ομάδα… Αλλά δεν είναι καθόλου Ιταλοί. Είναι κακοί Ιταλοί που αμφιταλαντεύτηκαν στο να γονατίσουν πριν από τα παιχνίδια τους (μια πράξη που εισήχθη από τις ΗΠΑ μετά το κίνημα Black Lives Matter). Και όχι μόνο αυτό, κατακτώντας το τρόπαιο, η ιταλική ομάδα έκανε τους δεξιούς πολιτικούς στην Ιταλία χαρούμενους, κάτι εγκληματικό».
Όπως ήταν φυσικό το άρθρο αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ιδίως από χρήστες στα social media.
The most striking aspect of Italy’s 26-man squad before it took to the pitch was that, alone among the main contenders, it did not include a single player considered as being of colour https://t.co/6OYGu9p69j
— The Economist (@TheEconomist) July 13, 2021
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου