«Διανύουμε τα 5 τελευταία λεπτά του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος – Έρχεται η κατάρρευση των πάντων»
Η Gold Switzerland
στην πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει δυσοίωνες προβλέψεις, με βάση τις οποίες ο κόσμος «πιθανότατα διανύει τώρα τα τελευταία 5 λεπτά του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος»!Η πτωτική τάση στα επιτόκια των ΗΠΑ σταμάτησε το 2020 – έκτοτε βρίσκονται σε ανοδική τάση.
Η αλήθεια είναι πως καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ελέγξει τα επιτόκια όταν η κυβέρνησή της εκδίδει αλόγιστα χρέος και μοναδικός αγοραστής είναι η ίδια η κεντρική τράπεζα.
Πράγματι, αυτό δεν είναι κυβέρνηση, παρά μόνο σχήμα Ponzi… που προσομοιάζει σε «μπανανία» αναφέρει ο ελβετικός οίκος.
Εύλογα, η έντονη άνοδος στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα ανεβάσει και τις αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τότε θα αρχίσει το πάρτι.
«Κάθε μεγάλη δύναμη που ξοδεύει περισσότερα από το χρέος που μπορεί να εξυπηρετήσει, δεν μπορεί να παραμείνει μεγάλη για πολύ. Αυτή είναι μια παγκόσμια αλήθεια για την Ισπανία των Αψβούργων, αλήθεια για το αρχαίο καθεστώς Γαλλίας, αλήθεια για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλήθεια για τη Βρετανική Αυτοκρατορία».
Με βάση λοιπόν το CBO (Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου), οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περισσότερα για τόκους παρά για άμυνα στο τέλος του 2024.
Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, το CBO προτιμά να μην λέει άβολες αλήθειες.
Όπως προβλέπει, το κόστος των τόκων θα φθάσει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034.
Αν παρεκτείνουμε όμως τις τάσεις του ελλείμματος και εφαρμόσουμε το τρέχον επιτόκιο, το ετήσιο κόστος τόκων θα φτάσει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2024, αντί για το 2034!
Το ομοσπονδιακό χρέος ήταν κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 1980.
Τώρα, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το δε χρέος σήμερα είναι στα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τάση αύξησης στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2034!
Δεδομένου δε ότι η τάση των επιτοκίων είναι ανοδική, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, ένα επιτόκιο 10% το 2036 ή πριν δεν είναι ρεαλιστικό.
Θυμηθείτε τα επιτόκια στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980: ήταν πολύ πάνω από το 10%, με χρέος και έλλειμμα πολύ χαμηλότερα.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, οι εκδόσεις νέου χρέους εκ μέρους των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθούν και, παρά την πρόσφατη άνοδο, η αξία του δολαρίου θα υποχωρήσει.
Πού πάμε λοιπόν; Πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε μια πληθωριστική περίοδο που θα οδηγήσει σε πιθανό υπερπληθωρισμό.
Με το παγκόσμιο χρέος να έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 4 φορές αυτόν τον αιώνα από 80 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 350 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύν ένα βουνό παραγώγων άνω των 2 τετράκις εκατ. δολαρίων, συν τις μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις, το χρέος συνολικά θα ξεπεράσει τα 3 τετράκις εκατ. δολ.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν μανιωδώς να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα γίνουν χρέη, καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι θα αποτύχουν και οι τράπεζες θα σωθούν τυπώνοντας χρήμα σε βαθμό απεριόριστο.
Και από εδώ προέρχεται η έκφραση Banca Rotta, σάπια τράπεζα.
Αλλά ούτε μια τράπεζα ούτε ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να σωθεί με την έκδοση άχρηστων χαρτιών ή ψηφιακού χρήματος.
Τον Μάρτιο του 2023, τέσσερις τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες.
Σύντομα ακολούθησε η Credit Suisse που έπρεπε να διασωθεί.
Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα μόλις ξεκίνησαν.
Η πτώση στις τιμές των ομολόγων και η κατάρρευση της αγοράς δανείων για ακίνητα είναι μόνο η αρχή.
Όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, θα δούμε το χρέος να αυξάνεται εκθετικά όπως έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται.
Οι εκθετικές κινήσεις ξεκινούν σταδιακά και μετά ξαφνικά – είτε μιλάμε για χρέος, πληθωρισμό ή πληθυσμό.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, ο κόσμος πιθανότατα διανύει τώρα τα τελευταία 5 λεπτά του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
Η επερχόμενη τελική φάση είναι πιθανό να πάει πολύ γρήγορα, όπως ακριβώς συνέβη στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης το 1923.
Τον Ιανουάριο του 1923 μια ουγγιά χρυσού κόστιζε 372.000 μάρκα και στα τέλη Νοεμβρίου του 1923 η τιμή ήταν 87 τρισεκατομμύρια μάρκα!
Οι συνέπειες μιας κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στη Δύση, θα είναι καταστροφικές.
Ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες για να υπάρξει ανάκαμψη.
Αν μη τι άλλο, προβλέπεται χρεοκοπία και διολίσθηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συν μια μαζική συρρίκνωση της οικονομίας και του εμπορίου.
Η Ανατολή και ο Νότος και ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλα αποθέματα εμπορευμάτων θα ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα.
Η Ρωσία για παράδειγμα έχει εμπορεύματα αξίας 85 τρισεκ. δολ., τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, η κατοχή μετοχών, ομολόγων ή ακινήτων –όλα τα περιουσιακά στοιχεία της φούσκας, είναι πιθανό να οδηγήσει σε τεράστια διάβρωση του πλούτου καθώς προχωράμε στην «Κατάρρευση των Πάντων», καταλήγει η Gold Switzerland.
Εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό που ακούω ότι κάποιες χώρες όπως η Σ. Αραβία, η Αίγυπτος κλπ, ζητάνε τον χρυσό τους από την Αμερική. Άν όμως διαβάσουμε τα "ψιλά γράμματα" στην σχετική είδηση, δεν μεταφέρουν τον χρυσό στην επικράτεια τους - όπως θα ήταν αναμενόμενο - αλλά όλες αυτές οι χώρες τον δίνουν σε μια ιδιωτική εταιρεία - που ιδρύθηκε μόλις πρίν από μερικές ημέρες - για να τον "φυλάξει" για λογαριασμό τους. Τώρα σε ποιούς ανήκει αυτή η εταιρεία; Να υποθέσω σε αυτούς που ανήκει πχ η Blackrock η Vanguard και όλες οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως; Και όταν ξεσπάσει ξαφνικά η παγκόσμια οικονομική κρίση, τι θα γίνει άραγε αυτός ο χρυσός; Ότι έγινε και πχ και ο χρυσός της Τράπεζας της Ανατολής; Μήπως πχ ξαφνικά μέσα στην δίνη του πολέμου και της οικονομικής κρίσης εξαφανιστεί αυτή η εταιρεία, και - λέω εγώ με το χαζό μου το μυαλό - ο χρυσός αυτός εμφανισθεί ξαφνικά κάπου εκεί, στον νεοαναγερθέντα Ναό του Σολομώντα στα πόδια και στην διάθεση του επερχόμενου "Μεσσία"; Λέω τώρα..... χαζές υποθέσεις κάνω.....
ΑπάντησηΔιαγραφή