“Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί”…
Οι πανηγυρισμοί του Ερντογάν
τη νύχτα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν εντέλει καθόλου τυχαίοι. Επειδή οι προφήτες έχουν τελειώσει σε αυτόν τον κόσμο, σίγουρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε μαντικές ικανότητες, αλλά γνώριζε κάτι παραπάνω σε σύγκριση με τους Έλληνες ψηφοφόρους.Οι απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου ο οποίος υιοθέτησε πλήρως την τουρκική προπαγάνδα αναφορικά με την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών F 16 από την Τουρκία, δεν είναι κάποιο «μεμονωμένο κρούσμα». Η αντίδραση της ομογένειας που χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δηλώσεις «αρμόζουσες σε πράκτορες των Τούρκων», δεν ήταν υπερβολική. Τα επιχειρήματα Συρίγου υπέρ της απόκτησης μαχητικών από την Τουρκία τα είχε επαναλάβει το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, απευθυνόμενη στις ΗΠΑ.
Εξίσου προκλητικές, ανεπίτρεπτες και μειωτικές ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έπειτα από την σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη είχε υιοθετήσει πλήρως και δημόσια την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν «τρομοκρατικής απειλής»! Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που χαρακτηρίζει τα θύματα των Τούρκων ως «τρομοκράτες». Υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο την διαχρονική τουρκική προπαγάνδα που χρησιμεύει για να συγκαλύψει τις γενοκτονίες που η Τουρκία έχει διαπράξει κατά των Ελλήνων, των Αρμενίων, τον Ασσυρίων και τώρα των Κούρδων.
Οπωσδήποτε μία τέτοια εγκληματική δήλωση δεν μπορεί να είναι προϊόν ανοησίας η ανικανότητας.
Και φτάνουμε τώρα στον Νίκο Τσάφο…
Νίκος Τσάφος: ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας!
Αυτό προκύπτει τόσο από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από πλήθος δημοσιευμάτων που τεκμηριώνουν ότι βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά.
Ας δούμε τώρα τι έγραφε ο κ. Τσάφος σε τουιτ που ανέβασε, στις 8 Δεκ. 2020, σχετικά με τις θαλάσσιες διαφορές στην Κύπρο
“The first maritime dispute is over areas that the Turkish Republic
of Northern Cyprus has licensed off the *southern* coast of Cyprus. This
is not a maritime dispute—it’s a dispute over Cypriot sovereignty. But
as a “territorial” dispute, it’s an odd one.”
Η πρώτη θαλάσσια
διαφορά αφορά περιοχές που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει
αδειοδοτήσει στα *νότια* παράλια της Κύπρου. Αυτή δεν είναι μια
θαλάσσια διαμάχη – είναι μια διαμάχη για την κυπριακή κυριαρχία. Αλλά ως
«εδαφική» διαμάχη, είναι περίεργη.
Το “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” φαίνεται και σε φωτογραφία-χάρτη στο ίδιο τουίτ.
Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας…αναφέρει, στο τουίτερ, την κατεχόμενη Κύπρο ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”
Δεν είναι όμως η μοναδική παραφωνία του συγκεκριμένου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το επίσης αδιανόητο είναι ότι ο κ.Τσάφος είχε υποστηρίξει μέσω άρθρου του στην πως «η πρόταση για αγωγό προς την Τουρκία φαίνεται πιο ελκυστική τώρα απ’ ότι στο παρελθόν». Σε μια περίοδο όπου έμπαινε η «ταφόπλακα» με αμερικανική σφραγίδα στον EastMed, ο Νίκος Τσάφος εκφραζόταν υπέρ του «πόθου» των Τούρκων.
Γιατί αυτός είναι ο πόθος της Τουρκίας. Να γίνει κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο και να κάνει την Ευρώπη να πέσει ακόμα πιο χαμηλά στα πόδια της παρακαλώντας την Άγκυρα. Και ένας αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας, που θα λειτουργήσει ως εναλλακτικός του ρωσικού φυσικού αερίου, θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα αναβαθμίσει αυτομάτως τον ρόλο της Άγκυρας σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα της Ευρώπης όπως το ενεργειακό.
Πώς το είχε πει προ μηνών περίπου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας;
«Η πιο οικονομική, πιο εφαρμόσιμη και ταχύτερη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η λύση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Βούληση προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε να διαμορφώνεται και από άλλες χώρες»! Κάτι ήξερε μάλλον.
Να σου ταυτόχρονα και το καινούριο τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο φθάνει την Πέμπτη στην Τουρκία και τον Ιούλιο ξεκινά για την πρώτη του αποστολή, μαντέψτε που, στην Ανατολική Μεσόγειο!
Όλα αυτά και άλλα πολλά συνηγορούν πως κάτι έχει μοιραστεί στην ενεργειακή «πίτα».
Και
μεγάλη χαμένη αναμένεται να είναι σίγουρα η Κύπρος σε όλο αυτό το
παιχνίδι, αλλά και η χώρα μας, η οποία για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο
ενδεχόμενο, κανείς δεν ξέρει τι σόι υποχωρήσεις θα χρειαστεί να κάνει.
Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει για σύμβουλό του έναν άνθρωπο που φαίνεται πως υποστηρίζει τον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας, τη στιγμή ακριβώς που το μεγάλο ενεργειακό παζάρι φαίνεται να φτάνει στο φινάλε του.
Κάτι πολύ σκοτεινό εξυφαίνεται στο μέγαρο Μαξίμου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου