Πλησιάζουν τα γεγονότα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς

 


Αλλο νόημα και ενδιαφέρον αποκτά πλέον η αποστολή του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά, στην Τουρκία και η επερχόμενη κάθοδος του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα καθώς όπως
αποκαλύπτεται με την κίνηση της η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της σημαίνει ότι κάνει, αυτομάτως, και μονομερή οριοθέτηση με την Ελλάδα!
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου, για να είναι σωστή, θα περιλαμβάνει και την πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών Καστελόριζου και Στρογγύλης αποκαλύπτει ο καθηγητής Θ.Καρυώτης σε άρθρο του.
Βάσει αυτής της ενέργειας, η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, η Κύπρος θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Ελλάδα!
Εύχομαι η κυβέρνηση της Κύπρου, τονίζει ο καθηγητής, να έχει πλήρη επίγνωση της απόφασής της. Η ιστορική αυτή απόφαση είναι αδιανόητο να έχει ληφθεί χωρίς γνώση της Ελληνικής κυβέρνησης και χωρίς την συγκατάθεσή της.
Η ενέργεια της Κυπριακής κυβέρνησης βασίστηκε στην πληροφόρηση ότι η Τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αρχίσει την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου η Τουρκία έχει κάνει μια παράνομη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.
Η Κυπριακή κυβέρνηση με την μονομερή αυτή οριοθέτηση προσπαθεί να εξουδετερώσει την παράνομη τουρκική χειρονομία.
Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ξεκινούν οι εργασίες διασύνδεσης με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-ΕΕ. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 1.520 χιλιομέτρων με χωρητικότητα 2.000 μεγαβάτ θα μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια. Ισραήλ-Κύπρος και Ελλάδα θέλουν να τελειώσει οριστικά το θέμα των ΑΟΖ στην περιοχή.
Πρακτικά αυτό σήμανε ότι εμπράκτως ασκούμε δικαιώματα ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένο και ενώνοντας τις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου.
Για το λόγο αυτό, η Τουρκία προχωρά σε πρόβα πολέμου με χρήση πραγματικών πυρών νότια της Κύπρου σε απόσταση μόλις 14 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αγίας Νάπας παράλληλα με τον άξονα των ακτών Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο!







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις