Ταπείνωση διαρκείας

Ταπείνωση διαρκείας: Επιτρέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών η χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει το ΥΠΕΞ των Σκοπίων 

Σε ταπείνωση διαρκείας από τα Σκόπια

εξελίσσεται η υπογραφή της επαίσχυντης τε και εκτρωματικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που χρέωσε στο ελληνικό κράτος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την οποία δεν μπορεί να υπερασπιστεί, παρά το γεγονός ότι ήταν μια συμφωνία ανοιχτά υπέρ της γειτονικής χώρας, η ανίκανη, de facto, διπλωματικά κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι σφαλιάρες πέφτουν η μία μετά την άλλη, με τους αξιωματούχους να αγνοούν και να εμπαίζουν τις ελληνικές προειδοποίησεις…
Τελευταίο χτύπημα ήταν η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Timcho Muchunski, ο οποίος υπερασπίστηκε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας, λέγοντας ότι δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών .
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ του κρατιδίου, ερωτηθείς σε συνέντευξη σχετικά με τις αντιδράσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι η χρήση του όρου δεν αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας ενώ επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς περί «επαίσχυντης» συμφωνίας.
Στην απάντησή του, στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), στην τοπική γλώσσα, ο Timcho Muchunski είπε «Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα.
Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου.
Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε.
Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας.

Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πώς και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός, εξηγώντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος.
Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε».

Εμμένουν Silianovska και Mickoski μιλούν για «Μακεδονία» και για «μακεδονικό στρατό»

Στο μεταξύ, εμμένει στις προκλήσεις η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συνεχίζει με δηλώσεις της να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών .
Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της χώρας, Silianovska, η οποία σε ανάρτησή της αναφέρθηκε σε «μακεδονικό στρατό» με τον πρωθυπουργό, Mickoski, να επανέρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ , κάνοντας χρήση και πάλι του μη συνταγματικού όρου. «Μακεδονία».
Ειδικότερα, η Silianovska μετά από επίσκεψή της σε μονάδες ειδικών δυνάμεων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Οχρίδα, χαρακτήρισε την ανάρτησή της στον στρατό της χώρας της «μακεδονικό».
«Ο υψηλός βαθμός εκπαίδευσης στην εκτέλεση σύνθετων καθηκόντων στο νερό καθώς και η ικανότητα στις πολεμικές τέχνες, που επιδεικνύεται σήμερα από τα μέλη του Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων, επιβεβαιώνει τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την απόδοση του Μακεδονικού Στρατού, ο οποίος εκπληρώνει πάντα τα καθήκοντά του. του στα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ» έγραψε η Silianovska.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Mickoski, με την ανάρτησή του στο Instagram συνέχισε να χαρακτηρίζει τη χώρα της «Μακεδονίας».
«Η Μακεδονία και η περιοχή ήταν όμηροι του παρελθόντος για πάρα πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε ένα μέλλον» έγραψε ο Mickoski, προσθέτοντας «Μακεδονία, σε αγαπάμε και να είσαι περήφανη γιατί πραγματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να ανακτήσουμε αυτή τη χαμένη αξιοπρέπεια που δυστυχώς δεν είχαμε τα τελευταία 7 χρόνια, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά παντού στον κόσμο, επειδή δεν εκπροσωπηθήκαμε από πολιτικούς, που ευτυχώς για τους πολίτες είναι πλέον παρελθόν».














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις