Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν από τον Φάουτσι

Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν από τον Φάουτσι 

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ξεκίνησε έρευνα

σχετικά με τη χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) της έρευνας για τις νυχτερίδες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν, όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το ενδιαφέρον της κορυφαίας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών προστίθεται στον διεθνή έλεγχο των εγκαταστάσεων της Γουχάν, όπου στεγάζεται ένα από τα υψηλότερου επιπέδου εργαστήρια βιοασφάλειας της Κίνας, το οποίο έχει θεωρηθεί πιθανή πηγή της πανδημίας COVID-19.

«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κλήση μας την Τρίτη, ο Έρικ [Στέμι] (cc’d) παρείχε απαντήσεις στις παρακάτω αρχικές ερωτήσεις σας (επίσης επισυνάπτονται)», έγραψε η Άσλεϊ Σάντερς, υπεύθυνη ερευνών στο τμήμα ολοκλήρωσης προγραμμάτων του NIH, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (pdf) με ημερομηνία 22 Μαΐου 2020 και θέμα «Ερωτήσεις για επιχορηγήσεις – έρευνα του FBI», το οποίο απευθυνόταν στον πράκτορα του FBI Ντέιβιντ Μίλερ.

 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα ελήφθη από το παρατηρητήριο κυβερνητικής διαφάνειας Judicial Watch μέσω μιας αγωγής για τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, η οποία ζητούσε τα αρχεία των επικοινωνιών, των συμβάσεων και των συμφωνιών με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν (WIV).

Το αντικείμενο της έρευνας δεν είναι σαφές, διότι η υπόλοιπη αλληλογραφία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πέντε σελίδες συνολικά, είναι πλήρως επεξεργασμένη. Αλλά το όνομα του συνημμένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «SF 424 AI110964-06 (ημερομηνία λήψης 11/05/2018)», αντιστοιχεί στην επιχορήγηση του NIH «Understanding the Risk of Bat Coronavirus Emergence» (Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης του κορονοϊού της νυχτερίδας).

Το εν λόγω έργο διευθύνεται από τον Πίτερ Ντάσακ της EcoHealth Alliance, η οποία στη συνέχεια διοχετεύει χρήματα στο εργαστήριο στη Γουχάν. Από το 2014 έως το 2019, η μη κερδοσκοπική οργάνωση της Νέας Υόρκης έλαβε έξι ετήσιες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 3.748.715 δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων στο πλαίσιο του NIH για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2026.

Η έρευνα του FBI είχε επικεντρωθεί σε τουλάχιστον δύο από τις επιχορηγήσεις, το 2014 και το 2019 αντίστοιχα, όπως προκύπτει από το θέμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η επιχορήγηση του 2014 αποσκοπούσε στην «κατανόηση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του επόμενου CoV στους ανθρώπους, μελετώντας την ποικιλομορφία του CoV σε μια κρίσιμη ζωονοσολογική δεξαμενή (νυχτερίδες), σε περιοχές υψηλού κινδύνου εμφάνισης (αγορές άγριων ζώων) σε ένα σημείο εστίασης αναδυόμενων ασθενειών (Κίνα)», σύμφωνα με την περιγραφή του έργου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα διάχυσης του κορωνοϊού, θα αναπτύξουν μοντέλα πρόβλεψης του κινδύνου εμφάνισης του κορωνοϊού των νυχτερίδων και θα χρησιμοποιήσουν πειράματα μόλυνσης από τον ιό καθώς και «αντίστροφη γενετική» για να ελέγξουν τη μετάδοση του ιού μεταξύ ειδών.

Το μέλος της ομάδας του ΠΟΥ Πίτερ Ντάζακ φεύγει από το ξενοδοχείο του μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του κορωνοϊού COVID-19 στη Γουχάν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας

Στην περίληψη του έργου για την επιχορήγηση του 2019, η EcoHealth δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει ότι «οι νυχτερίδες στη νότια Κίνα φιλοξενούν μια εξαιρετική ποικιλομορφία SARSr-CoVs» και ότι ορισμένοι από αυτούς τους ιούς μπορούν να «μολύνουν εξανθρωπισμένα μοντέλα ποντικιών που προκαλούν ασθένεια παρόμοια με SARS και αποφεύγουν τις διαθέσιμες θεραπείες ή εμβόλια».

Πρόσφατα αποκαλυφθέντα έγγραφα δείχνουν ότι, στο πλαίσιο μιας επιχορήγησης, το WIV είχε πραγματοποιήσει ένα πείραμα που οδήγησε σε μια πιο ισχυρή έκδοση ενός κορωνοϊού νυχτερίδας.

Στο έργο που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πέμπτης επιχορήγησης, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, οι ερευνητές μόλυναν δύο ομάδες εργαστηριακών ποντικών, εκ των οποίων η μία με μια τροποποιημένη έκδοση ενός κορωνοϊού νυχτερίδας που υπήρχε ήδη στη φύση και η άλλη με τον αρχικό ιό.

Εκείνα που μολύνθηκαν με την τροποποιημένη εκδοχή αρρώστησαν περισσότερο, έγραψε ο Λόρενς Τάμπακ, κύριος αναπληρωτής διευθυντής στο NIH, σε επιστολή του σε απάντηση σε έρευνα του Κογκρέσου. 

«Όπως συμβαίνει μερικές φορές στην επιστήμη, αυτό ήταν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα της έρευνας, σε αντίθεση με κάτι που οι ερευνητές είχαν θέσει ως στόχο», έγραψε ο Τάμπακ. Αναγνώρισε ότι η EcoHealth είχε παραβιάσει τους όρους της επιχορήγησης, καθώς δεν ενημέρωσε το NIH «αμέσως» για το εύρημα.

Το προσωπικό ασφαλείας παρακολουθεί έξω από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει αναλάβει να διερευνήσει την προέλευση της ασθένειας του κορωνοϊού (COVID-19), στην Γούχαν της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας

Το πείραμα φαίνεται να ταιριάζει στον ορισμό της έρευνας «κέρδους λειτουργίας» (gain-of-function), ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

«Η γενετική χειραγώγηση τόσο του MERS όσο και του SARS που διεξήχθη στη Γουχάν αποτελούσε σαφώς πειράματα κέρδους λειτουργία», δήλωσε προηγουμένως στην Epoch Times ο Τζόναθαν Λάθαμ, εκτελεστικός διευθυντής του The Bioscience Research Project. Είπε ότι η επιλογή της διατύπωσης «απροσδόκητο» από το NIH ήταν «παράλογη», «όταν σαφώς αυτά τα πειράματα ήταν ρητά σχεδιασμένα για να ανιχνεύσουν αυξημένη παθογένεια».

Ένα υπόμνημα του Απριλίου του 2020 (pdf) αποκαλύπτει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιολόγησε τη διαρροή του εργαστηρίου ως την πιθανότερη προέλευση του COVID-19.

 

Ένα υπόμνημα του Απριλίου του 2020 (pdf) αποκαλύπτει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιολόγησε τη διαρροή του εργαστηρίου ως την πιθανότερη προέλευση του COVID-19.

«Τα εργαστήρια της Γουχάν παρέμεναν τα πιο πιθανά αλλά και τα λιγότερο εξετασμένα. Όλοι οι άλλοι πιθανοί τόποι προέλευσης του ιού έχουν αποδειχθεί ψευδείς», αναφέρεται στο υπόμνημα, αναφέροντας έμμεσες αποδείξεις όπως παραλείψεις των προτύπων ασφαλείας, πειράματα σε νυχτερίδες από ερευνητές του WIV και ο ρόλος του εργαστηρίου σε μια «σκόπιμη συγκάλυψη, ιδίως την καταστροφή κάθε στοιχείου διαρροής και την εξαφάνιση των υπαλλήλων του ως ασθενής μηδέν».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις