Penny Lane: Εκεί όπου η CIA έκανε τους πρώην εχθρούς της διπλούς πράκτορες

Σε ειδικό πρόγραμμα είχαν ενταχθεί κάποιοι από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Ελευθερία, ασφάλεια για τις οικογένειές τους και εκατομμύρια δολάρια. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να αλλάξουν τα πιστεύω τους
Υπάρχουν δυο είδη κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, αυτοί που παρέμειναν εχθροί των Η.Π.Α και αυτοί που δέχθηκαν να γίνουν
διπλοί πράκτορες στο πλευρό της και να γίνουν "φονικές" μηχανές κατά της Αλ Καιντα.
Το πρόγραμμα ονομάστηκε "Penny Lane" και οι πρώην κρατούμενοι εκπαιδεύονταν σε μυστική εγκατάσταση πίσω από τις βάση του Γκουαντάναμο.
Όσοι από αυτούς αλλαξοπίστησαν είχαν μισθό, προστασία της οικογένειας τους σε ασφαλείς τοποθεσίες, καινούργιες ταυτότητες και πολύ πορνό.
Σύμφωνα με το Associated Press που έχει το ρεπορτάζ, οι εκπαιδευόμενοι διέμεναν στην ειδικά διαμορφωμένη βάση "Penny Lane" που θύμιζε ξενοδοχείο, εξαιτίας των ανέσεών της. Η μυστική λειτουργούσε μέχρι το 2006, ενώ η επιλογή των υποψηφίων γινόταν από μέλη της CIA, λίγες μόλις ημέρες από τον εγκλεισμό τους.
Εκεί είχαν κατασκευαστεί οκτώ μικρά κτίρια για να παραπέμπουν σε πανδοχείο, είχαν πραγματικά κρεβάτια με στρώματα και όχι κρεβάτια της φυλακής, τα δωμάτια ήταν ευρύχωρα, ενώ οι ένοικοι είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και ερωτικές ταινίες.
Η CIA είχε σχεδιάσει έτσι τα σπιτάκια ώστε να μοιάζουν περισσότερο με ξενοδοχείο, παρά με κελί φυλακής. Εκατοντάδες κρατούμενοι πέρασαν από αξιολόγηση, αλλά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών εκείνοι που μετατράπηκαν σε κατασκόπους, υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας με τη CIA.
«Κάποιοι κρατούμενοι ζήτησαν και έλαβαν ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου. Όμως, ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πολυτέλεια, ήταν τα κρεβάτια. Δεν ήταν στρατιωτικού τύπου, αλλά πραγματικά κρεβάτια με στρώματα", αναφέρει το κείμενο του Associated Press.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το 16% των πρώην τροφίμων του Γκουαντάναμο επανήλθαν στη μάχη κατά των ΗΠΑ όταν αφέθηκαν ελεύθεροι. Είναι άγνωστο αν ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποιοι που πέρασαν από το Penny Lane.
Οι υποψήφιοι του Penny Lane χρειάζονταν "νόμιμες" τρομοκρατικές διασυνδέσεις. Για να είναι χρήσιμοι για τη CIA, θα έπρεπε να καταφέρουν να επανασυνδεθούν με την Αλ Κάιντα. Όμως, στην πραγματικότητα, αρκετοί από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο ήταν εκεί με βάση ελλιπείς αποδείξεις και άρα μπορούσαν να προσφέρουν ελάχιστη βοήθεια στο πρόγραμμα.
Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ειρωνεία του προγράμματος. Όσοι δεν ήταν αποδεδειγμένα τρομοκράτες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αφεθούν ελεύθεροι από τους πραγματικούς εχθρούς των ΗΠΑ, οι οποίοι όμως θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες.
Τον Δεκέμβριο του 2009, ένας διπλός πράκτορας από την Ιορδανία, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε στρατιωτική βάση του Αφγανιστάν, παρασύροντας στο θάνατο μία ομάδα της CIA. Μπορεί, θεωρητικά να είχε διακοπεί η λειτουργία της "Penny Lane", ωστόσο οι συνέπειες του προγράμματος ήταν ακόμα ζωντανές.

πηγη
news247

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις