Από το Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκινά αύριο η διαδικασία «έξωσης» της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Από το Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η επεξεργασία του σχεδίου διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η online έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σχέδιο που θα επεξεργαστεί η Κομισιόν και το οποίο συζητήθηκε χθες, στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ, ανοίγει, ουσιαστικά, το δρόμο για να
τεθεί η Ελλάδα εκτός της Ζώνης Σένγκεν, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδυναμίας της να διεξάγει αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορά της -και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ- προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.
Το γαλλικό δημοσίευμα «υπενθυμίζει», όπως έκαναν και χθες οι Times, ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία ζητούν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, που συνιστά, ουσιαστικά, εξαίρεση της χώρας μας από το χώρο ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.
Η γαλλική εφημερίδα, μάλιστα, επιμένει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος στο σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν και θα συνεχίσει να μάχεται για τη χώρα μας. «Ξεχνάει», ωστόσο, ή παραβλέπει, τη χθεσινή αποκάλυψη των Financial Times για την ύπαρξη επιστολής του προέδρου της Κομισιόν προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, με την οποία ενθαρρύνει και δίνει οδηγίες για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προχωρώντας ουσιαστικά σε «de facto» απομάκρυνση της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Υπενθυμίζεται ότι, καθώς η Κομισιόν εμφανίζεται να απορρίπτει το σενάριο «ευθείας» αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι «λεπτή» και σύνθετη.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε και κατά το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΣ στο Άμστερνταμ, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της Ζώνης Σένγκεν.
Στη συνέχεια, θα υποβάλει την έκθεσή της στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Κατόπιν, η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις.
Εάν, μετά την παρέλευση του τριμήνου, θεωρηθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.).
Το ό,τι η Κομισιόν προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο επιβεβαίωσε, εξάλλου, με σημερινές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτρό, η οποία υπογράμμισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της Ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν έως δύο έτη, η ίδια απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».
«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα μπορούσαν να συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά» εξήγησε.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου