«Πέρασε» νομοσχέδιο ΣΟΚ που αλλάζει το διαδίκτυο...Αφαιρούν την δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης, τεκμηρίωσης της αλήθειας και διάδοσης αυτής...

Σχετική εικόνα


Το διαδίκτυο όπως το ξέραμε τελειώνει.
Τι μέρες αυτές οι παγκοσμιοποιητές ευελπιστούσαν να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η
τελική ψήφιση της οδηγίας για την χρήση του διαδικτύου, στην οποία ελάχιστοι έχουν δώσει σημασία, όπως όπως θα δείτε αλλάζει τα πάντα, προς μια κοινωνία παγκόσμιας χούντας.
Με ψήφους 348 υπέρ, 274 κατά και 36 αποχές εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.
Ένα είναι το σίγουρο: Το ιντερνέτ σε λίγο ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ελεύθερο.
Αυτό, γιατί, υπάρχουν δύο άρθρα, τα οποία ΑΛΛΑΖΟΥΝ δραματικά τον τρόπο χρήσης του διαδικτύου, την ελεύθερη πρόσβαση, ενημέρωση και την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι συμβαίνει, ενώ οι πολίτες κοιμούνται τον «ύπνο του δικαίου».

1. Άρθρο 13:
Σχετίζεται με τα λεγόμενα «φίλτρα περιεχομένου».
Ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακόμα και προσωπικοί λογαριασμοί στα social media, θα πρέπει να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων άδειες για τα πνευματικά δικαιώματα αναφορικά με οτιδήποτε ανεβαίνει από τους χρήστες στην ηλεκτρονική τους πλατφόρμα.
Ποιο είναι εδώ το πρόβλημα;
Κάθε λεπτό, αν όχι δευτερόλεπτο, ανεβαίνουν εκατομμύρια αναρτήσεις βίντεο, φωτογραφιών και post σε Youtube, Facebook και Twitter.
Είναι αδύνατο λοιπόν, ιδιαίτερα για μικρότερες πλατφόρμες και υπηρεσίες, να αγοράζουν συνεχώς άδειες πνευματικών δικαιωμάτων για όσα ανεβαίνουν στον χώρο τους.
Ως εκ τούτου θα κλείσουν, με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου να αναλάβουν τα πάντα στο διαδίκτυο, ακόμα και την ενημέρωση.
Για να ελέγχονται δε, αυτά που ανεβαίνουν σε κάθε ιστοσελίδα από τους χρήστες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φίλτρα περιεχομένου.
ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ: Θα απαιτείται λογισμικό που φιλτράρει αυτόματα μία ανάρτηση και αξιολογεί αν πρέπει να την μπλοκάρει ή να της δώσει την άδεια να ανέβει στο διαδίκτυο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Δεν θα έχουμε άμεσα πρόσβαση σε ότι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε, έως ότου γίνει ο έλεγχος.
Θα περιμένουμε δηλαδή να περάσει η ανάρτησή μας ή όχι. Με δύο λέξεις: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το φίλτρο content id που εφαρμόζει το Youtube έχει αγοραστεί από την Google.
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΗΣΕ; 100 εκατομμύρια δολάρια
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Πως κερδισμένοι από το άρθρο 13 όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πειθαρχήσουν σε αυτή. Μικρότερες ιστοσελίδες και δη ενημερωτικές, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι ήσυχοι ότι δεν παραβιάζουν την νομοθεσία, θα αναγκάζονται να απαγορεύσουν τις αναρτήσεις χρηστών, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ή θα κλείσουν.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα επιβληθεί λογοκρισία, ενώ το ιντερνέτ θα σταματήσει να συνιστά πεδίο ελεύθερης έκφρασης και μέσο ελεύθερης διάδοσης ιδεών αλλά και εναλλακτικής ενημέρωσης.
Όπως μεταδίδει το Russia Today, θα απαγορεύονται βίντεο μέχρι και gifs ή emoticons, τα οποία ενδέχεται να υποπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα τρίτων, για τα οποία η άδεια κοστίζει ένα κάρο λεφτά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
  • Αν κάποιος/α θέλει να μοιραστεί ένα τραγούδι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή σε τσατ (βλ. chat el.gr) θα μπορεί να το κάνει μόνο αν η ιστοσελίδα έχει συμβόλαιο με την συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής.
  • Βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες θα χρειάζονται την άδεια του παραγωγού για να ανέβουν και να ποσταριστούν.
  • Εικονίδια που χρησιμοποιούν σαν βάση μια φωτογραφία ή έναν πίνακα, θα «κόβονται» λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Αναγνώστες ανεξάρτητων ενημερωτικών σάιτ, τα οποία θα θεωρούνται «αναξιόπιστα» από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα μπορούν να αναρτούν δημοσιεύσεις από αυτά τα σάιτ, για παράδειγμα στο facebook, καθότι τα φίλτρα του εν λόγω κοινωνικού δικτύου δεν θα εγκρίνουν τις δημοσιεύσεις από αυτό το σάιτ.
2. Το άρθρο 11  αφορά τον φόρο των συνδέσμων. 

Τι σημαίνει αυτό;

Η αναπαραγωγή ειδήσεων με παραπάνω από μία λέξη ή μια σύντομη περιγραφή θα απαιτεί αγορά σχετικής άδειας χρήσης.

Με απλά λόγια: Υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί νομικά επικίνδυνη η χρήση περιλήψεων με συνδέσμους παραπομπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν κάποιος γράφει ένα άρθρο, θα αδυνατεί να χρησιμοποιεί περιγραφικά μία πηγή, προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά του, επειδή αυτό θα κοστίζει, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το άρθρο 11, ως ήταν.

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ των παγκοσμιοποιητών δεν θα έχουν φυσικά πρόβλημα γιατί το χρήμα τους ανήκει.
Η εναλλακτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία όμως θα έχει πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορεί να τεκμηριώνει ελεύθερα τις απόψεις της με περιγραφικές παραπομπές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως πράττει το el.gr, τεκμηριώνοντας κάθε του δημοσίευση, με παραπομπές σε ιστοσελίδες από όλον τον κόσμο.
Εν κατακλείδι, τα άρθρα 13 και 11, αλλάζουν το διαδίκτυο, όπως το ξέραμε, και θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση, την οποία πρεσβεύει το el.gr πάντα με τεκμηριωμένη ειδησεογραφία.
ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.


ΥΓ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προσεχείς εβδομάδες. Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν το κείμενο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά την δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ θα μεσολαβήσει διάστημα 2 χρόνων για την εφαρμογή τους.


















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις