Πώς ο Χίτλερ απέκτησε το χαρακτηριστικό μουστάκι του


Ήταν το χαρακτηριστικό που τον έκανε αναγνωρίσιμο. Το διάσημο μουστάκι που μοιάζει με οδοντόβουρτσα του Αδόλφου Χίτλερ, ήταν η σφραγίδα του όπως επίσης και η σβάστικα και η χωρίστρα στα μαλλιά του. Γιατί όμως ο δικτάτορας επέλεξε αυτό το συγκεκριμένο μουστάκι;
Φως σε αυτό δίνει το βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ του History Channel, «The World Wars».
Η μίνι σειρά του History Channel ρίχνει νέο
φως στις συγκρούσεις που καθόρισαν τον 20ο αιώνα, με δραματικές αναπαραστάσεις καθώς και συνεντεύξεις με ιστορικούς και πολιτικές προσωπικότητες του σήμερα, όπως τους Τζον ΜακΚέιν, Κόλιν Πάουελ και Ντικ Τσένεϊ.
Η σειρά, διάρκειας πάνω από έξι ώρες, ξεκινά με έναν στρατιώτη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ανακαλύπτει ότι το στριφτό μουστάκι του, δεν επιτρέπει στη μάσκα αερίου του να κλείνει ερμητικά κατά τη διάρκεια μιας μάχης σε ένα χαράκωμα.
Ο στρατιώτης, που όπως αποκαλύπτεται είναι ο νεαρός Αδόλφος Χίτλερ, τότε φαίνεται πως αποφάσισε να κόψει το μουστάκι του δημιουργώντας το περίφημο στυλ του.
Ο Στέφεν Ντέιβιντ, παραγωγός της σειράς, δήλωσε πως η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψε πως ο Χίτλερ είχε μακρύτερο μουστάκι πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται» δήλωσε.
Όπως αποδεικνύεται, αν και δεν παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ λόγω έλλειψης χρόνου, δεν διέταξε κάποιος στον Χίτλερ να ξυρίσει το μουστάκι του, αλλά το έκανε ο ίδιος όσο ήταν στο νοσοκομείο.
Μετά τον τερματισμό του πολέμου το 1918, ο Χίτλερ αποφάσισε να κρατήσει το μουστάκι διατηρώντας το ίδιο στυλ ακόμη και όταν ανήλθε στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του '30 και σύντομα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του.
Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ διαπιστώνεται πως η προτίμηση του Χίτλερ για μεγαλύτερο μουστάκι στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει πως μια διάσημη φωτογραφία του που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από ιστορικούς και που τον δείχνει να γιορτάζει την κήρυξη του Πολέμου στη Γερμανία στις 2 Αυγούστου 1914 στο Μόναχο, είναι πλαστή.
Η φωτογραφία, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις σελίδες της ναζιστικής προπαγάνδας «German Illustrated Observer» στις 12 Μαρτίου 1932, το έτος που ο Χίτλερ κατέβηκε υποψήφιος για πρόεδρος, φαίνεται πως δείχνει τον 25χρονο Χίτλερ να επευφημεί και αργότερα να ισχυρίζεται πως εκείνη την στιγμή βρήκε το σκοπό της ζωής του.
Η φωτογραφία συνοδευόταν από την λεζάντα: «Αδόλφος Χιλτερ, ο Γερμανός πατριώτης φαίνεται στη μέση του πλήθους. Στέκεται με μάτια που λάμπουν – Αδόλφος Χίτλερ».
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Χίτλερ, όσο και ο προσωπικός του φωτογράφος Χάινριχ Χόφμαν, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πλαστή, καθώς το γνήσιο αρνητικό του δεν βρέθηκε ποτέ και δεν μπορεί να τη βρει κανείς στο υλικό επικαίρων της εκδήλωσης.



Πηγές: Daily Mail, ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις