«Συμμαχία» κρατών για μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της προεδρίας της Ουγγαρίας: «Για τιμωρία»

 Τα «γεράκια» παίρνουν θέση στην ΕΕ: «Συμμαχία» κρατών για μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της προεδρίας της Ουγγαρίας: «Για τιμωρία»

Η Δανία αποφάσισε

να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προεδρία της Ουγγαρίας, μαζί με άλλες έξι χώρες που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές και ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης και όμως δημιουργία προηγουμένου και για όποιο άλλο κράτος δεν ακουλουθεί κατά γράμμα τις αποφάσεις του «Διευθυντήριου των Βρυξελλών».

Όλα δείχνουν ότι τα «γεράκια» αρχίζουν να εμφανίζονται στην ΕΕ και να ζητούν πολιτικές και στρατιωτικές εξουσίες από τα κράτη μέλη σε μια συνέχεια των δηλώσεων της εκ νέου προέδρου της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πολιτική της πλατφόρμα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι η δουλειά της τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας «αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της κοινής στρατηγικής για τη βιομηχανία άμυνας της ΕΕ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου αμυντικού επιτρόπου, περισσότερη χρηματοδότηση για την άμυνα και την αξιοποίηση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την παροχή όπλων για την Ουκρανία​​.

Η απόφαση της Δανίας να ενταχθεί στο μποϊκοτάζ ακολουθεί τις ανακοινώσεις της Σουηδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Φινλανδίας, οι οποίες επίσης δεν θα στείλουν τους υπουργούς τους στις συνεδριάσεις που διοργανώνονται από την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

 

 

 

Η διαμαρτυρία αυτή ξεκίνησε λόγω των πρόσφατων συνομιλιών του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που θεωρήθηκε «αντίθετο με τις αξίες και τις συμφωνίες της ΕΕ​»​.

Η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τζέσικα Ροσβάλ, δήλωσε ότι η συμμετοχή της χώρας της σε αυτό το μποϊκοτάζ είναι απαραίτητη για να υπογραμμίσει τις συνέπειες των ενεργειών της Ουγγαρίας​​.

Την ίδια στιγμή «ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θέλει να ματαιώσει την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη ρεπορτάζ του Politico.

«Ο Μπορέλ εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει τους υπουργούς σε μία κανονική συνάντηση στις Βρυξέλλες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εάν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι. Με αυτόν τον τρόπο η Ουγγαρία θα “τιμωρηθεί” για τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού Όρμπαν στη Μόσχα και το Πεκίνο, για τα οποία δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση – παρ’ ότι ο Όρμπαν άφησε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ταξιδεύει ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις