"ΝΙΚΑΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ"....Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ....!!!
Με τις τιμές της ενέργειας στα υψηλά της δεκαετίας, οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη ένταση ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να κλείνουν.
Δεκάδες εργοστάσια σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως χάλυβας, αλουμίνιο, λιπάσματα και η ίδια η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκαν να κλείσουν μονάδες, καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν τις επιχειρήσεις τους ζημιογόνες.
Η έλλειψη φυσικού αερίου έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για μια βιομηχανία με ενεργειακό δελτίο, αλλά για τους κλάδους με μεγαλύτερη ένταση ενέργειας τα πράγματα έχουν ήδη προχωρήσει.
Το κόστος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν είναι πλέον επικερδές και πρέπει να κλείσουν.
Αυτή η εκτόξευση της βαριάς βιομηχανίας της Ευρώπης βαραίνει ήδη τις οικονομίες της περιοχής και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΕ πρόκειται να μπει σε βαθιά ύφεση.
«Οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχουν ωθήσει την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα μιας ύφεσης στα τέλη του 2022/αρχές του 2023.
Αναμένουμε να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, αλλά μια διαρκής και ουσιαστική βελτίωση της ανάπτυξης φαίνεται επίσης απίθανη», ανέφερε σε σημείωμα της Oxford Economics.
Μακρά ζημιά
Το κλείσιμο θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης.
Στη Γερμανία, τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, οι βιομηχανίες με τη μεγαλύτερη ένταση ενέργειας πλήττονται ήδη σκληρά από το μη βιώσιμο κόστος: η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 26% του κόστους της βιομηχανίας μεταλλουργίας, το 19% της βασικής χημικής παραγωγής, το 18% της παραγωγής γυαλιού, το 17% για χαρτί και 15% των δομικών υλικών, σύμφωνα με τον Destatis.
Πάνω από τα μισά από τα χυτήρια αλουμινίου της Ευρώπης έχουν ήδη πληγεί από τις κρίσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΕΕ έχει χάσει προσωρινά 650.000 τόνους πρωτογενούς δυναμικότητας αλουμινίου, ή περίπου το 30% της συνολικής της δυναμικότητας, ανέφερε η Eurometaux.
Μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα και χημικών της Ευρώπης έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το πότε μπορούν να ξεκινήσουν ξανά.
Και η ένωση βιομηχανίας λιπασμάτων της Ευρώπης λέει ότι περισσότερο από το 70% της παραγωγής λιπασμάτων της ηπείρου έχει είτε κλείσει είτε επιβραδυνθεί λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε το IntelliNews, μετά από περισσότερους από επτά μήνες πολέμου, οι τιμές των εμπορευμάτων σε γενικές γραμμές άρχισαν να πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ακόμη και όταν ξεπερνούν τις κορυφές του πανικού τους, οι τιμές όπως το φυσικό αέριο και το ρεύμα παραμένουν διπλάσιες ή τριπλασιάζονται στο κανονικό τους επίπεδα.
Ατσάλι
Οι παραγωγοί του μετάλλου από την Ισπανία έως τη Γερμανία αρχίζουν να επιβραδύνουν ή να σταματούν εντελώς την παραγωγή τους, καθώς το υψηλότερο κόστος καθιστά την παραγωγή μη βιώσιμη, ακόμη και με το εμπόριο χάλυβα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τόνοι ετήσιας παραγωγικής ικανότητας επηρεάζονται ήδη από την απότομη αύξηση του κόστους, αναφέρει η Steel News.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ινδική ArcelorMittal, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, δήλωσε ότι σχεδίαζε να κλείσει δύο από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία εν μέσω ραγδαίας αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλα μεγάλα χαλυβουργεία είναι η Acerinox SA, η Salzgitter AG και η Liberty Steel.
Η ισπανική Acerinox έχει ήδη κλείσει εν μέρει ένα εργοστάσιο στο Κάντιθ, όπου ένα εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα έχει σταματήσει αλλά άλλες γραμμές θερμής και ψυχρής έλασης εξακολουθούν να λειτουργούν.
Η εταιρεία έχει επίσης απολύσει 1.800 εργαζομένους, το 85% του εργατικού δυναμικού της.
Στη Γερμανία, η Salzgitter μείωσε τις εργασίες τήξης στο εργοστάσιό της στο Peine και η βρετανική παραγωγός Liberty Steel σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Rotherham νωρίτερα από το αναμενόμενο, ανέφερε το Bloomberg.
Αλουμίνιο
Οι ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου και άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων μείωσαν την παραγωγή τους ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε προσωρινά σχεδόν το ένα τρίτο της πρωτογενούς χωρητικότητάς της σε αλουμίνιο και υπήρξαν παρόμοιες διακοπές λειτουργίας και μειώσεις παραγωγικής ικανότητας από παραγωγούς ψευδαργύρου και άλλων μετάλλων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στο 40% του κόστους παραγωγής για πρωτογενή μη σιδηρούχα μέταλλα, σύμφωνα με την Eurometaux, την Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάλλων.
Περιλαμβάνουν έναν αριθμό παραγωγών σε ανατολικά μέλη της ΕΕ, όπως το Alro της Ρουμανίας, το Slovalco της Σλοβακίας και το Talum στη Σλοβενία, καθώς και το KAP στο υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ Μαυροβούνιο.
Μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που λαμβάνουν παρόμοια μέτρα είναι η Aluminium Dunkerque Industries France, η Trimet Aluminium στη Γερμανία, η Aldel στην Ολλανδία και η Alcoa στην Ιταλία.
Λιπάσματα
Οι παραγωγοί λιπασμάτων κλείνουν επίσης καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του οικονομικού πολέμου, εξαρτημένοι σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.
Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων εάν δεν ομαλοποιηθούν οι αγορές λιπασμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στις 15 Σεπτεμβρίου.
«Εάν δεν εξομαλύνουμε τις αγορές λιπασμάτων, θα έχουμε πρόβλημα τροφίμων το 2023», δήλωσε ο Γραμματέας του ΟΗΕ.
Η γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών ουσιών BASF έχει ήδη κλείσει προσωρινά 80 σχέδια παγκοσμίως και επιβραδύνει την παραγωγή σε άλλα 100 καθώς σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές παραγωγής ανάλογα με το τι θα συμβεί στις τιμές του φυσικού αερίου.
Οι αντίπαλες εταιρείες παραγωγής αμμωνίας Yara και CF Industries δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι μειώνουν επίσης την παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Οικονομικός αντίκτυπος στην Ευρώπη
Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία βαραίνει ήδη πολύ την οικονομία της Ευρώπης.
Οι δύο κύριες δημοσκοπήσεις για τις επιχειρήσεις, η ZEW και η IFO, έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες καθώς οι φόβοι για μια βαθιά ύφεση σε όλη την Ευρώπη και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν επανειλημμένα υποβαθμιστεί.
«Ο δείκτης ZEW για την ευρωζώνη υποχώρησε ξανά τον Σεπτέμβριο, καθώς η εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και οι προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω, γεγονός που επιβεβαιώνει την έκκλησή μας για μια επερχόμενη ύφεση αυτόν τον χειμώνα.
Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στη Γερμανία, όπου οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ακόμη πιο σημαντικά», ανέφερε σε σημείωμα της Oxford Economics.
«Ο δείκτης για την ευρωζώνη βρίσκεται τώρα στο -60,7, μειωμένος κατά 5,8 π.μ. από τον Αύγουστο».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου