Μέχρι και η Γερμανία ξεκίνησε τις μαζικές απελάσεις μεταναστών

Μέχρι και η Γερμανία ξεκίνησε τις μαζικές απελάσεις μεταναστών 

 

Μία χώρα η οποία για καιρό κινούνταν στην πολιτική των "ανοικτών συνόρων". 

Απελάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων στο Μαρόκο θα ξεκινήσει η Γερμανία το προσεχές
διάστημα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα δύο κέντρα φιλοξενίας που κατασκευάζει η γερμανική κυβέρνηση στο Μαρόκο.

Όπως καταγράφεται σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει η Welt am Sonntag, τα κέντρα θα φιλοξενήσουν άστεγα παιδιά αλλά και ασυνόδευτους ανηλίκους οι οποίοι έφτασαν στην Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Το σκεπτικό του Βερολίνου είναι ότι με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, δεν θα είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι γονείς αυτών των παιδιών προκειμένου να επαναπροωθηθούν στο Μαρόκο.

Το πρόγραμμα αφορά δύο κέντρα φιλοξενίας στο Μαρόκο, τα οποία μπορούν συνολικά να φιλοξενήσουν περίπου 200 παιδιά, παρέχοντάς τους κοινωνική βοήθεια, συμβουλές και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα κέντρα οικοδομούνται σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας και θα δέχονται παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία θα επιστρέφουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους, αλλά και ανηλίκους οι οποίοι θα απελαθούν - κυρίως όσους έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

«Αν και το πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, θα είχε περισσότερο νόημα να προσπαθούσαμε να πετύχουμε την επανένωση με τις οικογένειές τους στο Μαρόκο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Άνσγκαρ Χέβελινγκ, τονίζοντας πως το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέστη δυνατό να σταλεί πίσω ούτε ένας ασυνόδευτος μετανάστης, δείχνει ότι οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπίσουν τις οικογένειες των παιδιών.

Σύμφωνα πάντως με τη Βελτ αμ Ζόνταγκ, ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορούν να απελαθούν από την Γερμανία μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους: οι γερμανικές αρχές πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει είτε ότι ένα μέλος της οικογένειας του ανηλίκου θα αναλάβει την ευθύνη του όταν φθάσει στη χώρα, είτε ότι στη χώρα υπάρχει μια «κατάλληλη» δομή έτοιμη να τον φιλοξενήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία είχε απελάσει προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέσσερις ασυνόδευτους ανηλίκους κατά την περίοδο 2010-2014, αλλά κανέναν από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στην Γερμανία εκτιμάται ότι σήμερα ζουν περίπου 48.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις