Νέο «χαστούκι» από έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία




Άσχημα είναι, για το κυβερνητικό sussecc story, τα μαντάτα που έρχονται για την ελληνική οικονομία, καθώς σε νέα έκθεση του ΔΝΤ η Ελλάδα βρίσκεται στην
τελευταία θέση μαζί με την Λιθουανία.

Αυτό όσο αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο η ελληνική οικονομία δεν «πάσχει» μόνο εκεί.
Ειδικότερα, η αναθεώρηση των στόχων προς τα κάτω για την φετινή χρονιά, όσο αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, συμπαρασύρει και τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική οικονομία αντί για ανάπτυξη 2,6% το 2018 προβλέπεται ότι θα καταγράψει  ανάπτυξη 2%. Αυτό σημαίνει μία απόκλιση στο 0,6% του ΑΕΠ και 0,1% για το επόμενο έτος.

Παράλληλα τα νέα δεν είναι καθόλου καλά όσο αφορά το χρέος, με το 2018 να χαρακτηρίζεται ως «χρονιά-ρεκόρ» για το υψηλό χρέος.

Πιο συγκεκριμένα , ενώ το 2017 το ελληνικό χρέος ανήλθε στο 181,9% του ΑΕΠ, την φετινή χρονιά αναμένεται να εκτοξευθεί στο 191,3%, για να πέσει από το επόμενο έτος 181,8% , δηλαδή στα περσινά επίπεδα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αρχίσει να ξεπερνά η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πιο δεινή θέση από τη χώρα μας, με το 55% των δανείων στο τραπεζικό της σύστημα να χαρακτηρίζονται ως «κόκκινα».

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο διόλου καθησυχαστικό 50%.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις