ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ....!!!

Έρχεται «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας και στην Γεωργία; – Πώς η Μόσχα θα «στραγγαλίσει» Ελλάδα & λοιπή ΕΕ 

Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της

σύνορα με την Γεωργία συνεχώς, από τότε που η Τιφλίδα αισθάνθηκε αρκετά δυνατή ώστε να αποκτήσει καθεστώς «υποψηφίου προς ένταξη στην ΕΕ μέλους», όπως συνέβη και με την Ουκρανία.

Έχοντας ήδη ακρωτηριαστεί από το 2008 όταν οι Γεωργιανοί θέλησαν να επιτεθούν στα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ στη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία, η Γεωργία επιμένει να «ενοχλεί» την Ρωσία.

Πλέον σήμερα η Γεωργία αποτελεί τον «πρώτο στόχο» της Μόσχας μετά την Ουκρανία: Από την Γεωργία διέρχονται οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και μετά την ΕΕ με πρώτη στάση στην Ελλάδα!

Δύο από αυτούς τους αγωγού περνάνε και από την Ελλάδα: Ο αγωγός TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB.

Η στοχοποίηση της Γεωργίας δεν είναι τυχαία και η Τιφλίδα μοιάζει να ξέχασε τι έγινε το 2008.

Το Αζερμπαϊτζάν και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, εξαρτώνται από την Γεωργία.

Γιατί από αυτήν διέρχονται ή θα διέρχονται οι εξής αγωγοί:

  • Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ (BTE),
  • Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) μέσω Τουρκίας,
  • TAP
  • Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB
  • Ο μελλοντικός Trans-Caspian που θα συνδεθεί περαιτέρω τόσο με τον TANAP όσο και με τον TAP.

Την ίδια στιγμή και μία άλλη χώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν ότι μπορεί να δώσει ιδρογονάνθρακες στην Δύση, είναι το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Κεντρική Ασία, είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, αμέσως μετά τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.

Περισσότερα από 250 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου λειτουργούν στο Καζακστάν από 104 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron, η Total, η ExxonMobil και η Royal Dutch Shell.

Οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν στην ΕΕ διέρχονται μέσω της Ρωσίας από την Κοινοπραξία αγωγών Κασπίας (CPC).

Η ΕΕ αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν μπλοκαριστεί αυτός ο αγωγός και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει  σκέφτονται μια ακόμα νέα Δια-Κασπική Διαδρομή Διεθνών Μεταφορών, γνωστή και ως Μέσος Διάδρομος που θα περνά από: Καζακστάν-Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία.

Αν και είναι ανοησία να πιστεύει κάποιος ότι το Καζακστάν δεν ελέγχεται από την Ρωσία, ειδικά μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, εν τούτοις, η Γεωργία είναι ο «κρίκος» των πεδίων υδρογοναθράκων του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν με την Ευρώπη

Και λογικό είναι να πιστεύουν στη Μόσχα ότι και το Καζακστάν θα σταματήσει να έχει «ανησυχίες», μόλις η μικροσκοπική Γεωργία ακολουθήσει τη τύχη της Ουκρανίας.

Και τότε η Μόσχα θα ελέγχει όλη την ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας.

Ήδη η Ρωσία μέσω της Νότιας Οσετίας στο τμήμα περίπου δύο χιλιομέτρων του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Ακστάφα-Τιφλίδα-Γκόρι-Σαμτρέντια-Σούψα (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία), μήκους 840 χιλιομέτρων.

Ο αγωγός Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας λειτουργεί χωρίς διακοπή σε όλα τα τμήματα συμπεριλαμβανομένης του τμήματος που διέρχεται από το έδαφος της Νότιας Οσσετίας.

Η Ρωσία με μια κίνηση στην Γεωργία κλείνει σχεδόν τρεις συν δύο αγωγούς της ΕΕ προκαλώντας χάος και ενεργειακό μπλακ άουτ.

Ακόμα και η δημιουργία του εμπορικού διαδρόμου Ρωσίας-Ινδίας, μέσω της Κασπίας και του Ιράν, καθώς και η συμφωνία για επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων της Gazprom στον ιρανικό ενεργειακό κλάδο, είναι σχέδια που περνάνε μέσα από την εξουδετέρωση της Γεωργίας ως αντιρωσικού παράγοντα στον Καύκασο.

Η συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι Ρώσοι στους Γεωργιανούς μισθοφόρους στην Ουκρανία, μετά τα εγκλήματα πολέμου των τελευταίων σε βάρος των Ρώσων αιχμαλώτων κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στο Κίεβο, δείχνει τι θα ακολουθήσει: Δεν έγιναν δεκτές οι παραδόσεις τους. Όσοι δεν πέθαναν στην μάχη, πέθαναν μετά από αυτή…

Nα θυμίσουμε τι είχε γίνει το 2008:

7 Αυγούστου:
Τα γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας, λίγες ώρες μετά από συμφωνία εκεχειρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή.

8 Αυγούστου:
Μονάδες της 58ης ρωσικής Στρατιάς εισέρχονται στη Νότια Οσετία για να αποκρούσουν τη γεωργιανή επίθεση ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γεωργιανό έδαφος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ν.Μέντβεντεφ δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους Ρώσους συμπατριώτες του.

9 Αυγούστου:
Με απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου κηρύσσεται «κατάσταση πολέμου» στη χώρα για 15 ημέρες.

10 Αυγούστου:
Δύο γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπαθούν να «σπάσουν» το ναυτικό αποκλεισμό από μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα τη βύθιση της μίας που είχε δωρίσει η Ελλάδα στην Γεωργία.

Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν την κατάρριψη ενός Su-25 και ενός Tu-22M3 Backfire από γεωργιανά αντιαεροπορικά συστήματα.

Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτική βάση στην πόλη Σενάκι, 40 χλμ. εντός γεωργιανού εδάφους από τα σύνορα με την Αμπχαζία.

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία υποστράτηγος Ανατόλι Κρούλεφ τραυματίζεται από γεωργιανά πυρά.

Ο ρωσικός Στρατό φτάνει 35 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Τιφλίδα. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι τρώει σε ζωντανή σύνδεση την γραβάτα του.

12 Αυγούστου:
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ν.Μέντβεντεφ δίνει διαταγή τερματισμού των εχθροπραξιών στη Γεωργία, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις