Το φυσάνε και δεν κρυώνει» στο Βερολίνο για την απόρριψη της «βολικής» εξόδου της Βρετανίας

Brexit: «Το φυσάνε και δεν κρυώνει» στο Βερολίνο για την απόρριψη της «βολικής» εξόδου της Βρετανίας 


Εικόνα ήττας στο Βερολίνο μετά την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου (Βουλή των Κοινοτήτων) να απορρίψει την εξαιρετικά «χλιαρή» συμφωνία με
την ΕΕ για το Brexit. 
Η συγκλονιστική πλειοψηφία των 432 ψήφων έναντι των 202, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση της βρετανικής βούλησης (που έχει πάντως την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, ο οποίος δεν θέλει ούτε «ζωγραφιστή» να δει την Τ.Μέι).Kατ'αρχήν «κόπηκαν μαχαίρι» οι γερμανικοί τσαμπουκάδες στιλ «Αυτό είναι και αν θέλετε, δεν υπάρχει άλλη συμφωνία» της καγκελαρίου Α.Μέρκελ, όταν της τέθηκαν προ διμήνου οι πρώτες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Βρετανίας για την ετεροβαρή συμφωνία που ουσιαστικά επέτρεπε στις Βρυξέλλες να διατηρήσουν τον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων τους.
Πριν λίγο ο διάδοχος του Β.Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «Η χθεσινή ήταν μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Όμως το σκληρό Brexit είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ' όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.
Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «Λυπάται βαθιά για την απόφαση» και έκανε έκκληση στους Βρετανούς «να πρυτανεύσει η ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε αυτή την έκβαση, το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί μια ειδική κατάσταση».«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: Eίναι μια απόφαση που μας πονάει. Και λέμε: Θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε».
Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ και προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «Φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».
Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μίλησε για «καταστροφικό αποτέλεσμα» και εκλιπαρεί τους Βρετανούς να μείνουν στην (σ.σ.: γερματοκρατούμενη) ΕΕ.
Τι μπορεί να συμβεί εφ'εξής; Θα πρέπει να δούμε το εναλλακτικό σχέδιο που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει η Τ.Μέι σε τρεις ημέρες.
Σίγουρα περίμενε την ήττα, σίγουρα έχει κάποιο «plan B». Καλό ή κακό.
Το οποίο και αυτό θα τεθεί υπ'όψιν της κρίσης του βρετανικού κοινοβουλίου και σίγουρα υπό την αίρεση των Βρυξελλών, αν μιλάμε για συμφωνία.
Οι σκληροί του Brexit δεν θέλουν καν συμφωνία. Θέλουν απλά να βγουν από την ΕΕ. Θεωρούν, βάσιμα, ότι η ΕΕ έχει ανάγκη την Βρετανία και όχι η Βρετανία την ΕΕ.
Ούτε ο Ν.Τραμπ θέλει συμφωνία (αυτό λίγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει και πόσο επηρεάζει τις εξελίξεις).
Ετσι ή αλλιώς η 29η Μαρτίου είναι κοντά. 


















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις